BONJOUR.predstavlja: Ekskluzivno donosimo sve detalje privatne Belma Tvico večere u Sarajevu

MODNE VIJESTI
6.9.2019.

Svjež zrak i mnoštvo zelenila bili su prvi detalji koji su nakon napornog radnog dana svima izmamili osmijeh na lice pri dolasku u Golf Klub restoran gdje je sinoć održana večera u potpisu dizajnerice Belme Tvico Stambol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u želji da u intimnoj atmosferi proslavi dosadašnje suradnje s brojnim bh.damama, ali i predstavi novu kolekciju Revive, organizirala je večeru koju je pratilo jedinstveno gastro iskustvo, jedna zabavna igra, posebno uređenje, ugodna glazba i mnoštvo smijeha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije par mjeseci, kada nam je Belma otkrila da s početkom jeseni planira organizirati intimnu večeru s najbližim klijenticama s kojima surađuje u ovoj godini, odmah smo željeli zaviriti u njihove pripreme i ekskluzivno za BONJOUR.čitatelje saznati baš sve detalje o ovom jako lijepom druženju.

Smatram da u poslu, kao i u životu, ne možete uvijek samo dobivati. Najveća sreća leži u darivanju. Ova večera je moj mali poklon svim damama koje me nesebično, posvećeno, i s velikom ljubavlju podržavaju sve ove godine. Željela sam ih okupiti na jednom mjestu, pružiti im jednu noć čiste ljubavi i sreće, te im se tako zahvaliti za vjernost i pažnju koje one meni kontinuirano pružaju.“ – rekla nam je Belma o cilju i ideji koja stoji iza ove jedinstvene večere.

Aida Tvico i Belma Tvico Stambol

Već je dolazak nasmijanih dama ispred photo walla, većinom odjevenih u njihove favorite iz dosadašnjih Belma Tvico kolekcija, pokazalo da će nas čeka večer ispunjena ugodnim razgovorom i novim poznanstvima.

Belma Tvico Stambol

Kada smo Belmu pitali kako izgleda Belma Tvico žena i što ju karakterizira, otkrila nam je:
To su dame koje brinu o sebi, koje vole sebe, i koje sebi i drugima žele uljepšati svaki dan. Susrećem se s mnogo poslovnih žena koje su moje najčešće i stalne klijentice. Belma Tvico žena je jaka i sigurna u sebe. Sretna sam što me baš takve osobe svakodnevno posjećuju u studiju i s kojima imam priliku podijeliti vrijeme.

Belma Tvico Stambol

Dijana Ćavar

Belma Tvico Stambol i Dijana Ćavar

Maja Čengić Miralem

Elma Oković 

Aleksandra Borozan 

Amra Zvizdić i Hala El Bishlawy

Sanela Dujković

Almasa Lazović

Dinka Junuzović

 Erna Saljević

Naida Kundurović 

Mersiha Drinjaković 

Enisa i Ajla Šunje

Enisa Šunje, Belma Tvico Stambol i Ajla Šunje

Azra Ramović

Elma Ćatić

Aida Tvico

Zlata Kurić

Belma Tvico Stambol i Zlata Kurić

Alma Čengić

Dragana Djurica

Dejana Rosuljaš

Aida Cvijetić 

Hanka Mušija

Gregor Čorokalo, Belma Tvico Stambol i Adi Stambol

Marija Spirkovska

Mirha Hasanbegović i Adisa Linja

Belma Tvico Stambol i Selma Ridanović Kenović

Amina Kustura, Belma Tvico i Elma Oković 


Prije samog početka večere, uživali smo u pogledu na grad te u pjenušavom osvježenju u čaši. 

Uskoro su brojne dame komentirale da se na trenutak osjećaju kao da promatraju Pinterest fotografije, budući da je stol naglašen posebno odabranim cvijećem - gipsofilijom i svijećama koji su pokazali da su Belma i njezin tim pažljivo birali svaki detalj. 

Kada smo razmišljali o organizaciji ove večere, vodili smo se idejom da zvanicama želimo pružiti ugođaj elegantne, intimne i suptilne atmosfere. Crna boja u ljudskoj percepciji je ponekad mračna, ali nama je bila idealna da kroz detalje poput stolnjaka ili svijeća u crnoj boji dočaramo atmosferu kakvu smo željeli postići. Cvjetni aranžmani su bili tu da pruže kontrast i smatram da su u odsjaju svijeća služili kao šarmantan i ženstven detalj, imajući u vidu da smo večeru ipak organizovali za pripadnice nježnijeg spola.“ – otkrila nam je Aida Tvico, dama koja je bila zadužena za organizaciju samog eventa. 

Uz ugodne zvukove klavira i saksofona te poznate hitove u izvedbi Ammare Mistrić u pozadini započela je večera. Zanimljive teksture u jelima, nove kombinacije okusa i čokolada, eh čokolada, pobrinuli su se da nasmijani uživamo u baš svakom zalogaju. 

