Kako od košpice avokada dobiti novu biljku? Donosimo jednostavan i zabavan korak po korak vodič. - BONJOUR.ba - bh.lifes...

Kako od košpice avokada dobiti novu biljku? Donosimo jednostavan i zabavan korak po korak vodič.

INTERIJERI
8.9.2021.

Ništa ne signalizira ljeto poput ljutog umaka od guacamolea sa limetom u tortiljama čija je glavna zvijezda avokado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo da želite omlet, salatu, sendvič ili smoothie recept podići na viši nivo, avokado je odličan izbor zbog činjenice da obiluje nutrijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najbolji dio je to što za uzgoj biljke avokada u zatvorenom prostoru nije potrebno mnogo truda.

Sve što trebate učiniti je zadržati košpicu nakon što pojedete avokado, a osim toga, ovaj jednostavan (i pristupačan) vrtlarski projekt super je zabavan jer možete pratiti rast biljke.

KAKO POSADITI KOŠPICU AVOKADA?

Uklonite košpicu iz avokada i isperite pod vodom.

Skinite tanki smeđi sloj sa cijele košpice, a zatim umotajte košpicu u dva sloja vlažnog papirnog ubrusa i stavite u vrećicu za višekratnu upotrebu.

Čuvajte vrećicu na hladnom i suhom mjestu (poput ostave ili na vrhu radne površine) i ostavite da odstoji 7 do 14 dana. Povremeno provjeravajte da li je korijen počeo nicati.

Nakon što korijen nikne, postavite košpicu na prozirnu posudu sa malim, uskim otvorom (poput vaze za cvijeće ili čak iskorištene boce) i do vrha ju napunite vodom.

Nastavite sa nadopunjavanjem vode kako korijenje raste.

Također, kad korijenje prerasta izvornu posudu, svoju prekrasnu biljku možete prenijeti u veću staklenu vazu, a na kraju i u saksiju.

KAKO SE BRINUTI O BILJCI AVOKADA?

Držite biljku avokada na toplom, sunčanom mjestu. Zalijevajte često uz povremeno duboko namakanje. 

Kao i kod većine biljaka, pobrinite se da se zemlja dobro odvodi.

***

Naslovna fotografija: @bgreencraft
Tekst: Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI , 8.9.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@bgreencraft

Podijeli:

Posljednje objavljeno