TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 28.4.2018.
Bez brige, znamo da vikend shvaćate jako ozbiljno i da ne želite provesti par sati pred štednjakom. Jednako tako razumijemo da uz vašu jutarnju kavicu ili tijekom čitanja knjige želite uživati u ukusnoj slastici, nešto drugačijeg okusa, koju će voljeti i vaši najmiliji…
Sjajna vijest jeste da smo pronašli recept koji vam ne oduzima više od 10 minuta za pripremu, jako je ukusan i voljet će ga cijela obitelj. Naime, inspiraciju za pripremu deserta za koje namirnice već imamo u kuhinji dala nam je britanska kuharica Lorraine Pascale u svojoj jako popularnoj kuharici 'A Lighter Way to Bake'. Ono što ovu kuharicu čini posebnom jeste činjenica da je svaki recept osmišljen tako da se prilikom pripreme što više smanji korištenje šećera, bez da to utječe na puninu okusa samog jela. Uz to, nadodat ćemo još dvije stvari – prva je da je recept za banana bread istinski gurmanski užitak uz dodatak bijele čokolade koja se naprosto topi u ustima, a druga da se morate pripremiti na činjenicu da će kruh samo nestajati sa pladnja. Bon appetit!
SASTOJCI:
NAČIN PRIPREME:
Pećnicu zagrijte na 175°C te obložite svoj kalup za pečenje papirom za pečenje. Pripazite da ostavite malo više papira sa strane kako biste nakon pečenja lakše izvadili svoj kruh. Promiješajte maslac i šećer zajedno u velikoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim polako dodajte jaja, jedno po jedno te ih snažno tucite pri svakom dodavanju. Dodajte pšenično brašno i višenamjensko brašno te prašak za pecivo i sve zajedno promiješajte. Sada dodajte banane i maline. Prespite svoju smjesu u kalup za pečenje, lagano poravnajte vrh sa stražnjim dijelom žlice te pospite zobene pahuljice po vrhu u jednakim razmacima. Stavite svoj kruh na pečenje i pecite ga 50-55 minuta – odličan pokazatelj da je kruh pečen jeste tekst sa čačkalicom. Kada je čačkalica čista kada ju postavite u sredinu kruha, kruh je pečen. Kada izvadite svoj kruh, ostavite da se kratko ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na žicu kako bi se u potpunosti ohladio.
***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Kada se na stolu nađe jelo koje miriše na toplinu doma, zna se da je večera posebna, a ako je još i bogato, kremasto i neodoljivo svi će se takmičiti ko će uzeti posljednji zalogaj.
Gratinirani krompir je upravo takav klasik: jednostavan za pripremu, a raskošan u okusu.
U danima posta, kada iftarski sto postaje mjesto okupljanja i uživanja u pažljivo pripremljenim jelima, ovaj recept je pravi spas. Lagano začinjen muškatnim oraščićem i bijelim lukom, slojevi mekanog krompira upijaju bogat kremasti sos, dok zlatna korica sira daje završni pečat.
Savršeno se slaže uz pečeno meso, ali je jednako ukusan i samostalno, uz porciju svježe salate. Najbolji dio? Za pripremu ne treba puno vremena što ga čini idealnim za iftarske večeri.
Hrskavo odozgo, kremasto iznutra: kako pogoditi savršen balans?
Dugo smo istraživali, eksperimentisali, testirali razne kombinacije i došli do zaključka: savršeno gratinirani krompir ne trpi prosječnost. Mora biti kremast, bogat, ali ne pretežak, s neodoljivom zlatnom koricom koja puca pod viljuškom. Konačno, otkrili smo win kombinaciju: četiri sastojka koja čine razliku.
Prvi ključni element je Dukat Brzo & Fino vrhnje za kuhanje jer ono daje potrebnu nježnost i vezuje sve okuse.
Dukat Brzo & Fino Mileram unosi dodatnu dozu punoće i blagu kiselkastu notu koja balansira bogatstvo umaka, a onda dolazimo do trenutka zbog kojeg ćete povikati bellissimo, a to je President Ribanac. Njegova topiva, intenzivna tekstura stvara onu savršenu, zapečenu koricu zbog koje će svi posegnuti za još jednom porcijom.
Na kraju, ali nikako manje važno odabir Dukat maslaca. Njegova uloga je diskretna, ali ključna jer daje baršunastu aromu i osigurava da krompir ne bude suh, već nevjerovatno sočan i ukusan.
Bez ovih sastojaka, gratin može biti prosječno dobar, ali s njima... postaje neodoljiv. Kako znamo? Prazni tanjiri na stolu uvijek su najbolji dokaz i onaj posljednji zalogaj za koji se svi „slučajno“ bore.
Sastojci
Priprema
Priprema krompira: Krompir oguliti i narezati na tanke kriške (oko 3 mm debljine). Što su kriške tanje, to će brže omekšati i ljepše upiti umak.
Pravljenje umaka: U posudi pomiješati Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, Dukat Brzo & Fino Mileram, mlijeko, sjeckani bijeli luk i začine (so, biber, muškatni oraščić). Timijan dodati po želji, za blagu aromatičnu notu.
Složiti slojeve: Posudu premazati Dukat Maslacem pa slagati slojeve krompira, svaki preliti umakom kako bi ostao mekan i sočan.
Dodavanje sira: Na posljednji sloj krompira dodati preostali umak i obilno posuti naribanim sirom. President Ribanac će dati taj intenzivniji okus.
Pečenje: Pokriti pleh aluminijskom folijom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju i peći još 15 - 20 minuta, dok se ne stvori hrskava, zlatna korica.
Posluživanje: Ostaviti krompir da odstoji 5 minuta prije serviranja, kako bi se umak lijepo povezao, a tekstura ostala savršena.
Na kraju, sve se svodi na uživanje. Gratinirani krompir je pravo malo gourmet čudo jer je jednostavan za pripremu, a toliko bogat u okusu da postane zvijezda svakog stola.
U danima kada je porodica okupljena, a iftarski stol prepun svega što miriše na ljubav, ovaj krompir je sve što trebate.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!