Pronašli smo tradicionalni recept za tufahije s kojim nećete moći pogriješiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pronašli smo tradicionalni recept za tufahije s kojim nećete moći pogriješiti

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
12.1.2023.

Koliko god volimo eksperimentirati s nešto drugačijim okusima, te iskusiti neka nova kulinarska iskustva, isto tako se vrlo rado vraćamo onim tradicionalnim slasticama koje bude posebne emocije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stoga, nakon što smo posljednjih dana uživali u blagdanskim slasticama obogaćenim prepoznatljivim okusima, ovog puta zvijezda naše gourmet rubrike je slavni kolač kojem ćete teško moći odoljeti. Riječ je o sočnim i ukusnim tufahijama po receptu Belme Halilović zbog kojih ćete se instant poželjeti teleportirati u kuhinju.





Kombinacija voća, kremastog šlaga, orašastih plodova i omiljenog keksa Belmin je izbor za pravu malu slatku energetsku bombu koja će oduševiti ukućane ali i goste. Stoga, detaljan popis sastojaka kao i pripremu donosimo u nastavku.

Recept:

  • 6 delišes jabuka oguliti i izdubiti im sredinu
  • staviti u šerpu litar vode, 100g šećera, 1 vanilin šećer i malo limunovog soka
  • kada provri dodati jabuke i pažljivo ih skuhati, paziti da se ne prekuhaju
  • napraviti punjenje od mljevenih oraha, plazme, malo šlaga i par kašika sirupa u kojem se kuhaju jabuke

 

  • izvaditi jabuke, prebaciti ih u posudu za pečenje, napuniti filom
  • zapeći ih desetak minuta na 200°C
  • u međuvremenu u šerpu dodati još šećera (zavisno koliko slatko volite) i koru jabuke koju ste ogulili
  • pustiti da se sirup ukuha
  • ohlađene tufahije dekorisati šlagom i služiti sa sirupom 


* * *
Foto: Belma Halilović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno