TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 16.12.2021.
Ukusan, sočan i mekan šareni kolač koji svojom biskvit teksturom podsjeća na djetinjstvo te miris bakine kuhinje, recept je kojem se iznova vraćamo.
S godinama je poprimio neke modernije preinake, no, u suštini je i dalje ostao popularan i rado viđen kolač na trpezama širom svijeta. Odlična je baza za eksperimentiranje u kuhinji te dodavanje različitih sastojaka koje u trenutku pravljenja imate pri ruci. U njemu posebice uživamo tijekom jutarnje kafe, a rado ga dodajemo i na blagdansku trpezu.
Ovaj recept Harry Cooper kreirao je za Bonjour.cookbook Holiday edition 2021. unutar koje ćete pronaći ideje za još brojne slastice, a koju možete besplatno preuzeti i na vaše pametne uređaje klikom OVDJE.
U nastavku izdvajamo i recept za čiju je pripremu Harry koristio ukusnu mljevenu Franck Crema kavu.
Sastojci:
Priprema:
U dubokoj posudi pjenasto umutiti jaja sa šećerom, te potom postepeno dodavati mlijeko i ulje. Zatim postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vaniliju. Polovinu smjese izliti u kalup za kolače obložen papirom za pečenje. U drugu polovinu dodati kakao u prahu i kafu i izmiješati. Potom preliti čokoladni dio smjese preko vanilija dijela i čačkalicom ili drvenom kutljačom proći kroz smjesu tako da se blago izmiješaju, ali i pojedini dijelovi i dalje ostanu neizmiješani.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa, 30 minuta. Servirati uz omiljenu Franck Crema tursku kafu koja se može pripremati u minuti, jednostavnim prelijevanjem vrućom vodom ili na klasičan način u džezvi. Oba načina pripreme donijet će istinski osjećaj zadovoljstva u kafi nježnog okusa i bogate arome zahvaljujući kremastim notama čokolade i kakaovca, koje su prirodno prisutne u probranim zrnima ove kave. Uživajte!

TEKST: Adelisa Mašić
Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.
Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.
Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.
Trik koji sve mijenja:
Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.
Foto: @blueberry_and_basil
A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.
Sastojci:

Foto: @lottastichler
Priprema:
Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.
Foto: @blueberry_and_basil
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!