TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 16.5.2023.

Putovanja povodom proslave brendova uz koje smo odrasli u nama uvijek bude posebne emocije.


Tako je bilo i ovaj put kada smo trodnevnim putovanjem obilježili 45 godina postojanja kozmetičkog brenda za njegu - Becutan. Za putovanje koje će nam ostati u sjećanju Ohridom i Skopljem zaslužna je kompanija ALKALOID, a da smo mi iz regije jedni od najgostoprimljivijih domaćina na svijetu je pokazao upravo tim zaslužan za ovo putovanje.

Brend Becutan kreira proizvode namijenjene njezi i zaštiti bebine i dječije kože još od prvog dana. S 45. godina postojanja njihovi proizvodi su postali dio tradicije njege djece na ovim prostorima. Kako je i sam generalni direktor kompanije ALKALOIDA rekao da su njegovi roditelji koristili Becutan proizvode, a sada ih koristi i on za brigu o vlastitoj djeci je priča s kojom se mogu poistovjetiti mnogi od nas. 
 

Nostalgija nas često veže uz proizvode koje smo koristili u djetinjstvu, kada na to dodamo i činjenicu da se kvaliteta istih godinama samo razvijala i dosegla najviši nivo, jasno je da takve navike nećemo mijenjati. Bilo je pravo osvježenje slušati i govor generalnog direktora kompanije ALKALOID Zhivka Mukaetov koji je ovaj put preskočio poslovne poruke i fokusirao se na važnost brige o djeci. 

Posebno nas je oduševio i cilj ovogodišnjeg rođendana Becutana gdje će procent prodaje svih Becutan proizvoda iz tečne linije ići za podršku SOS dječijem selu. Više detalja donosimo i nakon priče o prekrasnom putovanju koje su za nas pripremili.

 

 

Putovanje koje ćemo prepričavati 

Ohrid

Nakon kratkog leta za Zagreb, a potom i drugog za Skopje našli smo se u gradu kulture, biseru Balkana - Ohridu. Legenda kaže da je grad Ohrid dobio ime po svojim brežuljcima -  о (o) +‎ хрид (hrid - planina, brežuljak).

 



Nakon doručka koji nam je dao energiju za dan koji slijedi, kratke jutarnje šetnje i obavezne kafe na terasi, uslijedilo je i kratko putovanje brodom ohridskim jezerom. S vremenskim uvjetima i osjećajem sunca na licu koje posebno prija od vodiča smo saznali i nekoliko činjenica o Ohridu.

 

Emina Smaka, novinarka Bonjour.ba



Posebna priča se veže upravo uz opis ovog grada - biser Balkana. Naime, prije više od 200 godina nastao je poznati ohridski biser. Ovaj tajni recept za kreiranje bisera se radi od školjki s emulzijom 8 sastojaka. Ukoliko se nađete u ovom historijski važnom mjestu preporučujemo da vaš suvenir s putovanja bude upravo komad nakita ohridskim biserom s kojim ćete uvijek imati posebnu priču za ispričati.


Sidro smo spustili u manastiru Sv. Naum, a prvi zvuk koji smo čuli je glasanje pauna koji će nam poslije ponosno pozirati ispred objektiva. Sv. Naum je dobio ime po čudotvorcu svetom Naumu koji je i napravio ovu crkvu, a njegov fokus je bio na liječenju ljudskih duša.

 

 

Ispred crkve se uz šepurenje pauna prostire i poseban pogled na ohridsko jezero.  

 

Manastir Sv. Naum


Nakon historijski i arhitektonski zanimljivog razgledanja manastira uputili smo se i na splav gdje smo dočekani uz prekrasno serviran stol, UNESCO zaštićenu prirodu i poznati zvuk tamburaša.

 




Na kopneni dio Ohrida smo se vratili brodom, a potom se spremili za ‘jednostavno drugačije’ iskustvo u jednom od poznatih lokalnih restorana.

 



Naredni dan je bio rezervisan za šetnju i obilazak dvije crkve, od ukupno 70 na prostoru Ohrida. Sv. Sofia je jedan od najljepših, a ujedno i najvećih religijskih objekata u Ohridu koja postoji još od 11. stoljeća. Unutrašnje freske oslikane religijskim motivima su zapravo originali. 

 

Crkva Sv. Sofia


Neizostavna lokacija je i crkva Sv. Jovana Kanoeo s neodoljivom pozadinom sačinjenoj od plavetnila ohridskog jezera. Dok je tu i crkva Sv. Klimenta i Pantelejmona s živopisnim krajolikom. 

 

Crkva Sv. Jovana Kanoeo

 

Crkva Sv. Klimenta i Pantelejmona

 

Odmah pored Sv. Sofie smo u Muzeju ohridskog bisera mogli čuti i priču o istom te kupiti poklone za najmilije s posebnom pričom.

Nakon kratkog shoppinga smo imali priliku probati makedonske slastice i gourmet slane užitke uz društvo generalnog direktora ALKALOIDA Zhivka Mukhaetov i njegovog tima. Uz neizostavnu temu o sličnostima svih zemalja ovog regiona i priča o posebnosti kulture ovog mjesta, razgovoru o planovima i razvoju ALKALOID grupacije te uz savršeno gostoprimstvo zaputili smo se i u glavni grad Sjeverne Makedonije, Skoplje.  

 



Dan smo zaokružili večerom u jednom luksuznom restoranu hotela Panoramika. Večeru uz pogled na svjetlucavo Skoplje su uljepšale i neke od najzanimljivijih slastica koje smo probali. Tip – Preporučujemo kušanje slastica koja su prava, mala umjetnička djela.  

 



Ovo opuštajuće putovanje s mnoštvom iskustvenih događaja smo završili uz obraćanje generalnog direktora kompanije ALKALOID Zhivka Mukaetov povodom godišnjice brenda Becutan. Uz razgovor s prim. dr. Marinom Pop – Lazarova, Silvijom Brajovic direktoricom za prikupljanje sredstava i komunikacije SOS dječjeg sela smo saznali više o bazama na kojima brend Becutan stoji. 

 

Zhivko Mukaetov, generalni direktor kompanije ALKALOID

 

Zapravo, sami cilj ove godišnjice je strateška podrška dječijem SOS selu. Brend Becutan leži na osnovama očuvanja djece i pružanje potpune i kvalitetne brige svoj djeci svijeta. Njihov razgovor koji je vodila Maja Mizo, brend menadžerica za Becutan, nas je podsjetio na važnost brige o djeci, ali i odgovornosti koju na sebe preuzima grupacija ALKALOID.   


* * * 


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!