S Andreom Tomašević Kolenda razgovarali smo o majčinstvu, blogu Enina mama i svakodnevnom balansu

MAME RULZ
15.5.2020.

Na društvenim mrežama, ova PR menadžerica mnogima je poznata i pod nadimkom 'Enina mama'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Andrea je prije par godina pokrenula blog o majčinstvu 'Enina mama' kroz koji je svijet upoznala sa svojom radoznalom djevojčicom, avanturama koje su ih pratile tijekom odrastanja, kao i svakodnevnim izazovima koje prate jednu modernu mamu, od preslatkih anegdota koje nam najmlađi redovito priređuju preko odabira igračaka i odjeće do organizacije putovanja.
Andrea je nedavno otkrila da u njihovu obitelj stiže prinova, a mi smo s Andreom razgovarali o balansiranju slobodnog vremena, kreiranju sadržaja s malom Enom za društvene mreže, ali i svim nepoznanicama koje nosi druga trudnoća.

***

Kako bi ti sebe opisala u tri riječi, a kako bi te opisala Ena?

Nestrpljiva, pravedna, odana. Ena kaže „lijepa, ponekad stroga i zabavna“

Kako sada izgleda jedan tvoj radni dan?

Nakon buđenja i doručka otvaram laptop i završavam sve poslovne obaveze koje me taj dan čekaju. S obzirom na to da sam još uvijek u sistemu #workfromhome gledam da uspješno balansiram između Eninih molbi da je zabavim i onoga što me čeka na mailu.
Lijepo je biti kod kuće, ali smatram da je mnogo lakše posao obavljati sa radnog mjesta. Nadam se da se uskoro vraćam u office, a ubrzo nakon toga slijedi porodiljsko odsustvo. Ne bih voljela da se ono spoji sa ovim #stayathome jer je to za moj temperament previše osjećaja zatvorenosti između četiri zida.

Razmišljaš li kroz dan o fotkama Ene koje ćeš kreirati za vaše društvene mreže i blog ili kompletna priča ide nešto spontanije?

Kada radimo fotke koje nisu vezane za promociju određenog brenda onda to ide potpuno spontano. Fotkamo se tamo gdje vidimo dobar kadar pa shodno tome smislimo i neku priču (ne nužno uvijek). Kada fotkamo za klijente onda osmislimo koncept uz pomoć kojeg ćemo na najbolji način brend prezentovati onima koji nas prate.

Sada imate i svoj YouTube profil na kojem otkrivate djelić vaših svakodnevnih avantura. Čime se vodite pri kreiranju sadržaja? Imate li ti i Ena tremu prije snimanja?

YouTube kanal „Enin svijet“ je planiran da se pokrene prije godinu dana, ali ja nisam imala vremena za to… i pored silne Enine želje.
Izolacija je učinila svoje, pa smo dane koje smo provodili u kući ispunjavali kreirajući sadržaj koji je, prije svega, njoj zanimljiv. Gledamo da obrađujemo teme koje će voljeti djeca (jer je to njena publika) mada mi putem Instagrama pišu i mame koje kažu da Enin video pogledaju i po nekoliko puta (smijeh).
Gledamo da napravimo balans između edukativnog, zabavnog i opuštenog, ali se ne opterećujemo previše ni brojem pregleda, ni cijelom tom pričom jer ovo radimo isključivo radi zabave. Enu to čini mnogo sretnom i zaista se vidi da uživa ispred kamere. Tremi ovdje nema mjesta.

Kako kreiraš balans između privatnih obveza, društvenih mreža i svih poslovnih zadataka?

Nekada zna biti prilično zahtjevno jer evo recimo, danas imam mnogo poslovnih zadataka, a pored toga imam rok da vama pošaljem odgovore, pa nakon toga sastanak s klijentom i popodnevno snimanje reportaže za jednu televizijsku kuću. Naravno da nije svaki dan takav, ali zna se desiti da bude poprilično ludilo. Obično dan ranije napravim striktan raspored i organiziram se tako da sve obavim na vrijeme, profesionalno i kvalitetno.

Koja je po tebi najveća prednost društvenih mreža? Imaš li ponekad potrebu da se isključiš?

Najveća prednost je što imamo mogućnost ispoljiti kreativnost, svojim iskustvima pomoći nekome, pronaći odgovore na pitanja koja nas muče od onih nešto stručnijih ljudi, pronaći sjajne ideje za sve segmente života. Naravno da ponekad imam potrebu odmoriti i napraviti pauzu i tada se obično povučem na dva-tri dana.

Koju te lekciju Ena naučila tijekom odrastanja? A što mame mogu naučiti od tata?

Naučila me bezbroj lekcija, a najveća je ona u kojoj sam spoznala koliko mogu biti strpljiva u određenim situacijama. Kada na prvo mjesto stavite zdravlje i sreću svog djeteta onda vam sve drugo postaje manje važno. Za one stvari na koje sam možda burnije reagovala prije nego je Ena došla na svijet, sada su mi potpuno „bez reakcije“.
Od Eninog tate sam naučila da ne pravim od muhe slona i da imam koliku toliku kontrolu kada sam izazvana da povisim ton.

Nedavno si objavila da u vašu obitelj stiže beba, dječak. Kakve su Enine reakcije?
 

