TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 28.4.2018.
Bez brige, znamo da vikend shvaćate jako ozbiljno i da ne želite provesti par sati pred štednjakom. Jednako tako razumijemo da uz vašu jutarnju kavicu ili tijekom čitanja knjige želite uživati u ukusnoj slastici, nešto drugačijeg okusa, koju će voljeti i vaši najmiliji…
Sjajna vijest jeste da smo pronašli recept koji vam ne oduzima više od 10 minuta za pripremu, jako je ukusan i voljet će ga cijela obitelj. Naime, inspiraciju za pripremu deserta za koje namirnice već imamo u kuhinji dala nam je britanska kuharica Lorraine Pascale u svojoj jako popularnoj kuharici 'A Lighter Way to Bake'. Ono što ovu kuharicu čini posebnom jeste činjenica da je svaki recept osmišljen tako da se prilikom pripreme što više smanji korištenje šećera, bez da to utječe na puninu okusa samog jela. Uz to, nadodat ćemo još dvije stvari – prva je da je recept za banana bread istinski gurmanski užitak uz dodatak bijele čokolade koja se naprosto topi u ustima, a druga da se morate pripremiti na činjenicu da će kruh samo nestajati sa pladnja. Bon appetit!
SASTOJCI:
NAČIN PRIPREME:
Pećnicu zagrijte na 175°C te obložite svoj kalup za pečenje papirom za pečenje. Pripazite da ostavite malo više papira sa strane kako biste nakon pečenja lakše izvadili svoj kruh. Promiješajte maslac i šećer zajedno u velikoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim polako dodajte jaja, jedno po jedno te ih snažno tucite pri svakom dodavanju. Dodajte pšenično brašno i višenamjensko brašno te prašak za pecivo i sve zajedno promiješajte. Sada dodajte banane i maline. Prespite svoju smjesu u kalup za pečenje, lagano poravnajte vrh sa stražnjim dijelom žlice te pospite zobene pahuljice po vrhu u jednakim razmacima. Stavite svoj kruh na pečenje i pecite ga 50-55 minuta – odličan pokazatelj da je kruh pečen jeste tekst sa čačkalicom. Kada je čačkalica čista kada ju postavite u sredinu kruha, kruh je pečen. Kada izvadite svoj kruh, ostavite da se kratko ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na žicu kako bi se u potpunosti ohladio.
***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!