Produženi vikend smo proveli u Ohridu i Skoplju slaveći 45 godina Becutana - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Produženi vikend smo proveli u Ohridu i Skoplju slaveći 45 godina Becutana

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

PUTOVANJA
16.5.2023.

Putovanja povodom proslave brendova uz koje smo odrasli u nama uvijek bude posebne emocije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tako je bilo i ovaj put kada smo trodnevnim putovanjem obilježili 45 godina postojanja kozmetičkog brenda za njegu - Becutan. Za putovanje koje će nam ostati u sjećanju Ohridom i Skopljem zaslužna je kompanija ALKALOID, a da smo mi iz regije jedni od najgostoprimljivijih domaćina na svijetu je pokazao upravo tim zaslužan za ovo putovanje.

Brend Becutan kreira proizvode namijenjene njezi i zaštiti bebine i dječije kože još od prvog dana. S 45. godina postojanja njihovi proizvodi su postali dio tradicije njege djece na ovim prostorima. Kako je i sam generalni direktor kompanije ALKALOIDA rekao da su njegovi roditelji koristili Becutan proizvode, a sada ih koristi i on za brigu o vlastitoj djeci je priča s kojom se mogu poistovjetiti mnogi od nas. 
 

Nostalgija nas često veže uz proizvode koje smo koristili u djetinjstvu, kada na to dodamo i činjenicu da se kvaliteta istih godinama samo razvijala i dosegla najviši nivo, jasno je da takve navike nećemo mijenjati. Bilo je pravo osvježenje slušati i govor generalnog direktora kompanije ALKALOID Zhivka Mukaetov koji je ovaj put preskočio poslovne poruke i fokusirao se na važnost brige o djeci. 

Posebno nas je oduševio i cilj ovogodišnjeg rođendana Becutana gdje će procent prodaje svih Becutan proizvoda iz tečne linije ići za podršku SOS dječijem selu. Više detalja donosimo i nakon priče o prekrasnom putovanju koje su za nas pripremili.

 

 

Putovanje koje ćemo prepričavati 

Ohrid

Nakon kratkog leta za Zagreb, a potom i drugog za Skopje našli smo se u gradu kulture, biseru Balkana - Ohridu. Legenda kaže da je grad Ohrid dobio ime po svojim brežuljcima -  о (o) +‎ хрид (hrid - planina, brežuljak).

 Nakon doručka koji nam je dao energiju za dan koji slijedi, kratke jutarnje šetnje i obavezne kafe na terasi, uslijedilo je i kratko putovanje brodom ohridskim jezerom. S vremenskim uvjetima i osjećajem sunca na licu koje posebno prija od vodiča smo saznali i nekoliko činjenica o Ohridu.

 

Emina Smaka, novinarka Bonjour.baPosebna priča se veže upravo uz opis ovog grada - biser Balkana. Naime, prije više od 200 godina nastao je poznati ohridski biser. Ovaj tajni recept za kreiranje bisera se radi od školjki s emulzijom 8 sastojaka. Ukoliko se nađete u ovom historijski važnom mjestu preporučujemo da vaš suvenir s putovanja bude upravo komad nakita ohridskim biserom s kojim ćete uvijek imati posebnu priču za ispričati.


Sidro smo spustili u manastiru Sv. Naum, a prvi zvuk koji smo čuli je glasanje pauna koji će nam poslije ponosno pozirati ispred objektiva. Sv. Naum je dobio ime po čudotvorcu svetom Naumu koji je i napravio ovu crkvu, a njegov fokus je bio na liječenju ljudskih duša.

 

 

Ispred crkve se uz šepurenje pauna prostire i poseban pogled na ohridsko jezero.  

 

Manastir Sv. Naum


Nakon historijski i arhitektonski zanimljivog razgledanja manastira uputili smo se i na splav gdje smo dočekani uz prekrasno serviran stol, UNESCO zaštićenu prirodu i poznati zvuk tamburaša.

 
Na kopneni dio Ohrida smo se vratili brodom, a potom se spremili za ‘jednostavno drugačije’ iskustvo u jednom od poznatih lokalnih restorana.

 Naredni dan je bio rezervisan za šetnju i obilazak dvije crkve, od ukupno 70 na prostoru Ohrida. Sv. Sofia je jedan od najljepših, a ujedno i najvećih religijskih objekata u Ohridu koja postoji još od 11. stoljeća. Unutrašnje freske oslikane religijskim motivima su zapravo originali. 

 

Crkva Sv. Sofia


Neizostavna lokacija je i crkva Sv. Jovana Kanoeo s neodoljivom pozadinom sačinjenoj od plavetnila ohridskog jezera. Dok je tu i crkva Sv. Klimenta i Pantelejmona s živopisnim krajolikom. 

 

Crkva Sv. Jovana Kanoeo

 

Crkva Sv. Klimenta i Pantelejmona

 

Odmah pored Sv. Sofie smo u Muzeju ohridskog bisera mogli čuti i priču o istom te kupiti poklone za najmilije s posebnom pričom.

Nakon kratkog shoppinga smo imali priliku probati makedonske slastice i gourmet slane užitke uz društvo generalnog direktora ALKALOIDA Zhivka Mukhaetov i njegovog tima. Uz neizostavnu temu o sličnostima svih zemalja ovog regiona i priča o posebnosti kulture ovog mjesta, razgovoru o planovima i razvoju ALKALOID grupacije te uz savršeno gostoprimstvo zaputili smo se i u glavni grad Sjeverne Makedonije, Skoplje.  

 Dan smo zaokružili večerom u jednom luksuznom restoranu hotela Panoramika. Večeru uz pogled na svjetlucavo Skoplje su uljepšale i neke od najzanimljivijih slastica koje smo probali. Tip – Preporučujemo kušanje slastica koja su prava, mala umjetnička djela.  

 Ovo opuštajuće putovanje s mnoštvom iskustvenih događaja smo završili uz obraćanje generalnog direktora kompanije ALKALOID Zhivka Mukaetov povodom godišnjice brenda Becutan. Uz razgovor s prim. dr. Marinom Pop – Lazarova, Silvijom Brajovic direktoricom za prikupljanje sredstava i komunikacije SOS dječjeg sela smo saznali više o bazama na kojima brend Becutan stoji. 

 

Zhivko Mukaetov, generalni direktor kompanije ALKALOID

 

Zapravo, sami cilj ove godišnjice je strateška podrška dječijem SOS selu. Brend Becutan leži na osnovama očuvanja djece i pružanje potpune i kvalitetne brige svoj djeci svijeta. Njihov razgovor koji je vodila Maja Mizo, brend menadžerica za Becutan, nas je podsjetio na važnost brige o djeci, ali i odgovornosti koju na sebe preuzima grupacija ALKALOID.   


* * * 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno