TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 9.9.2021.

Već pri prvom pogledu na neodoljive deserte koje radi Atelje 51 nismo mogli odoljeti da ne ispričamo njihovu priču.

Ova slastičarna krije neke od najukusnijih slastica koje izgledaju kao voće koje ste upravo ubrali sa grane.

Igranjem sa posebnim namirnicama i tehnikama postigli su da neki od nama najdražih kolača kao što je mousse od čokolade ili Schwarwald torta izgledaju kao kruška, jabuka ili trešnja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kralja (@kraljazeljko)

Upravo uz kavu u ovoj slastičarni uživati ćete u posebnom gastro iskustvu. Osim eksperimentiranja sa ovim oblicima, u slastičarni Atelje 51 moći ćete kušati i druge čokoladne deserte, eklere i brojne druge specijalne okuse.

Više fotografija otkrijte u nastavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

***

Naslovna fotografija: @thelovily
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!