Arhitektica Martina Penava vas vodi na nešto drugačije putovanje na sjeverozapad Njemačke i u Amsterdam - Bonjour.ba - b...

Arhitektica Martina Penava vas vodi na nešto drugačije putovanje na sjeverozapad Njemačke i u Amsterdam

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
19.1.2016.

Ljetni sam tip i volim spakirati tek par krpica i put pod noge. Ipak, ima čari i u toj slojevitosti i šalovima od milja zvanim dekicama. Ako ništa, fotogenično je!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

pletivo

S light motivom toplog pletiva, optimistično neopterećena terorizmom, spakirala sam se i vinula iznad snijegom prekrivenih Alpa. Cilj: pokrajina Ruhr.

Alpe

Kao ni tekst o Rimu ili Grčkoj, tako ni ovaj neće biti tipičan putopis. Tako neću pisati o klimatskim karakteristikama ili broju stanovnika, ali ću kroz malo laganog štiva i par fotografija prenijeti zimski ugođaj pokrajine sa sjeverozapada Njemačke.

Iako je i danas asocijacija na Rursku oblast siva industrija, rudarstvo i obitelj Krupp, stvarnost je upravo suprotna: oblast se transformirala u kulturno središte, u najzeleniji dio Njemačke, sa stotinama kilometara biciklističkih staza. 2010. godine je upravo Essen proglašen europskom kulturnom prijestolnicom, za što je iz proračuna Rurske oblasti izdvojeno više od 65 milijuna eura.  

urbana

Suzdržat ću se od subjektivne očaranosti industrijskom baštinom i izdvojit ću samo ono što se ne propušta: industrijski kompleks Zollverein.

maketa 1

maketa 2

Zollverein je bio posljednji preostali aktivni rudnik ugljena u Essenu, a zatvoren je 1993.godine. 2001. godine je stavljen na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, nakon čega je krenulo obnavljanje i pretvaranje u atraktivnu zonu gdje su smještene umjetničke institucije, muzeji, sportske aktivnosti i turističke atrakcije. Tu se održavaju koncerti, radionice i sportska natjecanja.

kolodvor 3

kolodvor 1

kolodvor 2

Tu je muzej Ruhr, koji postoji još od 1904.godine, ali i hrpa proizvoda suvremenog dizajna nagrađena prestižnom nagradom za dizajn, Red Dot Design Award. Muzej Red Dot je smješten u bivšoj zgradi bojlera u bauhaus stilu, sa zidovima od crvenog čelika i stakla, gdje su na više od 4000m² izloženi proizvodi koje međunarodni žiri prepozna po inovativnosti, kvaliteti i visoko estetiziranom izgledu. Audi, Apple, Philips ili Grohe su samo neka od zvučnih imena koja čine stalnu postavku u Red Dot muzeju i čiji se razvoj dizajna u ovom muzeju može pratiti kroz godine.

reddot 1

reddot 2

reddot 3

reddot 4

Osim kulturnih sadržaja prostor bivšeg rudnika nudi i sportske aktivnosti, staze za bicikla, zelene površine, šetnice. A onda i različite ugostiteljske sadržaje. U ovom zimskom periodu posebno je atraktivan vodeni kanal bivše koksare, koji se pretvara u 150 metara dugo klizalište. A u večernjim satima…u disco na klizaljkama!      

klizanje 1

klizanje 2

Osim industrijske arhitekture, posjeta Essenu je prilika da se „uživo“ vidi i objekt kojeg je projektirao veliki Finac, Alvar Aalto. Radi se o Aalto teatru u kojem se održavaju opera, baleti, koncerti i različita gala događanja. Objekt je pobjedničko rješenje s natječaja raspisanog 1959. godine, a izgrađen je tek 1988. godine.

alatotheater 1

alatotheater 2

Gotovo cijeli 12. i početak 1. mjeseca u pravilu su rezervirani za tzv. Weihnachtsmarkt. Kuhano vino, kobasice, vafle. Većina caffe barova pojačanje ima u grijalicama i dekicama, pa zime nema ni za ovisnike o cigaretama. U plesnom ritmu, među tisućama svjećica i dekoracija i neobično visokim temperaturama za ovo doba godine boravak na ovakvim marketima čini obavezan večernji izlazak. A kad ipak postane hladno i obrazi se zarumene, utočište su restorani, pivnice i konkretan zimski obrok.    

weihnachtsma 1

weihnachtsma 2

A posjeta velikom gradu za mene je prilika i za uživanje u različitim internacionalnim kuhinjama: indijska, japanska ili mongolska?! Ili tradicionalna njemačka. Mett za doručak, Weisswurs ili Bratwurst za ručak. Neću puno pisati, slijedi fotodokumentacija. Dio fotodokumentacije. Za one koji žele znati više, pitajte.

food 1

food 2

food 5

food 4

food 3

Zemljopisna lokacija Essena je savršena pozicija za obilazak ne samo Ruhra nego i Nizozemske. Na svega 2 sata vožnje nalazi se Amsterdam. Kako je prije otprilike godinu dana objavljen iscrpan i inspirativan putopis upravo na tu temu, ja ću preskočiti onaj informativni dio, preporučiti vožnju Amstelom i obilazak muzeja klompi Zaanse Schans, uživanje u djelima Van Gogha i degustaciji sira, te dati tek poneku fotografiju odraza pročelja u Amstelu, bicikla i tulipana i arhitekture u potpisu Renza Piana i Delugan Meissli arhitekata.

amsterdam 02

Nezaobilazni magneti, gumene bomboni, bojanka za odrasle iz suvenirnice Van Gogh muzeja, lukovice tulipana s Bloemenmarkta su idealni suveniri koji će nekako napraviti da putovanje traje i traje... i po povratku kući. 

Zimski „runaway“ ću završiti paničnim pakiranjem kofera, uplatom dodatne prtljage u posljednji trenutak, uživanjem na aerodromu uz osluškivanje stranih jezika i pojačane carinske kontrole, ptičjom perspektivom na katedralu u Kolnu, Alpe i Jadransku obalu, i konačno pljesak za pilota koji nas je sigurno prizemljio.

 suveniri

 

Za MODAMO.info piše: Martina Penava

 martina modamo kolumnist

 

Foto: Martina Penava Privat,  www.aalto-ballett-theater.de

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno