TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 13.9.2022.

Jeste ikada poželjeli otputovati u Francusku kako biste kušali neke od njihovih tradicionalnih neodoljivih slastica?


Ovog puta otkrili smo jednu sasvim drugačiju gastro lokaciju unutar granica Bosne i Hercegovine gdje možete uživati u rapsodiji okusa jedinstvenih francuskih slastica. Naime, Banja Luka je lokacija za šarmantnu slastičarnicu pod nazivom Atelje 51 koja je zanimljivom ponudom ukrala našu pažnju. Kombinacija ukusnih krema, neodoljivih aroma i osvježavajućeg voća probudila je u nama želju da se instant teleportiramo na ovo mjesto. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)



Na prvi pogled slastice iz ove slastičarnice podsjetile su nas na neodoljive deserte slavnog francuskog slastičara Cedrica Gorleta, zbog čega smo morali detaljno zaviriti u Atelje 51. Ekleri sa prepoznatljivim okusima omiljenih slatkiša i tradicionalnih kolača, kao i jedinstveni deserti koji podsjećaju na omiljene voćke samo su neki od razloga zašto trebate posjetiti adresu Ranka Šipke 36. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Атеље 51 (@atelje51)


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!