TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 28.9.2023.

Koliko god uživali provodeći vrijeme u kuhinji, brži i jednostavniji način za spremanje ukusnih jela je uvijek dobrodošao.


U hladnijim danima se sve češće duže volimo zadržati u stanu. Mijenjamo navike nastale brzim tempom ljeta i umjesto odlaska na sunčanje uz doručak ili brunch negdje vani, radije ćemo se uvući u toplu kuhinju i sami isprobati nove recepte.
 



Bagel ima karakterističnu teksturu koja je izvana hrskava i zlatno smeđa, a unutra je mekan, blagog okusa i sa slatkoćom u tijestu. Postoje različite varijacije, uključujući češće varijante sa sjemenkama sezama i onu bez njih. Često je odabir za doručak ili brzi obrok, širom svijeta, zbog svoje praktičnosti. Jedan koji je nama privukao pažnju je recept za bagel pecivo s grčim jogurtom, koje je pripremala Naida Sofović.




Naidin Instagram nalog je odavno mjesto na kojem pronalazimo primamljive recepte, a ovom ne možemo odoljeti. 


Recept za bagel s grčkim jogurtom

SASTOJCI:

200 g brašna (pšenično, speltino ili kombinacija)
200 g grčkog jogurta
½ kašičice soli
1 kesica praška za pecivo (7 g)


POSTUPAK:

Zagrijte rernu na 180ºC.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, potom dodajte grčki jogurt i sve dobro sjedinite. Dodajte još brašna ako je tijesto mnogo ljepljivo ili još jogurta ako je tijesto presuho.

Prebacite tijesto na čistu pobrašnjenu radnu površinu i umijesite da dobijete mekano tijesto.

Napomena: Pazite da ne premijesite tijesto. Čim se tijesto spoji u jednu loptu spremno je. Ako ga previše mijesite, zapravo će početi da postaje previše ljepljivo.

Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela tj. u 4 loptice.

Svaku lopticu, razvaljajte u valjak i onda spojite krajeve kako biste dobili prsten. Ili ovako: Uzmite lopticu tijesta, a zatim gurnite prst u sredinu da napravite rupu i to je sve.

Redajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite svaki bagel razmućenim jajetom ili mlijekom i pospite susamom, chia ili drugim sjemenkama. Slobodno ih prilagodite svom ukusu i dodajte različite sjemenke i začine prije pečenja.

Pecite 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu koricu.

Pustite da se ohlade a onda presijecite na pola i mažite omiljenim namazom i iskoristite ih kao bazu za sendvič.

* * *
Foto: Naida Sofović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!