TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 13.9.2022.
Jeste ikada poželjeli otputovati u Francusku kako biste kušali neke od njihovih tradicionalnih neodoljivih slastica?
Ovog puta otkrili smo jednu sasvim drugačiju gastro lokaciju unutar granica Bosne i Hercegovine gdje možete uživati u rapsodiji okusa jedinstvenih francuskih slastica. Naime, Banja Luka je lokacija za šarmantnu slastičarnicu pod nazivom Atelje 51 koja je zanimljivom ponudom ukrala našu pažnju. Kombinacija ukusnih krema, neodoljivih aroma i osvježavajućeg voća probudila je u nama želju da se instant teleportiramo na ovo mjesto.
Na prvi pogled slastice iz ove slastičarnice podsjetile su nas na neodoljive deserte slavnog francuskog slastičara Cedrica Gorleta, zbog čega smo morali detaljno zaviriti u Atelje 51. Ekleri sa prepoznatljivim okusima omiljenih slatkiša i tradicionalnih kolača, kao i jedinstveni deserti koji podsjećaju na omiljene voćke samo su neki od razloga zašto trebate posjetiti adresu Ranka Šipke 36.
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!