TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 5.3.2024.
Alena Redžića ste imali priliku vidjeti u Bonjour pričama kroz kamper avanture sa porodicom, a sve češće i na Instagram nalogu supruge Mirele Redžić.
No, sada ima i svoj gourmet Instagram nalog zahvaljujući kojem nam nije promakla ni Alenova strast prema kuhanju te smo i sami odlučili isprobati neka od njegovih jela.
Njegovi recepti online svijet ne ostavljaju ravnodušnim zbog jednostavnog načina pripreme obroka koji nerijetko imaju mali twist. Isto to je slučaj i sa receptom koji je kreirao i za nas. Riječ je o tradicionalnom receptu koji ima neobičan zaokret u načinu pripreme.
„Jelu sam dao ime SARMITA, a vidio sam kako se pravi u Turskoj kao bolji i zdraviji izbor pite od tijesta, pogotovo za ljude koji imaju problem sa glutenom. Naravno da ukus vuče više na sarmu, ali zato tzatziki sos daje tu neku dodatnu dimenziju ovom jelu.“ – rekao je Alen Bonjour.ba timu.
Kako napraviti SARMITU?
U nastavku vam donosimo tačan recept i način pripreme ovog jela, korak po korak.
Tzatziki
• 3 kašike maslinovog ulja
• 1 kašika limunovog soka
• 2 čehna bijelog luka
• 1/2 kašike soli
• 300 ml grčkog jogurta
• 1 veći krastavac
• 1 mala kašika kopra
• 1 mala kašika vlasca
Postupak
Pomiješajte ulje, limunov sok, sol, protisnite bijeli luk i biber. Dodajte jogurt i dobro promiješajte. Krastavce ogulite, izvadite sjemenke i sitno naribajte krastavce te posolite pa pustite da odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i dodajte u jogurt i začinite uz nasjeckani kopar.
SARMITA
1 kupus srednje veličine
Sastojci za punjenje
Za sos preliv
1 kašiku maslaca istopiti, dodati jednu kašiku paradajz paste, jednu kašiku paradajz sosa, dvije šolje vode i jednu kašiku vegete.
Priprema
Skinuti par gornjih liski kupusa i isjeći korjen iz sredine. Staviti u šerpu i potopiti u ključalu vodu. Kuhati 3 - 4 minute potom izvaditi i oguliti prva 3 - 4 sloja koji su omekšali. Vratiti ostatak kupusa još 3 - 4 minute u vodu da omekša. Prvo najveće liske izdvojiti pa potom isjeći sredinu.
Smjesu riže i mesa staviti na listiće i zamotati. Krenuti sa većim liskama i ići prema sredini tepsije sa manjim. Zaliti sa sosom i staviti u peć na 200 stepeni 45 - 55 minuta. Kada liske kupusa porumene, znat ćete da je jelo gotovo.
Sretno i dobar tek!
* * *
Foto: Alen Redžić
TEKST: Bonjour.ba | FOTO: Sanela Babić, Enida Kajević, Monika Andrić za Bonjour.ba
Sinoć je Sarajevo zasjalo u svom punom sjaju, postajući epicentar glamura i sofisticiranosti zahvaljujući drugom po redu Bonjour.ba x Via Media Gala Night druženju.
Ova večer, koja je okupila vrh bosanskohercegovačke modne i lifestyle scene, bila je prožeta elegancijom, iznenađenjima i nezaboravnim trenucima.
Govor Ane Ćavar, vlasnice i direktorice portala Bonjour.ba, bio je službeni znak da Gala Night može početi. U svom obraćanju naglasila je da je ovo event koji bh. lifestyle scena zaslužuje: “sasvim drugačija gala zabava" onakva kakva se i očekuje od imena kao što su Bonjour.ba i Via Media.
Ana Ćavar, vlasnica i direktorica portala Bonjour.ba
Amna Džambić Branković, Via Media partner i Ana Ćavar, vlasnica i direktorica portala Bonjour.ba
Okupljeni su imali priliku uživati u atmosferi luksuza i sofisticiranosti, uz iznenađenja koja su se nizala jedno za drugim, ali ako postoji jedna stvar koja je privukla posebnu pažnju, to je svakako ekskluzivni goody bag.
Svi uzvanici imali su priliku ponijeti kući pomno kreirane poklone, a mi vam otkrivamo šta se sve našlo u ovoj elegantnoj vrećici.
Centralni koncept večeri, intrigantno nazvan "What's Inside The Box", unio je dodatnu dozu uzbuđenja i iščekivanja među prisutnima. Svaki gost je na svom mjestu zatekao elegantnu crnu kutiju s natpisom "Do not open yet", pobuđujući znatiželju i anticipaciju.
Taj element iščekivanja otvaranja kutije preslikao se savršeno na cijeli događaj. No, mi ćemo taj šarmantni vibe iznenađenja zadržati i kroz ovaj članak jer vam želimo postepeno otkrivati šta se sve skrilo u goody bag koju su uzvanice ponijele kući.
Goody bag: tajni saveznik savršene večeri
Svaka sitnica u ovogodišnjem goody bagu nije tu slučajno jer svaka ima svoju priču i svrhu. Crna lepeza, osmišljena kao dio Eronet poklona, bila je više od elegantnog modnog dodatka.
U rukama gostiju postala je savršen alat za suptilnu misteriju na fotografijama. Bilo je dovoljno podići je i sakriti osmijeh, ostavljajući da oči pričaju priču i stvaraju poveznicu. Nakon plesnih ritmova, dobro je došla i kao stylish način da rashladi atmosferu.
S druge strane, O'Plant pouch je bio saveznik u kasnim satima kad su gosti nakon sati uživanja u DJ setovima, tražili dozu energije baš u pravom trenutku.
Sve je bilo osmišljeno tako da svaki detalj prati dinamiku večeri, a sa svakim novim iskustvom gosti su imali priliku dodati još jedan poseban detalj u svoju elegantnu Bonjour.vrećicu. Poklon za poklonom, iznenađenje za iznenađenjem, goody bag se punio kao luksuzna kolekcija uspomena na večer ispunjenu glamurom, elegancijom i pažljivo biranim trenucima.
Tu su se našli i sitni užici koji mirišu na uživanje bez žurbe: Grand kafa cappuccino, savršeno za one "jutro poslije" trenutke kad se glamur još uvijek osjeća u zraku.
Za mini after koji se spontano nastavi kod kuće ili na terasi s najbližima, idealan duo stiže iz kolekcije osvježavajućih gotovih koktela: bezvremenski Millhill’s gin&tonic s okusom jagode i Stock&Cola, klasična kombinacija koja nikada ne izlazi iz mode. Dodatno, u goody bagu su pronašli i knjižicu s Pelinova koktelima, pozivajući ih da uz jednostavne recepte i sami iskušaju kreativnost u ulozi koktel-majstora.
Kako je u konačnici sve izgledalo otkrivamo u nastavku.
Inside the Box
Startamo s elementom "wow" iznenađenja koji je odmah postavio ton večeri. Prvi box, koji je svaki gost primio, bio je pravi luksuzni uvod u događaj.
Unutra su se našle savršene mliječne praline s lješnjak kremom i tartufima, a kao posebno iznenađenje, svaki box je sadržavao karticu Zlatarne Celje s 10 % popusta. Rekli bismo, pravi šlag na pralinu.
Od prvog zalogaja do posljednjeg gutljaja, gosti su uživali u pomno osmišljenom gourmet putovanju. Podravka je svojim premium sastojcima oblikovala ekskluzivni desert na bazi O'Plant muesli-a i bademovog mlijeka, čime je svaki tanjir nosio priču o nešto posebnijem i vrhunskom okusu.
Kao što smo već pomenuli gosti su u svojim goody bags pronašli već O'Plant pouch s inspirativnom porukom dodajući personalizirani pečat ovom jedinstvenom iskustvu.
Sladoled koji već tri decenije osvaja srca ljubitelja slatkih zalogaja imao je posebno mjesto na ovom eventu. Ledo King, koji ove godine slavi 30 godina postojanja, predstavljen je kao desert večeri, posluživan na posebno dekorisanim kolicima, donoseći dašak nostalgije i vrhunskog užitka.
