Sa direktoricom brenda Avon Danijelom Šantić smo razgovarali o počecima, uzorima, ali i omiljenim beauty proizvodima - B...

Sa direktoricom brenda Avon Danijelom Šantić smo razgovarali o počecima, uzorima, ali i omiljenim beauty proizvodima

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
27.10.2021.

Od terenskih poslova, menadžerice do direktorske pozicije, ljubav prema poslu u beauty svijetu Danijela Šantić je razvila kroz business priču koja istinski inspiriše svaku damu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru sa njom saznali smo više o promovisanju odličnih proizvoda za ljepotu, osnaživanju žena koje Avon podržava, ali i njenim počecima, uzorima, te dobili nekoliko korisnih poslovnih savjeta kako balansirate između privatnog i poslovnog života.

***

Vaši počeci u Avonu – kako ste počeli da radite i šta je to što vas je privuklo ovoj kompaniji? Kako biste ocijenili razliku između pozicije koju ste tada obnašali i sadašnje pozicije?

Uvijek s ponosom ističem da je moj put u Avonu počeo na terenu, tamo gdje je srce naše kompanije; sa našim korisnicima, članovima i liderima timova.

Prva pozicija koju sam obavljala je bila pozicija Oblasnog menadžera prodaje – Menadžera zone.

To iskustvo je obilježilo moj poslovni put.

Raditi sa ljepotom je san skoro svake žene, a ubrzo sam shvatila i da je menadžment ono čime želim da se bavim.

Kako tada, tako i danas, za kompaniju me vezala činjenica da nudi brojne mogućnosti profesionalnog razvoja, kao i konstantna posvećenost osnaživanju žena duže od jednog vijeka.

U međuvremenu su se nizale godine karijere na brojnim pozicijama, od analitike, preko strategije i projekata, do generalnog menadžmenta.

Iako dolazim sa, u globalnim okvirima kompanije, malog tržišta, to nije bilo prepreka da u ovoj kompaniji obavljam funkcije i vodim timove iz 12 evropskih zemalja.

Nisam ni sanjala da je tako nešto moguće, ali eto – jeste.

Suština je ista, ja sam u službi promovisanja odličnih proizvoda za ljepotu, osnaživanja žena i njihovog razvoja, te doprinosa njihovom zdravlju i zadovoljstvu.

Samo je danas moj uticaj veći, a samim tim i odgovornost.

Žene su u centru zbivanja kompanije Avon, zanima nas ko su žene koje vas inspirišu?

Inspirišu me žene koje su pioniri svoga vremena, žene koje mijenjaju svijet, bilo globalno, bilo unutar svoje neke mikrolokacije.

Uživam vidjeti ženu koja je svoja, koja hrabro korača kroz život uvažavajući dokazane istine, istovremeno postavljajući nove bez obzira na ustaljene klišee i ograničenja.

Prva Avon dama gospođa Albee je primjer neustrašive i preduzetne žene koja je uprkos svim preprekama svog vremena, postala sinonim za žensku nezavisnost.

Prije čak 135 godina, kada žene nisu imale ni pravo glasa ni samostalnost, ona se usudila kročiti u svijet ljepote i pronaći svoj put.

U današnje vrijeme biti zaposlena žena koja ima porodicu je jako teško, kako balansirate između privatnog i poslovnog života?

Svako vrijeme ima svoje prednosti i mane.

Današnje vrijeme, mnogo češće nego prije, podrazumijeva ravnopravan odnos i uloge partnera u porodičnim i poslovnim obavezama.

Mi smo dobro organizovani, razumijemo se i dogovaramo.

Sa svoja dva sina nastojimo biti zadovoljan i dobro posložen tim, podržavamo se i tako prevazilazimo sve izazove kojih svakako ima.

Ne mislim da trebam i mogu sve sama, to ni ne pokušavam.

I ne mislim da sam zbog toga manje snažna žena, naprotiv.

Avon slavi 135 godina postojanja, malo kompanija u svijetu može se pohvaliti ovakvim rođendanom, šta je po vama to što kompaniju Avon izdvaja od ostalih?

