INTERVJU: Amulet nakit, bh. brend koji kreira medaljone koje krase motivi s bh. ćilima

INTERVJU
6.7.2020.

Ljeto je poseban period godine kad se mnogo lakše odlučimo da obnovimo garderobu, ali i uložimo u divne pratioce kombinacija, nakit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražujući nove brendove nakita, odlučili smo zaviriti iza kulisa brenda Amulet, točnije nakita koji nosi bosanskohercegovački potpis, a koji je našu pozornost privukao svojim unikatnim, zanimljivim dizajnom koji ćete i vi poželjeti imati u svojoj kutijici za nakit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ste u potrazi za posebnim modnim dodatkom koji će upotpuniti i najjednostavnije odjevne kombinacije, Amulet nakit vrijedan je svakog stylish izdanja. Tko se krije iza ovog brenda, koliko vremena je potrebno za izradu medaljona i gdje pronalaze svakodnevnu inspiraciju saznajte u nastavku.

***

Tko se krije iza Amulet brenda? Predstavite se našim čitateljicama u par rečenica…

Zovem se Sanela Čičkušić, imam 44 godine. Sretna sam supruga i ponosna majka ćerke od 23 godine - studentice arhitekture i sina od 20 godina – student elektrotehnike.
Rođena sam u mjestu Šerići kod Živinica i tu sa svojom porodicom živim i danas. Tu sam najsretnija. Imamo vlastitu kuću, veliko dvorište i okruženi smo cijelom širom porodicom.
Po zanimanju sam tekstilni tehničar – konfenkcionar tekstila i dizajner. Imam i 25 godina radnog iskustva vezanog za prodaju i marketing.

Sanela Čičkušić

Kako biste opisali Amulet nakit?
Od čega se izrađuje i kojom tehnikom?

Amulet medaljoni inspirisani tradicijom su ručni rad, izrađeni vezom, raznim tehnikama (krstasti, omčasti, uzlani, riblja kost i sl.) pamučnim koncem ili srmom na lanenom platnu ili panami geometrijski ili floralni motivi. Nastao je kao bh. simbol tradicije koji nosi logo sa ćilima, a motiv koji predstavlja žensku plodnost i zaštitu kao takav je hamajlija tj. Amulet.
Od tuda i naziv Amulet jer najčešće radim motive sa ćilima za koje su narodi u doba nastajanja ćilima smatrali da su to simboli sreće, zdravlja, zaštite, dugog života itd.

Kako ste došli na ideju da pokrenete brend te da se fokusirate na nakit?

Najmanje dvanaest godina sam članica društva (KUD „Modrački mornari“ Šerići i „Žene za tradiciju“) u kojem se njeguje i čuva tradicija BiH svih naroda i narodnosti.
Radila sam i radim na projektima za rekonstrukcije narodnih nošnji, kao i drugih predmeta za dom, modnu konfekciju i asesoare uglavnom tehnikama veza tako da sam istraživajući po terenu, sa kolegama u Zemaljskom muzeju, susrela se sa dosta motiva koje sam poželjela na nekom modnom detalju predstaviti kao bh. brend nakit inspirisan tradicijom.
Izradila sam prvih 3-4 i to je bilo dovoljno da se pokaže oduševljenje i zaintrovanost moje „publike“. To je bio znak da nam baš to nedostaje i tako prije tri godine nastaje Amulet.

Koliko je vremena potrebno da se izradi jedan amulet medaljon i kako izgleda vaš kreativni proces?

Za jedan Amulet potrebno je jedan dan da mu se posvetite. Ali prije početka rada potrebna je inspiracija za motiv koju nalazim osim u tradiciji, sve češće i u prirodi jer žene vole cvijetne motive da nekada usklade sa odjećom. Potrebno je alata, matrijala, osnove... Ja koristim srebrne igle za vez koje je jako teško naći, s njima se konci i platno lakše povezuje.
U svojoj sehari imam najmanje 300 nijansi konaca različitih proizvođača i vrsta, podloge i osnove za medaljone koje naručujem sa nekoliko adresa. Etikete, kutije i još mnogo sitnih alata i detalja bez kojih Amulet ne može nastati, a najviše u izradi koristim LJUBAV prema svome radu.

Da li se može birati motiv po želji?

Sve češće se traže određene kombinacije boja, ali i motiva. Neke motive je nemoguće izraditi u formatu koji staje na podlogu.

Koji je vama najdraži motiv koji ste do sada uradili?

Motiv sa loga Amulet za koji sam sama složila kombinacije boja, motiv sa ćilima koji predstavlja i čuva žensku unutrašnjost, plodnost, zdravlje.

Na koji način je historija utjecala na vašu kreativnost i brend?

Kao što rekoh, dugi niz godina radim na očuvanju tradicije BiH kroz razne segmente, a i kućni odgoj nikad nije dozvolio da moja tradicija i historija ne budu prisutni u mom životu i srcu. Kao što često kažem:„Čuvanjem svoje tradicije, čuvamo svoj identitet.“ ma na bilo koji način da to činimo i njegujemo, mislim da je jako bitno predstavljati i njegovati svoju tradiciju i istoriju.

Što najviše volite u procesu dizaniranja/izrađivanja nakita?

Vez, najviše uživam dok vezem motive.

Imate li nekog uzora? Čiji rad vas nadahnjuje?

Što se tiče veza, volim stare nane, one koje su bile i one koje još uvijek to rade, vezu bez nekog posebnog školovanja. Odnosno u IX i početkom XX vijeka žene i nisu bile školovane, a nevjerovatnu umjetnost i kreativnost su prenosile na vez. One me prosto oduševljajavaju i nadahnjuju tim svojim remek djelima.

Nosite li svoj nakit u vašim odjevnim kombinacijama?

Naravno, za sve prilike.

Tko je idealna žena koja nosi vaš nakit?

Sve su žene idealne i nose ga na pravi način. One koje to nose, znaju da nose. Više ne znam ni ko sve nosi jer je Amulet izašao u cijeli svijet. Jedna od vlasnica Amuleta je i američka pjevačica Joan Baez koja nosi Amulet sa motivom narodne nošnje iz Kraljeve Sutjeske.

Gdje možemo kupiti Amulet nakit?
Planirate li ga uskoro dodati u ponudu bh. dućana ili možda na web?

Amulet se može poručiti putem Facebook stranice Amulet i Instagram stranice amulet.handmade_bih, u dućanu Kutcha na Skenderiji, a uskoro u dućanima u Njemačkoj i Francuskoj na Azurnoj Obali. Tokom zimske sezone bude i na Jahorini u shopu Ognjište. Amulet je pod krovom moje OR „AMANET“ handmade crafts, tako da može ići i u širu ponudu.

INTERVJU , 6.7.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

Amulet Nakit

Podijeli:

Posljednje objavljeno