TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 28.9.2023.

Koliko god uživali provodeći vrijeme u kuhinji, brži i jednostavniji način za spremanje ukusnih jela je uvijek dobrodošao.


U hladnijim danima se sve češće duže volimo zadržati u stanu. Mijenjamo navike nastale brzim tempom ljeta i umjesto odlaska na sunčanje uz doručak ili brunch negdje vani, radije ćemo se uvući u toplu kuhinju i sami isprobati nove recepte.
 



Bagel ima karakterističnu teksturu koja je izvana hrskava i zlatno smeđa, a unutra je mekan, blagog okusa i sa slatkoćom u tijestu. Postoje različite varijacije, uključujući češće varijante sa sjemenkama sezama i onu bez njih. Često je odabir za doručak ili brzi obrok, širom svijeta, zbog svoje praktičnosti. Jedan koji je nama privukao pažnju je recept za bagel pecivo s grčim jogurtom, koje je pripremala Naida Sofović.




Naidin Instagram nalog je odavno mjesto na kojem pronalazimo primamljive recepte, a ovom ne možemo odoljeti. 


Recept za bagel s grčkim jogurtom

SASTOJCI:

200 g brašna (pšenično, speltino ili kombinacija)
200 g grčkog jogurta
½ kašičice soli
1 kesica praška za pecivo (7 g)


POSTUPAK:

Zagrijte rernu na 180ºC.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, potom dodajte grčki jogurt i sve dobro sjedinite. Dodajte još brašna ako je tijesto mnogo ljepljivo ili još jogurta ako je tijesto presuho.

Prebacite tijesto na čistu pobrašnjenu radnu površinu i umijesite da dobijete mekano tijesto.

Napomena: Pazite da ne premijesite tijesto. Čim se tijesto spoji u jednu loptu spremno je. Ako ga previše mijesite, zapravo će početi da postaje previše ljepljivo.

Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela tj. u 4 loptice.

Svaku lopticu, razvaljajte u valjak i onda spojite krajeve kako biste dobili prsten. Ili ovako: Uzmite lopticu tijesta, a zatim gurnite prst u sredinu da napravite rupu i to je sve.

Redajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite svaki bagel razmućenim jajetom ili mlijekom i pospite susamom, chia ili drugim sjemenkama. Slobodno ih prilagodite svom ukusu i dodajte različite sjemenke i začine prije pečenja.

Pecite 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu koricu.

Pustite da se ohlade a onda presijecite na pola i mažite omiljenim namazom i iskoristite ih kao bazu za sendvič.

* * *
Foto: Naida Sofović


Bonjour

Tražite savršenu šolju za čaj? JYSK ih ima toliko da je nemoguće izabrati samo jednu.

TEKST: Adelisa Mašić

Tražite savršenu šolju za čaj? JYSK ih ima toliko da je nemoguće izabrati samo jednu. Tražite savršenu šolju za čaj? JYSK ih ima toliko da je nemoguće izabrati samo jednu.

Postoje sitnice koje u ovom periodu postaju mali rituali, a to su miris čaja, knjiga i šolja koja savršeno leži u ruci.

Upravo takve šolje, one zbog kojih se dan uspori i sve djeluje toplije, pronašli smo u JYSK ponudi.

 



Od keramičkih modela u zemljanim tonovima do minimalističkih bijelih s reljefnim teksturama, izbor je idealan za sve koji vole jednostavnost, ali i detalje.

 



Tu su i klasične šolje u bež i sivoj boji, ali i veće varijante koje su stvorene za zimske vikende kod kuće.

 



Bez obzira birate li šolju koja se slaže s ostatkom servisa ili onu posebnu, samo vašu, JYSK kolekcija spaja funkcionalnost, kvalitetu i estetiku koja se lako uklapa u svaki interijer.

 



U nastavku izdvajamo nekoliko favorita koji bi mogli postati dio vaše svakodnevne rutine ili savršen poklon za nekoga ko jednako cijeni male, tople trenutke dana:


jysk_solje9bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje8bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje7bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje6bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje5bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje4bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje3bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje2bonjour_ba
 

Kupi ovdje



jysk_solje1bonjour_ba
 

Kupi ovdje

Foto: @danielleebrownn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!