Artupunkura donosi umjetnost i kulturne ekosustave u javne prostore i zajednice - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Artupunkura donosi umjetnost i kulturne ekosustave u javne prostore i zajednice

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

EVENT
15.9.2023.

Artupunktura, sada u svom trećem izdanju, nastavlja svoju misiju dovođenja umjetnosti u javne prostore, zajednice i različite aspekte prirodnih, urbanih i kulturnih ekosustava u Zagrebu tijekom listopada i studenog 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Artupunktura služi kao diskurzivna umjetnička platforma za nove vizije i prakse te potiče odnose, razmišljanja, istraživanja, eksperimente i društvene procese na razini zajednice i na globalnoj razini.


Foto: Samir Cerić KovačevićOvaj godišnji događaj istražuje zamršeni odnos između društveno - političkih konteksta i umjetnosti, baveći se diskontinuitetom u novim vizijama i (ne)razumijevanjem prirodnih ekosustava u proteklih 200 godina.

Mapiranje u ovom kontekstu uključuje istraživanje različitih pitanja o prošlim i sadašnjim vizijama umjetničkih projekata u Zagrebu i svijetu. Ti umjetnički projekti obuhvaćaju povijesnu avangardu, socijalistički modernizam, nove tendencije, kao i sve do novih umjetničkih praksi.


Foto: Samir Cerić Kovačević

Foto: Boška i KrešoOne uključuju vizualne i performativne eksperimente, memoriju tijela i aktivizam, kao i nova istraživanja o ekofuturizmu i spekulativnim budućnostima.

Nove vizije obuhvaćaju širok raspon novonastalih tema, pitanja i posljedica te se naglašava njihov globalni utjecaj na umjetnički i društveno - politički kontekst. Prirodna i ljudska staništa ugrožena su ovom ozbiljnom klimatskom i ekološkom krizom.


Foto: Samir Cerić Kovačević

Foto: Samir Cerić Kovačević


Radi se o novoj paradigmi, na koju konvencionalni futuristički koncepti nisu primjenjivi. Kao rezultat toga, projekti koji sudjeluju u Artupunkturi uključuju radikalne imaginacije, kozmofonični performans, različite inteligencije, subverzivne prakse, ekonomski odrast i pravdu svih životnih vrsta.


Foto: Samir Cerić KovačevićEkosustavi grada uključuju istraživanje prirode u urbanom kontekstu i razumijevanje života zajednica kojima su potrebne nove perspektive i kultura koja je dostupna svima kao ljudsko pravo.

Projekti koji su dijelom Artupunkture pokazuju da lokalne zajednice mogu imati kulturnu infrastrukturu koja pruža skrb, inkluzivnost i gostoprimstvo. Ove umjetničke inicijative dokazuju da zajednica nije samo ljudska zajednica, već zajednica svih živih bića na Zemlji.


Foto: Boška i Krešo

Foto: Boška i KrešoOve je godine Artupunktura mjesto susreta brojnih projekata koje vode različite institucije, organizacije i kolektivi, u kojima sudjeluju brojni umjetnici i mnoštvo umjetničkih cjelina.

* * *
Naslovna fotografija: Samir Cerić Kovačević

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno