TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 13.9.2022.

Jeste ikada poželjeli otputovati u Francusku kako biste kušali neke od njihovih tradicionalnih neodoljivih slastica?


Ovog puta otkrili smo jednu sasvim drugačiju gastro lokaciju unutar granica Bosne i Hercegovine gdje možete uživati u rapsodiji okusa jedinstvenih francuskih slastica. Naime, Banja Luka je lokacija za šarmantnu slastičarnicu pod nazivom Atelje 51 koja je zanimljivom ponudom ukrala našu pažnju. Kombinacija ukusnih krema, neodoljivih aroma i osvježavajućeg voća probudila je u nama želju da se instant teleportiramo na ovo mjesto. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)



Na prvi pogled slastice iz ove slastičarnice podsjetile su nas na neodoljive deserte slavnog francuskog slastičara Cedrica Gorleta, zbog čega smo morali detaljno zaviriti u Atelje 51. Ekleri sa prepoznatljivim okusima omiljenih slatkiša i tradicionalnih kolača, kao i jedinstveni deserti koji podsjećaju na omiljene voćke samo su neki od razloga zašto trebate posjetiti adresu Ranka Šipke 36. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!