Večeru smo planirali u tri slijeda− predjelo, glavno jelo i dezert. Željeli smo ponuditi izbor, pa smo za svaki od sljedova izabrali po dvije varijante koje prate temu večere. Kako je kompanija Argeta bila jedan od pokrovitelja, bilo je sasvim prirodno da jedno od predjela bude ukusni Argeta hummus od maslina. Crnih, naravno! (smijeh)

Za glavna jela smo odabrali losos i biftek, za desert slatke zalogaje pripremljene od najkvalitetnije crne čokolade − Bashka Marshall's Black & White duo.

Prvi je Bashka dukat, napravljen od najsvilenkastije i najkremastije bijele artisan čokolade,  pažljivo kreirane s trunkom slatkoće i gorčinom najkvalitetnije sorte kako zrna.

Potom, Marshall's gelato, tamna čokolada s pažljivo odabranim hrskavim kakao zrnima− dekadentni užitak za istinske poznavaoce ručno rađene gelato poslastice na štapiću od theobromine.

Za piće smo ponudili kontrast između crnog i bijelog vina.

Važno je istaći da nismo vodili računa samo o okusima, već i mirisima te večeri. Naš drugi pokrovitelj, parfumerija Plaza, pobrinuo se da zvanice uživaju u mirisnim notama Acqua di Parma, brenda koji je sinonim za eleganciju i ljepotu. Svaki od njihovih proizvoda izrađen je u pojedinačno odabranim talijanskim radionicama gdje su se tehnike izrade tajno prenosile s generacije na generaciju. Tako da smo i na taj način ovoj večeri pružili dašak ekskluzivnosti.“ – nadodala je Aida. 


U tijeku večere smo imali izazov u što kraćem roku složiti traženu riječ od slova bosančice. Ne samo da smo se podsjetili alfabeta, nego smo se i slatko nasmijali pokušavajući shvatiti traženi pojam. Rezultat je bio REVIVE, što zapravo predstavlja naziv Belmine nove kolekcije. A s obzirom na to da Belma kroz dvije kolekcije vješto interpretira slova bosančice u svoj rad, ovo je bio itekako prigodan, prirodan i nadasve zabavan zadatak. 

Pauze između jela iskoristili smo za pregledavanje komada kolekcije. Kaputi izrađeni u neutralnim nijansama i od najkvalitetnije vune i krzna brzo su ukrale simpatije dama. I u svoj zimskoj kolekciji Belma u fokus stavlja vlastito kulturno nasljeđe te je znakove bosančice utkala u ovratnike kaputa i u izreze na haljinama i suknjama.

Komadi su jednostavni, volumenizirani i geometrijski precizni, a svi uzorci unutar kolekcije kreirani su u suradnji s umjetnicom Taidom Jašarević s kojom Belma surađuje već nekoliko sezona. Na naš upit Belmi koliko prati trendove i čime se vodi pri kreiranju svake nove kolekcije, otkrila nam je:
Trendove pratim, naravno. Ali, to radim u smislu da obilazim svjetske sajmove, pratim novitete u industriji, Panteon prijedloge boja i nijansi i sl. Za izradu nove kolekcije uvijek tragam za inspiracijom.  Istražujem, i to je dio procesa koji me najviše raduje. Potom biram materijale za kolekciju i radim na dizajnu novih dezena koji već godinama nastaju u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević. Stil i potpis svake kolekcije je bitan, ali on se sam po sebi nameće. Mislim da je teško pobjeći od samog sebe, jer je moj rad zapravo odraz vlastitih emocija, želja, senzibiliteta. Sigurna sam da će nadolazeću sezonu jesen/zima, kada je riječ o mom dizajnu,  obilježiti haljine, odijela, kaputi i odjevni komadi sa dezenom bosančice koji će i ove sezone biti prisutni na ulicama Sarajeva, ali i drugih svjetskih metropola.


Razgovor se nastavio do dugo u noć, a među temama bile su naravno moda, kao i razvoj njenog brenda i planovi za budućnost. Uz sada već 11 godina na domaćoj sceni, showroom u Parizu i Milanu te uspjehe na crvenom tepihu nekoliko poznatih filmskih festivala, Belmu smo i pitali što je po njoj ključno za razvoj modnog brenda. 

Na prvo mjesto bih stavila kreativnost; iz nje se rađaju nove ideje koje vas oblikuju kao modnog dizajnera. Potom, usavršavanje. Pod tim podrazumijevam odlazak na različite edukacije, sajmove, putovanja na kojima ćete naučiti nešto više i drugačije. Slijede inovativnost i nepredvidivost. Kada je modni dizajn u pitanju, od vas se uvijek očekuje da pružite faktor iznenađenja. I, dodala bih i četvrtu stavku, a to je networking. U današnjem svijetu, komunikacija je sve.


A mi se u potpunosti slažemo s Belmom i nismo odoljeli da je za kraj ne pitamo, koji bi modni savjet dala BONJOUR. čitateljicama:
Da uvijek budu svoje, da njeguju vlastiti modni identitet i da karakteristike svojstvene samo njima uvijek ističu u prvi plan. Slijepo robovanje trendovima je prva prepreka na putu ka izgradnji vlastitog, prepoznatljivog stila.“
 

MODNE VIJESTI , 6.9.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Sanela Babić i Elvir Pandžić za BONJOUR.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno