TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 18.8.2024.

Atlantic Grupa i Argeta pozivaju vas da se pridružite našoj zajedničkoj proslavi sedme umjetnosti na Sarajevo Film Festivalu.


Sudjelujte u Argetinim događajima te posjetite Argeta kutke u Sarajevu, jer ljeto nije potpuno bez sarajevske filmske magije i Argeta ukusa.

Atlantic Grupa i Argeta s ponosom nastavljaju svoje dugogodišnje prijateljstvo sa Sarajevo Film Festivalom, najznačajnijim kulturnim događajem u Bosni i Hercegovini i regionu.




Ove godine, Argeta će festivalsko iskustvo obogatiti nizom inovativnih i održivih aktivnosti u vidu jedinstvenih događaja i sadržaja koji će doprinijeti nezaboravnom iskustvu svih posjetilaca ove smotre filmskog stvaralaštva i praznika sedme umjetnosti.

Svim svojim potrošačima i posjetiocima 30. Sarajevo Film Festivala, Argeta je odlučila pružiti  dodatnu vrijednost, stoga je pripremljena aktivacija za sve građane čiji je cilj podizanje ekološke svijesti, stavljanje akcenta na očuvanje okoliša i važnost reciklaže.




Naime, posjetioci će moći donijeti prazne Argeta limenke za reciklažu na mjesto ljetnog kina u ulici Franca Lehara u Sarajevu te tako sudjelovati u ekološkoj akciji s mogućnošću osvajanja sjajnih nagrada koje uključuju Argeta poklon pakete proizvoda i kino ulaznice.

Argeta kao omiljeni brend među mesnim i ribljim paštetama, pobrinut će se i za to da posjetioci uživaju svim čulima u Festivalu, tako da vas ove godine očekuje Argeta Food Korner. Ovaj kutak smješten u ulici Franca Lehara, biće mjesto gdje cijela porodica može uživati u Argeta snacku i upoznati se sa širokim spektrom Argeta proizvoda te otkriti vrhunski kvalitet koji je Argetu pozicionirao kao brend broj 1 među mesnim i ribljim paštetama u Evropi*.




Tokom Sarajevo Film Festivala za sve posjetioce na festivalskom trgu biće na raspolaganju i Argeta Veggie Lounge, prava zelena oaza namijenjena opuštanju od festivalske gužve i užurbane atmosfere. Ovdje će se prolaznici moći okrijepiti zdravim obrocima, uživati u opuštajućoj muzici i učestvovati u kratkim edukativnim radionicama o važnosti održive i vegetarijanske ishrane.

“Argeta već godinama dokazuje da je vjerni prijatelj kulturne scene BiH. Svake godine se trudimo da nadogradimo partnerstvo sa SFF-om sa nečim novim, zanimljivim i važnim iz Argete. Ovaj put želimo kroz aktivaciju za građane na Festivalu, skrenuti pažnju na svoje obaveze ka održivom poslovanju te na važnost podizanja ekološke svijesti i očuvanja okoliša, jer time stvaramo uslove za  razvoj svjetlije budućnosti za sve.” – istakla je Mirsada Kadribašić, Senior Brand Building Manager u Atlantic grupi.




Argeta je Br.1 mesna i riblja pašteta u Evropi*.

*Na temelju podataka NielsenIQ RMS u kategoriji ribljih i mesnih pašteta (prema definiciji tvrtke Atlantic Droga Kolinska) za razdoblje od 12 mjeseci, koje završava 30. novembra 2022, za zajedničko maloprodajno tržište koje čini 17 evropskih država. (više na argeta.com/ba/o nama).

* * *
Foto: Argeta PR


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!