Svaki zalogaj je bio poput vožnje kroz različite okuse… kakao, amarena višnja i mliječna čokolada skladno su se prožimali, dok su hrskavi komadići savršeno upotpunili elemenat iznenađenja i užitka za nepce.
Nakon deserta, gosti su uživali u signature koktelu s notama Grand kafe. Naime, ovaj koktel, obogaćen nježnim notama vrhunske kafe, pružio je savršen balans između luksuza i topline što je bilo upravo ono što je trebalo za podizanje energije.
Fokus je bio na savršenom spoju mirisa i ukusa, stvarajući trenutak za uživanje uz dobro društvo.
Carski vinogradi Emporia i Pelinova postavili su visoke standarde u svakom trenutku večeri, od savršenog uparivanja vina s glavnim jelom do otkrivanja posebnog šanka, koji je bio posebna kutija iznenađenja ovog luksuznog doživljaja.
Gosti su uživali u vrhunskim pićima, svaki gutljaj bio je poput malog rituala koji je zaokruživao trenutke večeri.
Na samom izlazu, svaki gost je uz svoj goody bag ponio i bocu vina Carskih vinograda, kao trajni podsjetnik na večer prožetu sofisticiranošću.
Luksuz nije bio rezervisan samo za gourmet dio već se reflektirao i u pažljivo osmišljenim stilskim trenucima. Fashion&Friends su unijeli posebnu dozu elegancije kroz odjevne kombinacije istaknutih gostiju, dok su elegantni buketi, zajedno s poklonom za kupovinu dizajnerskih artikala dodatno podigli sofisticiranost cijelog događaja i išli divno pod ruku sa goody bag detaljima.
Na beauty sceni, Lancôme je predstavio novi Rénergie Triple Serum Retinol. Ova kutija je bila prava mala oaza luksuza. Gosti su imali priliku doživjeti trenutnu transformaciju kroz miris i teksturu seruma, dok su u svojim kutijama pronašli uzorak ovog luksuznog proizvoda, zajedno s travel-size paketima najpoznatijih Lancôme bestsellera.
Uzvanici su mogli isprobati, testirati teksture i posebnost seruma te nakratko postati dio Lancôme Skin Science Cluba, što je sve zajedno stvorilo atmosferu iščekivanja i želje za otkrivanjem svakog proizvoda.
Kérastase je dodatno uljepšao beauty iskustvo s novim proizvodom iz linije Gloss Absolu, pakovanim u praktično travel pakovanje.
Pri otvaranju bočica gosti su odmah osjetili miris divlje ruže i zapazili bogatu teksturu i obećanje luksuznog sjaja za kosu. "Live your life in gloss" – upravo tako jer sve što je ostalo bilo je nestrpljenje da se proizvodi isprobaju u svom punom sjaju.
Zanimljiv detalj večeri? Ambijent je bio IQOS only što je suptilan, ali jasan potpis eventa koji je i u tom segmentu ostao vjeran estetici profinjenosti.
*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne pušače.
Na kraju, sve što je uslijedilo bilo je kulminacija onog što je započelo s elementom iznenađenja otvaranjem kutije. Svaka kutija nosila je emociju iščekivanja, istraživanja i ekskluzivnosti, što je u potpunosti oslikavalo atmosferu ove nezaboravne večeri.
A goody bag? Ona je bila putovanje kroz pažljivo odabrane trenutke večeri. Svaka nova kutija, svako otkriće i svaki poseban detalj pronašao je svoje mjesto u njoj, čineći je elegantnom zbirkom uspomena na noć.
U konačnici još jedna Bonjour x Via Media Gala Night koja potvrđuje da čarolija koja je počela prošle godine, sada je dobila svoj savršeni nastavak. Kad se ovako nešto dogodi drugi put zaredom, znate da prava magija tek dolazi.
Partneri Bonjour x Via Media Gala night:
Fashion&Friends, Lancôme, Kérastase, Zlatarna Celje, Ledo, Eronet, Grand kafa, Podravka, Pelinova Pelinkovac, Carski vinogradi Emporia, IQOS Curious X
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!