Sarajevo: Donosimo detalje Petog AJB DOC Film Festivala - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo: Donosimo detalje Petog AJB DOC Film Festivala

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
1.9.2022.

Budući da su mir i vjera u bolje sutra poveznica svim akterima dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru Petog AJB DOC Film Festivala, kao tema vodilja ovogodišnjeg izdanja je bijela golubica, univerzalni simbol mira, čiji je uzlet i kretanje prema gore u likovnoj formi postavljen tako da svojim tijelom i kretanjem simbolično formira grafički broj pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


„Svjesni da dizajn i festival dokumentarnog filma ne mogu promijeniti niti popraviti svijet u kojem živimo, ipak možemo nastojati poslati poruku mira, zaželjeti mir svima“ - poručuju organizatori AJB DOC Film Festivala.
Jubilarno peto izdanje AJB DOC Film Festivala bit će održano od 9. do 13.09. u Sarajevu.
„AJB DOC već postaje tradicija u ovim septembarskim danima“ - kaže direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić, te dodaje: „U pet dana petog izdanja Festivala prikazat ćemo više od 20 dokumentarnih filmova i ostati vjerni onome što smo od početka pokušavali, a to je da na prvom mjestu budu film i autori.“

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC-a – Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković – odabrali su njih 25 koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije. Kompletan program možete pronaći klikom ovdje.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry days koja je nastala u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, a usmjerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

„Reditelji i producenti iz regije, Jugoistočne Evrope, Kavkaza i MENA regije će imati priliku da predstave svoje dokumentarne projekte i da dobiju priliku za finansije, distributere, filmske festivale i broadcastere, kao i da dobiju kontakte s ostalim filmskim festivalima i filmskim fondacijama koje će biti prisutne“ - kaže selektorica Leila Dedić.
„Ove godine smo selektovali 27 projekata koji će imati prezentacije u tri različite pitching kategorije i koji će predstaviti svoje projekte u različitim fazama produkcije. Jako smo ponosni na novu platformu i nadamo se da će biti uspješna“ - dodaje Dedić.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo ističe da platforma Industry [email protected] DOC predstavlja značajan korak dalje u razvoju Festivala, no ističe da fokus i dalje ostaje na filmovima i autorima.

„Drago nam je što su nam filmovi uvijek bili dobro posjećeni, jer autori to prepoznaju. Na našem festivalu je zaista pristuna većina autora čiji se film prikazuje, a interesantan Q&A (razgovor publike s autorima) često traje duže nego sam film. Mislim da ove godine imamo sjajnu selekciju i nadam se da će se publika i ovog puta odazvati“ - rekao je Fočo.
Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini bit će održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta. Također, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i Samsungom, bit će održan trodnevni trening „Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom“.

„Pozvali smo dvadesetak učesnika iz cijele regije s teritorija koje pokriva Al Jazeera Balkans kako bismo ih podučili produkciji i snimanju dokumentaraca pametnim telefonom, kao i pronalaženju pravih priča“ - kaže producentica Nejra Kozarić.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri kojeg čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.
Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.
Više informacija o programu Petog AJB DOC-a možete pronaći na zvaničnoj web-stranici Festivala klikom ovdje.

* * *
Foto: AJB DOC Film Festival PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno