TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 28.9.2023.
Koliko god uživali provodeći vrijeme u kuhinji, brži i jednostavniji način za spremanje ukusnih jela je uvijek dobrodošao.
U hladnijim danima se sve češće duže volimo zadržati u stanu. Mijenjamo navike nastale brzim tempom ljeta i umjesto odlaska na sunčanje uz doručak ili brunch negdje vani, radije ćemo se uvući u toplu kuhinju i sami isprobati nove recepte.
Bagel ima karakterističnu teksturu koja je izvana hrskava i zlatno smeđa, a unutra je mekan, blagog okusa i sa slatkoćom u tijestu. Postoje različite varijacije, uključujući češće varijante sa sjemenkama sezama i onu bez njih. Često je odabir za doručak ili brzi obrok, širom svijeta, zbog svoje praktičnosti. Jedan koji je nama privukao pažnju je recept za bagel pecivo s grčim jogurtom, koje je pripremala Naida Sofović.
Naidin Instagram nalog je odavno mjesto na kojem pronalazimo primamljive recepte, a ovom ne možemo odoljeti.
Recept za bagel s grčkim jogurtom
SASTOJCI:
200 g brašna (pšenično, speltino ili kombinacija)
200 g grčkog jogurta
½ kašičice soli
1 kesica praška za pecivo (7 g)
POSTUPAK:
Zagrijte rernu na 180ºC.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, potom dodajte grčki jogurt i sve dobro sjedinite. Dodajte još brašna ako je tijesto mnogo ljepljivo ili još jogurta ako je tijesto presuho.
Prebacite tijesto na čistu pobrašnjenu radnu površinu i umijesite da dobijete mekano tijesto.
Napomena: Pazite da ne premijesite tijesto. Čim se tijesto spoji u jednu loptu spremno je. Ako ga previše mijesite, zapravo će početi da postaje previše ljepljivo.
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela tj. u 4 loptice.
Svaku lopticu, razvaljajte u valjak i onda spojite krajeve kako biste dobili prsten. Ili ovako: Uzmite lopticu tijesta, a zatim gurnite prst u sredinu da napravite rupu i to je sve.
Redajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite svaki bagel razmućenim jajetom ili mlijekom i pospite susamom, chia ili drugim sjemenkama. Slobodno ih prilagodite svom ukusu i dodajte različite sjemenke i začine prije pečenja.
Pecite 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu koricu.
Pustite da se ohlade a onda presijecite na pola i mažite omiljenim namazom i iskoristite ih kao bazu za sendvič.
* * *
Foto: Naida Sofović
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!