TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 21.1.2022.

Pri prvom pogledu na fotografiju babke koju je objavila Mirna Dizdarević Rogić, znali smo da i sami moramo iskušati ovaj recept.

Kruh u formi pletenice isprepleten čokoladnim namazom zvuči kao idealna poslastica za druženja i sa ekipom, ali i obitelji.

Kako pripremiti ovaj slastan, mekan (i fotogeničan) desert, otkriva nam Mirna u nastavku.

***

Iako će vam trebati malo više vremena za babku, vjerujte mi, vrijedi svake sekunde.

 

Sastojci:

  • 530 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 10 g kvasca
  • 3 jaja
  • 120 ml mlake vode
  • 1 mala kašika soli
  • 150 g putera omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 400 g Nutelle (ili čokoladnog namaza po želji)

     



 

Priprema:

Brašno, sol, kvasac i šećer stavite u zdjelu samostojećeg miksera (ako nemate samostojeći mikser možete i ručno). Bitno je da mikser ima nastavak sa kukicom, za tijesta. Dodajte jaja i vodu, te na srednjoj brzini mutite dok se sastojci ne sjedine. Lagano dodajte puter, par kockica odjednom, miksajući i dalje na srednjoj brzini. Miksajte nekih desetak minuta dok tijesto ne dobije mekanu i glatku konzistenciju. Bit će ljepljivo, ali to je sasvim ok.
 

Drugu zdjelu blago pouljite, te pobrašnjenim rukama prebacite tijesto u nauljenu zdjelu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider. Najbolje je da tijesto prenoći u frižideru kako bi bilo što mekše. Kada tijesto izvadite iz frižidera vidjet ćete da se diglo, ali ne previše, i to je isto u redu jer ćete tijesto još jednom ostaviti na sobnoj temperaturi da se diže. Tijesto ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi bilo spremno za rad.
 

Tijesto prepolovite. Prvu polovicu stavite na pobrašnjenu površinu i razvucite u pravougaonik. Nakon toga premažite tijesto sa Nutellom (ili namazom po želji). Sa obje ruke tijesto srolajte u rolat. Krajeve malo pritisnite kako fil ne bi izlazio van. Uzmite oštar nož, te čitavom dužinom prerežite sredinu rolata, od jednog do drugog kraja. Isprepletite vašu babku tako što ćete sastaviti gornje krajeve kako bi vam bilo lakše da je formirate. Nakon toga, prebacite desnu polovicu preko lijeve, pa lijevu preko desne, i tako sve dok ne dođete do kraja. Izgledat će jako neuredno, i namaz će se lijepiti, ali ništa ne brinite. Prebacite pažljivo babku u tepsiju na papir za pečenje i pokrijte lagano prozirnom folijom. Ostavite sat do sat i pol kako bi babka narasla.
 

Ponovite ovaj postupak i sa drugim dijelom tijesta. Pećnicu upalite na 220°C, i pecite babku otprilike 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite samo malo da se ohladi prije nego što krenete uživati u ovom mekanom remek djelu.
 

Za video koji otkriva kako pripremiti desert, klik na post ispod.

 



***
Foto: Mirna Dizdarević Rogić 


Bonjour

Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja

TEKST: Ada Ćeremida

Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja Brunch o kojem svi pričaju: U Sarajevu na Alifakovcu je mjesto s pogledom koje osvaja

Ako još niste bili u City Viewu, sada je pravo vrijeme da usporite i poklonite sebi jutro s okusom i pogledom za pamćenje.

Na adresi Alifakovac 29, tik iznad starog jezgra Sarajeva, smjestio se City View brunch & coffee restoran koji nije samo dobio ime po pogledu, već ga i opravdava svakim detaljem.

Ipak, ono što vas zadrži nije samo panorama, već atmosfera koja vas poziva da stanete, udahnete i istinski uživate.


bonjour_ba_city_view_011
 



Mjesto gdje brunch nije trend, već ritual

U užurbanom ritmu svakodnevice, City View nudi savršenu pauzu. Ovdje brunch nije rezerviran samo za vikende, već za svaki dan kada želite da vam doručak postane najljepši dio dana.

Jedno od jela koje se posebno ističe je Chick ‘n Dip: sočna piletina marinirana u aromatičnom curryju, domaći humus, svježi tzatziki i hrskavi somun za savršen balans okusa i tekstura. 


bonjour_ba_city_view_03

bonjour_ba_city_view_014

bonjour_ba_city_view_015


Kafa, matcha i eliksiri

Iako kuhinja radi do 16h, City View ostaje otvoren do 23h, idealno ako želite večernju dozu matcha napitka, hladno cijeđenog soka ili domaćeg deserta.

Posebno izdvajamo matchu u tri varijante: s jagodom, s vanilijom ili u svojoj čistoj formi, za prave zaljubljenike. Tu su i ledene kafe s medom, karamelom ili klasičnim espressom, kao i eliksiri koji podižu energiju, poput Ginger Gaie, kombinacije đumbira, limuna, jabuke, špinata i celera, osmišljene da osvježi tijelo i razbudi dan.


bonjour_ba_city_view_09

Foto: @divaisback


bonjour_ba_city_view_010

bonjour_ba_city_view_013


Interijer kao iz časopisa, ali s dušom Sarajeva

City View je prostor u kojem se estetika i udobnost susreću. Tonovi drveta, teksture prirodnih materijala i veliki prozori stvaraju ambijent u kojem poželite ostati duže. Sve je pažljivo birano od dekora do muzike u pozadini.


bonjour_ba_city_view_05

bonjour_ba_city_view_04


A onda , pogled. Cijeli grad se prostire ispred vas: Baščaršija, Vijećnica, minareti i krovovi, šume iznad Vratnika. Ovdje kafa ima poseban ukus upravo zbog pogleda koji oduzima dah.


bonjour_ba_city_view_06

Foto: @cityviewsarajevo  
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!