TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 5.3.2024.
Alena Redžića ste imali priliku vidjeti u Bonjour pričama kroz kamper avanture sa porodicom, a sve češće i na Instagram nalogu supruge Mirele Redžić.
No, sada ima i svoj gourmet Instagram nalog zahvaljujući kojem nam nije promakla ni Alenova strast prema kuhanju te smo i sami odlučili isprobati neka od njegovih jela.
Njegovi recepti online svijet ne ostavljaju ravnodušnim zbog jednostavnog načina pripreme obroka koji nerijetko imaju mali twist. Isto to je slučaj i sa receptom koji je kreirao i za nas. Riječ je o tradicionalnom receptu koji ima neobičan zaokret u načinu pripreme.
„Jelu sam dao ime SARMITA, a vidio sam kako se pravi u Turskoj kao bolji i zdraviji izbor pite od tijesta, pogotovo za ljude koji imaju problem sa glutenom. Naravno da ukus vuče više na sarmu, ali zato tzatziki sos daje tu neku dodatnu dimenziju ovom jelu.“ – rekao je Alen Bonjour.ba timu.
Kako napraviti SARMITU?
U nastavku vam donosimo tačan recept i način pripreme ovog jela, korak po korak.
Tzatziki
• 3 kašike maslinovog ulja
• 1 kašika limunovog soka
• 2 čehna bijelog luka
• 1/2 kašike soli
• 300 ml grčkog jogurta
• 1 veći krastavac
• 1 mala kašika kopra
• 1 mala kašika vlasca
Postupak
Pomiješajte ulje, limunov sok, sol, protisnite bijeli luk i biber. Dodajte jogurt i dobro promiješajte. Krastavce ogulite, izvadite sjemenke i sitno naribajte krastavce te posolite pa pustite da odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i dodajte u jogurt i začinite uz nasjeckani kopar.
SARMITA
1 kupus srednje veličine
Sastojci za punjenje
Za sos preliv
1 kašiku maslaca istopiti, dodati jednu kašiku paradajz paste, jednu kašiku paradajz sosa, dvije šolje vode i jednu kašiku vegete.

Priprema
Skinuti par gornjih liski kupusa i isjeći korjen iz sredine. Staviti u šerpu i potopiti u ključalu vodu. Kuhati 3 - 4 minute potom izvaditi i oguliti prva 3 - 4 sloja koji su omekšali. Vratiti ostatak kupusa još 3 - 4 minute u vodu da omekša. Prvo najveće liske izdvojiti pa potom isjeći sredinu.
Smjesu riže i mesa staviti na listiće i zamotati. Krenuti sa većim liskama i ići prema sredini tepsije sa manjim. Zaliti sa sosom i staviti u peć na 200 stepeni 45 - 55 minuta. Kada liske kupusa porumene, znat ćete da je jelo gotovo.

Sretno i dobar tek!
* * *
Foto: Alen Redžić
TEKST: Bonjour.ba - PR
Ako ste u posljednje vrijeme u Sarajevu tražili novo mjesto za ručak koje nudi nešto drugačije, imamo otkriće koje će vam se svidjeti. Smješten tik uz uobičajeni gradski ritam, Urban Caffè Deli uvodi sedmični meni koji izgleda kao idealan izgovor da počastite sebe dobrim obrokom.
Ovaj dodatak gastro scene dolazi kao pravo osvježenje: moderno, promišljeno i dovoljno raznoliko da vas svaki ponedjeljak dočeka novom kombinacijom okusa.



Naime, ovo omiljeno mjesto brojnih ljubitelja dobre hrane i ugodne atmosfere, sada donosi novo gastro iznenađenje, sedmični meni koji svakog ponedjeljka oduševljava svježim kombinacijama okusa. U želji da gostima pruži uvijek nešto novo i zanimljivo, tim kuhara pažljivo kreira ponudu koja uključuje: dnevnu supu, izbor jednog od tri glavna jela, te osvježavajuću salatu ili slatki desert.

Cijeli meni dostupan je po cijeni od 20 KM, a svako jelo je spoj moderne gastronomije, pažljivo odabranih sastojaka i vrhunske prezentacije. Za sladokusce, tu su i dvije nove zvijezde iz kuhinje restorana: Urban čokoladna torta, raskošna i elegantna poslastica za istinske ljubitelje čokolade, te Pistacija torta, koja spaja kremastu teksturu i profinjene orašaste note.

Pored sedmičnog menija, gosti svakodnevno mogu uživati i u bogatoj a la carte ponudi, u kojoj svaki zalogaj nosi pečat kreativnosti i vrhunskog umijeća.
Urban Caffè Deli već je godinama i pouzdan partner u keteringu, idealan za poslovne sastanke, korporativne evente ili privatne proslave – gdje se svaki detalj, od prezentacije do okusa, pažljivo osmišljava kako bi ostavio snažan dojam.

Bilo da dolazite na jutarnju kafu, poslovni ručak ili opušteno druženje, Urban Caffè Deli ostaje omiljena destinacija svih koji znaju cijeniti dobru hranu, prijatnu atmosferu i modernu eleganciju.
Ulica Milana Preloga 12A ( sprat M) hotel Bosmal Arjaan by Rotana.
Za one koji vole planirati unaprijed sedmični meni Urban Caffè Delija objavljuje svakog ponedjeljka na Instagram profilu.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!