TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 10.1.2023.

Koliko god volimo eksperimentirati s nešto drugačijim okusima, te iskusiti neka nova kulinarska iskustva, isto tako se vrlo rado vraćamo onim tradicionalnim slasticama koje bude posebne emocije.


Stoga, nakon što smo posljednjih dana uživali u blagdanskim slasticama obogaćenim prepoznatljivim okusima, ovog puta zvijezda naše gourmet rubrike je slavni kolač kojem ćete teško moći odoljeti. Riječ je o sočnim i ukusnim tufahijama po receptu Belme Halilović zbog kojih ćete se instant poželjeti teleportirati u kuhinju.





Kombinacija voća, kremastog šlaga, orašastih plodova i omiljenog keksa Belmin je izbor za pravu malu slatku energetsku bombu koja će oduševiti ukućane ali i goste. Stoga, detaljan popis sastojaka kao i pripremu donosimo u nastavku.

Recept:

  • 6 delišes jabuka oguliti i izdubiti im sredinu
  • staviti u šerpu litar vode, 100g šećera, 1 vanilin šećer i malo limunovog soka
  • kada provri dodati jabuke i pažljivo ih skuhati, paziti da se ne prekuhaju
  • napraviti punjenje od mljevenih oraha, plazme, malo šlaga i par kašika sirupa u kojem se kuhaju jabuke

 

  • izvaditi jabuke, prebaciti ih u posudu za pečenje, napuniti filom
  • zapeći ih desetak minuta na 200°C
  • u međuvremenu u šerpu dodati još šećera (zavisno koliko slatko volite) i koru jabuke koju ste ogulili
  • pustiti da se sirup ukuha
  • ohlađene tufahije dekorisati šlagom i služiti sa sirupom 


* * *
Foto: Belma Halilović


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!