TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 5.12.2023.
Već pri prvom pogledu na fotografije s privatne zabave povodom otvorenja restorana Veranda u glavi smo kreirali filmske scenarije i zamislili se u historijskim dramama i romantičnim scenama iz Pariza, San Franciska i New Yorka.
Zar nije odlična pomisao da je jedno takvo iskustvo, u interijeru koji na prvi pogled izaziva jake emocije i budi našu maštu, dostupno na samo nekoliko koraka ili sati vožnje od nas?
Restoran Veranda u Banjaluci otvoren je jučer, a mi već danas želimo zaviriti u svaki ugao. Dok se to ne desi, vodimo vas sa sobom u virtuelnu šetnju.


"Restoran je dobio baš ovaj naziv zbog karakterističnog međuprostora koji će biti jedna od najljepših bašti u Banjaluci kada nam vrijeme to bude ponovo dozvolio. Objekat je izgrađen početkom prošlog vijeka, a želja arhitektice Svjetlane Prole, koja i stoji iza ovog projekta, je bio da zadrži autentičnim sve što je moguće zadržati, ali i enterijer prilagodi savremenom čovjeku.
U prostoru dominiraju neutralni tonovi, drvo, kamen, biljke i sve ono što je potrebno što čini da možemo reći da prostor "ima dušu". Kao i u svakom njenom projektu i u ovom se može osjetiti posvećenost svakom detalju, tako da je svoj pečat ostavila ne samo na projektovanje i stilizovanje enterijera, već i na odabir najsitnijih elemenata kao što su tanjiri ili pribor za jelo." rekla nam je marketing menadžerica Dragana Rauš.


"Kuhinja nam je bila neizmjerno važan faktor, te smo zato iz Beograda doveli izuzetnog, iskusnog stručnjaka.
Cilj je da ponudimo tradicionalna jela "with a modern twist", ali i jela internacionalne kuhinje. Bez obzira na izbor u jelovniku osnova su kvalitetne namirnice, pretežno lokalnih proizvođača (domaći sir, meso, jaja, povrće...)" - dodala je Dragana.


Sigurno je da će ovo mjesto biti ispunjeno mnoštvom prvih dejtova, porodničnih proslava, vjenčanja i da će upravo uglovi Verande biti vezani za neke od najljepših uspomena u periodu koji je pred ovim restoranom.
Uz sav šarm i luksuz dodatnu notu toplote mu daje i činjenica da je pet friendly pa u stvaranju uspomena baš niko neće biti izostavljen!



Adresa? Stiže! Braće Mažara i majke Marije 52, Banjaluka.
* * *
Foto: Ana Korićanac
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!