TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 28.9.2023.
Koliko god uživali provodeći vrijeme u kuhinji, brži i jednostavniji način za spremanje ukusnih jela je uvijek dobrodošao.
U hladnijim danima se sve češće duže volimo zadržati u stanu. Mijenjamo navike nastale brzim tempom ljeta i umjesto odlaska na sunčanje uz doručak ili brunch negdje vani, radije ćemo se uvući u toplu kuhinju i sami isprobati nove recepte.
Bagel ima karakterističnu teksturu koja je izvana hrskava i zlatno smeđa, a unutra je mekan, blagog okusa i sa slatkoćom u tijestu. Postoje različite varijacije, uključujući češće varijante sa sjemenkama sezama i onu bez njih. Često je odabir za doručak ili brzi obrok, širom svijeta, zbog svoje praktičnosti. Jedan koji je nama privukao pažnju je recept za bagel pecivo s grčim jogurtom, koje je pripremala Naida Sofović.
Naidin Instagram nalog je odavno mjesto na kojem pronalazimo primamljive recepte, a ovom ne možemo odoljeti.
Recept za bagel s grčkim jogurtom
SASTOJCI:
200 g brašna (pšenično, speltino ili kombinacija)
200 g grčkog jogurta
½ kašičice soli
1 kesica praška za pecivo (7 g)
POSTUPAK:
Zagrijte rernu na 180ºC.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, potom dodajte grčki jogurt i sve dobro sjedinite. Dodajte još brašna ako je tijesto mnogo ljepljivo ili još jogurta ako je tijesto presuho.
Prebacite tijesto na čistu pobrašnjenu radnu površinu i umijesite da dobijete mekano tijesto.
Napomena: Pazite da ne premijesite tijesto. Čim se tijesto spoji u jednu loptu spremno je. Ako ga previše mijesite, zapravo će početi da postaje previše ljepljivo.
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela tj. u 4 loptice.
Svaku lopticu, razvaljajte u valjak i onda spojite krajeve kako biste dobili prsten. Ili ovako: Uzmite lopticu tijesta, a zatim gurnite prst u sredinu da napravite rupu i to je sve.
Redajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite svaki bagel razmućenim jajetom ili mlijekom i pospite susamom, chia ili drugim sjemenkama. Slobodno ih prilagodite svom ukusu i dodajte različite sjemenke i začine prije pečenja.
Pecite 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu koricu.
Pustite da se ohlade a onda presijecite na pola i mažite omiljenim namazom i iskoristite ih kao bazu za sendvič.
* * *
Foto: Naida Sofović
TEKST: Adelisa Mašić
Kuhinja je prostor u kojem se ne okupljamo samo zbog obroka, to je mjesto razgovora, jutarnjih rituala i malih trenutaka mira.
Detalji poput tanjira, zdjela i šolja čine da ti trenuci izgledaju još ljepše. Ove jeseni, JYSK je ponudio kolekciju posuđa koja spaja jednostavnost skandinavskog dizajna s toplinom prirodnih tonova.
U fokusu su keramičke zdjele i tanjiri u nijansama bež, sive i maslinaste, s ručno izraženim teksturama koje svako serviranje hrane pretvaraju u mali estetski užitak.
Šolje za kafu dolaze u mat finišu i obliku koji savršeno pristaje ruci, idealne za trenutke kada dan započinje mirisom omiljenog napitka.
Tu su i čaše jednostavnih linija koje jednako dobro izgledaju na dnevnom stolu i u elegantnim večernjim postavkama. Iako minimalističko, ovo posuđe odiše toplinom i lako se uklapa u svaki stil kuhinje: od rustikalnog do modernog.
Bez obzira praviš li večeru za prijatelje ili samo želiš da tvoj doručak izgleda ljepše, JYSK posuđe dokazuje da ljepota doma često leži u detaljima.
U nastavku izdvajamo komade iz JYSK ponude: od tanjira i zdjela do šolja i čaša koje će svaku trpezu pretvoriti u mali, svakodnevni ritual uživanja:
Foto: @eleonoretoulin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!