Beba stiže krajem septembra i to je za Enu trenutno najveća radost na svijetu. U dnevnom boravku nam stoji kalendar, a svakog jutra ona uredno zaokruži novi dan i na taj način broji dane do upoznavanja sa bratom. Reakciju na trudnoću sam objavila i putem Instagram Stories i ne pamtim da je neki video izazvao toliko reakcija. Brat je bio njena želja iako smo se suprug i ja tome uspješno opirali evo već pet godina (smijeh). Na kraju je Ena pobijedila.

Koji se strahovi javljaju tijekom druge trudnoće i kako se nosiš s njima?

Druga trudnoća se potpuno razlikuje od prve. Kada vratim film u glavi strahovi koje sam imala sa Enom su bili baš veliki i opterećujući. Sada sam mnogo opuštenija i ovih 20 sedmica mi je prošlo toliko bezbrižno da nisam mogla ni sanjati da će tako biti. Ulazim spremnija u ovu priču, iskusnija i sigurna sam da neću ponavljati greške koje sam pravila sa Enom. A bilo ih je…

Razmišljate li već o imenima i koja su favorit?

Ena svaki drugi dan predlaže novo ime. Znala sam da je teško pronaći neko koje će nam se svima dopasti i mislim da će biti „borba“ do samog kraja. Ipak, odlučili smo da će Enin tata imati blagu prednost kod odlučivanja jer sam ja birala ime za Enu. Sada imamo izbor od tri imena i nadam se da ćemo uskoro finalno odabrati.

Koliko se promijenila tvoja prehrana i beauty odabiri u ovom periodu?

Prehrana nije mnogo i jedem sve što sam jela i prije trudnoće. Nemam neku posebnu želju za određenim namirnicama osim za jagodama, lubenicom i zelenom salatom. Gledam da pravim balans između onog zdravog ali priuštim sebi i zalogaje „junk food-a“ da se ne lažemo.
Kad je riječ o njezi tu se trudim da kožu održim u što boljem stanju. Ovdje prvenstveno mislim na borbu protiv strija koje sam u prvoj trudnoći dobila pet dana pred porod. Svjesna sam da je propuste i greške koje se naprave u toku trudnoće jako teško kasnije sanirati. Kada je riječ o kozmetičkim tretmanima tu sam mnogo limitirana jer sve one tretmane koje radim inače, sada ne smijem raditi zbog stanja u kojem se nalazim.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Tomašević Kolenda (@enina.mama) on

Koja je najveća dilema s kojom si se susrela tijekom majčinstva? Jesi li samu sebe možda iznenadila u nekim trenucima?

Dilema je u početku bezbroj…od toga da li pravilno hranim bebu, uvodim li namirnice pravim redoslijedom, da li dovoljno spava, da li ću je njegovati ovim ili onim brendom…Nakon toga dolaze dileme oko vrtića i toga kada je pravo vrijeme da je upišem…
Mislim da su majke cijeli život u nekim dilemama oko svoje djece ali da uvijek na kraju odaberu ono što je najbolje za njih. Veliku ulogu tu igra iskustvo koje učini da se dileme tokom života svedu na minimum. Ja ću sada sve to testirati na drugom djetetu i vidjeti koliko sam stvari naučila.

U kojim si stvarima za bebe već pronašla svoje favorite? Koje bi svakako preporučila svim mamama?

Još uvijek nisam krenula u kupovinu stvari jer smatram da je rano. Te teme ću posebno obrađivati putem svog IG profila jer sam tu i pravila najviše grešaka; od izbora kolica, krevetica i svih dodataka koje je Ena imala/nije imala kad je bila beba. Imam favorite i brendove za koje znam da su zaista kvalitetni i za koje vrijedi izdvojiti novac i svakako da ću stvari koje budem birala za svoju bebu preporučivati i drugim mamama.

Imate li već planova za ljeto? Što bi preporučila mamama koje se boje krenuti na putovanja s djecom?

Iskreno se nadam da ćemo skoknuti do mora u julu jer je to zadnji mjesec ove godine u kojem ću biti sposobna da putujem. To sigurno neće biti hotel ni mjesto u kojem ima veći broj ljudi. Gledat ćemo da nađemo neku izolovanu kućicu u kojoj ćemo bez straha moći uživati svo troje. Nadam se da će se situacija stabilizovati i da će se granice uskoro otvoriti. Ove godine priželjkujem odlazak na more više nego ikad.
Savjet za druge mame jeste samo malo više brige oko fizičkih kontakata s drugim ljudima i to je sve. Budemo li s dozom straha išli na odmore, to onda neće ni biti odmor…

Koji je najbolji savjet koji si dobila kada si postala mama? Koji bi ti savjet dala svim novopečenim mamama?

Da se ponašam onako kako bih voljela da se moje dijete ponaša sutra. Da budem osoba koju će moje dijete gledati u ogledalu i sutra imati sve karakteristike te osobe. To je ujedno savjet i svim drugim mamama. Mi smo ogledalo svoje djece i to stalno trebamo imati na umu.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Tomašević Kolenda (@enina.mama) on

MAME RULZ , 15.5.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Andrea Tomašević Kolenda

Podijeli:

Posljednje objavljeno