135 godina osnaživanja žena u kontinuitetu je bez dileme nešto što s ponosom ističemo.

Kompanija je osnovana davne 1886. godine vizijom čovjeka koji je shvatio kolika je snaga žena: David Mc Connel je kreirao parfem, a gospođa Albee ga je donijela na vrata svake žene.

Kako tada, tako i sada, ono što nas izdvaja od drugih je činjenica da, ne samo da nudimo kvalitetan primamljiv proizvod, nego i ženama priliku da budu ekonomski nezavisne.
Stvaramo nove poslovne prilike za nadolazeće generacije, progovaramo o temama važnim za žene i očuvanje životne okoline, te doniramo novčana sredstva za borbu protiv raka dojke i nasilja nad ženama. 

Upravo to je za mene najveća poslovna motivacija, jer znam da naše postojanje uljepšava živote hiljada žena, apsolutno svaki dan.

Avon je kompanija koja donosi pristupačne, a vrhunske proizvode ženama širom svijeta. Koji su vaši omiljeni Avon proizvodi?

Ponosna sam na našu tradiciju kreiranja mirisa i što smo u ovoj kategoriji već decenijama svjetski lider.

Naš prvi kometički proizvod su bili upravo mirisi, Little Dot set parfema.

Today Tomorrow Always mirisna linija je ona koju ja godinama biram.

Za njegu kože biram Anew proizvode jer vjerujem nagrađivanim inovacijama koje naš Institut za istraživanje, koji se nalazi u Suffernu New York, predstavlja u ovoj liniji.

Proizvod koji me iznova svakog ljeta oduševi je naš Avon Sun+ losion za pospješavanje tamnjenja kože sa beta karotenom.

Rado bih ga poklonila svakoj ženi na plaži, toliko je fantastičan.

Koliko je važno društveno odgovorno poslovanje kompanije, koliko je važno osvijestiti javnost i djelovati ne samo kao kompanija već kao pojedinac?

Društveno odgovorno poslovanje je u srcu naše kompanije.

Vjerujemo da je bolji svijet za žene, bolji svijet za sve i zato smo 1955. godine osnovali Avon Fondaciju koja ima za cilj poboljšanje života žena.

Danas to radimo kroz kontinuiranu podršku inicijativa koje su bitne ženama.

Borimo se protiv raka dojke i protiv nasilja nad ženama, pružamo podršku i doniramo u lokalnu zajednicu.

Do sada smo širom svijeta donirali preko 1,1 milijardu dolara upravo za ženama bitna pitanja.

Svako od nas može dati svoj doprinos i malim stvarima potaknuti druge da djeluju, budimo istinska inspiracija ljudima u našem okruženju i pokažimo da možemo drugačije.

Naši proizvodi sa rozom vrpcom i znakom beskonačnosti su proizvodi koji imaju veliko srce, to su proizvodi kojima podržavamo Avon Fondove za borbu protiv raka dojke i za borbu protiv nasilja nad ženama.

To su ujedno i proizvodi uz pomoć kojih dižemo svijest i uz pomoć kojih doniramo u lokalnim zajednicama.

Snažno vjerujem da svi možemo biti promjena kojoj težimo.

Zato sam lično uvijek među prvima da istupim i ukažem na ove probleme u svom okruženju, ma koliko neugodno moglo biti.

Kako vidite Avon u budućnosti (za 5 ili 10 godina)?

Nakon 135 godina iza nas, mi vjerujemo da je najbolje tek pred nama.

Ubrzano radimo na unapređenju korisničkog iskustva, poboljšanju digitalnih platformi za naše članove i razvoju novih programa lojalnosti.

Nastavljamo da razvijamo najkvalitetnije inovativne proizvode i da ih donosimo ženama širom svijeta na brz i jednostavan način.

Težimo tome da poboljšavamo živote žena širom svijeta.

U godinama pred nama nas vidim kao kompaniju koja uspijeva u tome i kako zajedno stvaramo bolji svijet za sve nas.

***

Naslovna fotografija: Promo
Razgovarala: Dijana Ćavar

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno