TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 5.12.2023.

Već pri prvom pogledu na fotografije s privatne zabave povodom otvorenja restorana Veranda u glavi smo kreirali filmske scenarije i zamislili se u historijskim dramama i romantičnim scenama iz Pariza, San Franciska i New Yorka.


Zar nije odlična pomisao da je jedno takvo iskustvo, u interijeru koji na prvi pogled izaziva jake emocije i budi našu maštu, dostupno na samo nekoliko koraka ili sati vožnje od nas

Restoran Veranda u Banjaluci otvoren je jučer, a mi već danas želimo zaviriti u svaki ugao. Dok se to ne desi, vodimo vas sa sobom u virtuelnu šetnju.




"Restoran je dobio baš ovaj naziv zbog karakterističnog međuprostora koji će biti jedna od najljepših bašti u Banjaluci kada nam vrijeme to bude ponovo dozvolio. Objekat je izgrađen početkom prošlog vijeka, a želja arhitektice Svjetlane Prole, koja i stoji iza ovog projekta, je bio da zadrži autentičnim sve što je moguće zadržati, ali i enterijer prilagodi savremenom čovjeku.

U prostoru dominiraju neutralni tonovi, drvo, kamen, biljke i sve ono što je potrebno što čini da možemo reći da prostor "ima dušu". Kao i u svakom njenom projektu i u ovom se može osjetiti posvećenost svakom detalju, tako da je svoj pečat ostavila ne samo na projektovanje i stilizovanje enterijera, već i na odabir najsitnijih elemenata kao što su tanjiri ili pribor za jelo."
rekla nam je marketing menadžerica Dragana Rauš.





"Kuhinja nam je bila neizmjerno važan faktor, te smo zato iz Beograda doveli izuzetnog, iskusnog stručnjaka.

Cilj je da ponudimo tradicionalna jela "with a modern twist", ali i jela internacionalne kuhinje. Bez obzira na izbor u jelovniku osnova su kvalitetne namirnice, pretežno lokalnih proizvođača (domaći sir, meso, jaja, povrće...)"
- dodala je Dragana.




Sigurno je da će ovo mjesto biti ispunjeno mnoštvom prvih dejtova, porodničnih proslava, vjenčanja i da će upravo uglovi Verande biti vezani za neke od najljepših uspomena u periodu koji je pred ovim restoranom.

Uz sav šarm i luksuz dodatnu notu toplote mu daje i činjenica da je pet friendly pa u stvaranju uspomena baš niko neće biti izostavljen!




Adresa? Stiže! Braće Mažara i majke Marije 52, Banjaluka.

* * *
Foto: Ana Korićanac


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!