TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 21.1.2022.
Pri prvom pogledu na fotografiju babke koju je objavila Mirna Dizdarević Rogić, znali smo da i sami moramo iskušati ovaj recept.
Kruh u formi pletenice isprepleten čokoladnim namazom zvuči kao idealna poslastica za druženja i sa ekipom, ali i obitelji.
Kako pripremiti ovaj slastan, mekan (i fotogeničan) desert, otkriva nam Mirna u nastavku.
***
Iako će vam trebati malo više vremena za babku, vjerujte mi, vrijedi svake sekunde.
Sastojci:

Priprema:
Brašno, sol, kvasac i šećer stavite u zdjelu samostojećeg miksera (ako nemate samostojeći mikser možete i ručno). Bitno je da mikser ima nastavak sa kukicom, za tijesta. Dodajte jaja i vodu, te na srednjoj brzini mutite dok se sastojci ne sjedine. Lagano dodajte puter, par kockica odjednom, miksajući i dalje na srednjoj brzini. Miksajte nekih desetak minuta dok tijesto ne dobije mekanu i glatku konzistenciju. Bit će ljepljivo, ali to je sasvim ok.
Drugu zdjelu blago pouljite, te pobrašnjenim rukama prebacite tijesto u nauljenu zdjelu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider. Najbolje je da tijesto prenoći u frižideru kako bi bilo što mekše. Kada tijesto izvadite iz frižidera vidjet ćete da se diglo, ali ne previše, i to je isto u redu jer ćete tijesto još jednom ostaviti na sobnoj temperaturi da se diže. Tijesto ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi bilo spremno za rad.
Tijesto prepolovite. Prvu polovicu stavite na pobrašnjenu površinu i razvucite u pravougaonik. Nakon toga premažite tijesto sa Nutellom (ili namazom po želji). Sa obje ruke tijesto srolajte u rolat. Krajeve malo pritisnite kako fil ne bi izlazio van. Uzmite oštar nož, te čitavom dužinom prerežite sredinu rolata, od jednog do drugog kraja. Isprepletite vašu babku tako što ćete sastaviti gornje krajeve kako bi vam bilo lakše da je formirate. Nakon toga, prebacite desnu polovicu preko lijeve, pa lijevu preko desne, i tako sve dok ne dođete do kraja. Izgledat će jako neuredno, i namaz će se lijepiti, ali ništa ne brinite. Prebacite pažljivo babku u tepsiju na papir za pečenje i pokrijte lagano prozirnom folijom. Ostavite sat do sat i pol kako bi babka narasla.
Ponovite ovaj postupak i sa drugim dijelom tijesta. Pećnicu upalite na 220°C, i pecite babku otprilike 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite samo malo da se ohladi prije nego što krenete uživati u ovom mekanom remek djelu.
Za video koji otkriva kako pripremiti desert, klik na post ispod.
***
Foto: Mirna Dizdarević Rogić
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!