TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.6.2011.

Romantični militarizam u potpisu Alexandera McQueena    Nakon što se smirila bura oko kraljevskoga vjenčanja, Sarah Burton je pomno radila na osmišljavanju ovogodišnje resort kolekcije. Kolekcija bi se mogla opisati kao romantični militarizam, budući da je prepuna militarističkih komada kao i izvezenih haljna, hlača i košulja. Za njih je inspiraciju Sarah pronašla u drevnim kulturama, p


Posebno nam se sviđa bijela haljina i frakovi koje bismo rado vidjeli u našim ormarima. Sve u svemu, moramo priznati da je Sarah odlično obavila posao.
Pogledajte.  

{gallery}lipanj_jedanaest/resort{/gallery}

D.P.


Bonjour

Bonjour.Retreat: Ekskluzivna gourmet rapsodija Emporia Wine Dine Hotela

TEKST: Emina Smaka

Bonjour.Retreat: Ekskluzivna gourmet rapsodija Emporia Wine Dine Hotela Bonjour.Retreat: Ekskluzivna gourmet rapsodija Emporia Wine Dine Hotela

U godišnje druženje Bonjour.ba tima zakoračili smo s poletom, ali i s posebnim očekivanjima, spremni na gastronomski podvig u ekskluzivnom okruženju Emporia Wine Dine Hotela.


Ovo nije bio samo obrok - to je bio višeslojni doživljaj, spoj vrhunskog kulinarstva i beskrajnog uživanja u luksuznom ambijentu koji je odisao elegancijom i pažljivošću prema detaljima.

 



 

Interijer i eksterijer: Savršen sklad estetike i komfora

Već pri koracima kroz ulazna vrata Emporia Wine Dine Hotela, dočekao nas je profinjeni interijer koji je ujedno bio predstavnik vrhunskog dizajna i udobnosti.

 



Svaki detalj, od pažljivo odabranih boja do elegantnog namještaja, stvarao je atmosferu koja poziva na opuštanje i uživanje. Eksterijer hotela, s bazenom i okolišem koji smo na Bonjour.ba slavno prozvali mini Toskanom, dodatno je upotpunjavao dojam ekskluzivnosti i skladne integracije s prirodom.

 



Avantura gourmet okusima

U skladu s iznimnim okruženjem, kulinarski virtuozi Emporia Wine Dine Hotela premašili su naša očekivanja i priredili nam pravu gourmet simfoniju.

 



Predjela su nas uvukla u svijet maštovitih kombinacija

Mousse od kozjeg sira i pašteta od pačje jetre - delikatnost kozjeg sira savršeno se spojila s paštetom od pačje jetre, dok je ulje od taragona dodalo dodatnu dubinu okusa, kome su mikro bilje i domaće pecivo bili savršen pratitelj.

 



Teleći carpaccio bio je pravo osvježenje, a kombinacija kore od naranče i papra dodala je neočekivanu notu. Burata, ulje od bosiljka, pinjoli te kompot od marelice i cherry paradajza zaokružili su ovu eksploziju okusa.

 



Rižoto je bio pravo čudo okusa, s muškatnom tikvom koja je donijela toplinu i aromu, a Jakobove kapice pridonijele su sofisticiranosti.

 




Glavna jela su nas odvela na kulinarsko putovanje


Teletina, savršeno pripremljena, očarala nas je mekoćom, a pire od krompira, peršuna i crnih maslina dodatno je naglasio raznolikost okusa.





Delikatna pureća rolada bila je poput praznika za naša nepca, s punjenjem od feta sira, meda, pistacija i mente. Pire od cikle, ulje od taragona i cvjetovi brokule dodali su sofisticiranost.





File oborite ribe oduševio nas je bogatstvom okusa, a prateći prilozi stvarali su savršenu ravnotežu.

 



Najslađi dio ovog menija

Naša gourmet avantura završila je s mini pralinama i macaroonsima, dodajući notu slatkog završetka ovom neponovljivom jelovniku.




Vrhunska Vina White Mist Cuvée i Deep Red Cuvée

U skladu s jelima, vrhunska vina White Mist Cuvée i Deep Red Cuvée bila su poput muzike koja je pratila svaki zalogaj, čineći kulinarsko iskustvo potpunim.

Od 9 iznimno specifičnih i vrhunskih vina kreiranih od strane vinskog Emporia tima kušali smo i posebno izdvajamo kupaže autohtonih sorti kombiniranih s renomiranim svjetskim sortama. Ovo su kompleksne kupaže iznimno specifičnog i modernog izražaja.

 



White Mist Cuvée je autohtona kupaža Žilavke, Pošipa, Chardonnaya i što je jako specifično Chanin Blanca. Vinograd Emporia Wine Dine Hotela jedan je od rijetkih vinograda u Evropi u kojoj je zastupljen Chanin Blanc, svjetska plemenita sorta bijelog grožđa.
Ovo je jedina kupaža Žilavke sa navedenim sortama u svijetu.

 

Deep Red Cuvée je ponovo autohtona, donekle zaboravljena sorta hercegovačkog Trnjka u fantastičnoj sinergiji s Merlot Syrah i Cabernet Sauvignon.
Sve sorte se uzgajaju kod u vinogradu hotela. 

Kulinarski Emporia tim je kreativni food art house koji pri pripremanju svih jela vodi brigu u uparivanju sa vinima koja izlaze iz Emporia vinarije.


 




Emporia Wine Dine Hotel ne samo da nas je očarao svojom kulinarskom virtuoznošću, već je i pružio nezaboravan doživljaj kroz spoj luksuza, estetike i iznimne usluge.

 




Ova ekskluzivna gurmanska ekspedicija ostat će urezana u našem pamćenju kao nešto neponovljivo, potičući nas na nova istraživanja i uživanje u vrhunskim gastronomskim užicima. Emporia Wine Dine Hotel – mjesto gdje se svaki trenutak čini savršenim.

 

* * * 
Foto: Nađa Pandur za Bonjour.ba 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!