Aida Đapo je s nama podijelila sve detalje i utiske sa putovanja Andaluzijom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Aida Đapo je s nama podijelila sve detalje i utiske sa putovanja Andaluzijom

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
24.1.2024.

Aida Đapo Muharemović je provela mjesec dana u Španiji te nam donosi svoje utiske sa putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Aida svojim jedinstvenim stilom i posebnim pristupu modi, koji se ogleda kroz sve aspekte sadržaja koji kreira, inspiriše stotine hiljada ljudi. Pod pseudonimom Idda van Munster, na Instagramu je u proteklih nekoliko dana, dok smo u Sarajevu čistili prvi snijeg, dijelila fotografije zbog kojih smo se poželjeli teleportirati u Španiju.

Inspirisani načinom na koji je svoj stil savršeno prenijela na ulice Andaluzije, a nas još više zainteresovala za gradove koje posjećuje, odlučili smo razgovarati s njom i otkriti više detalja o jednom ovakvom putovanju. Na putovanje je krenula sa prijateljima, suprugom i kćerkicom pa već možete pretpostaviti da ova priča o putovanju sa sobom nosi poseban doživljaj svake od lokacija. 
Vjerujemo da ćete uživati u ovom virtuelnom putovanju sa Aidom. 


Na koji način ste napravili plan putovanja? Jeste li imali dovoljno vremena da doživite svaki od ovih gradova onoliko koliko ste željeli?

U svojim dvadesetim sam putovala po svijetu kako zbog posla stjuardese, tako i privatno i često smo suprug i ja znali juriti, htjeli smo vidjeti što više i na vremenski vrlo kratkim odmorima obići što više lokacija.

Putujući brzo i stavljajući kvačice na must see listu, imali smo često osjećaj da zapravo ništa vidjeli nismo. Svaki put bismo imali sve isplanirano, ali nikad nismo bili spontani, niti smo uživali u slow travel konceptu.
Po povratku u Bosnu 2020. i nakon rođenja kćerkice, odlučili smo da ćemo svake godine otići na neku destinaciju, ali sa drugačijim pristupom putovanju: spontano i bez stresa. Barcelonu i Madrid sam posjetila ranije, ali Andaluzija je ostala negdje neostvarena želja.
Kroz razgovor sa prijateljima, sasvim spontano, odlučili smo da ćemo baš ove zime otkriti čari prelijepe Andaluzije na mjesec dana. Naš put je započeo i završio u Malagi, a odlučili smo posjetiti i Rondu, Cordobu, Granadu, Marbellu i Esteponu, a Sevillu i Cadiz smo ostavili za neki drugi put i smatram da nam je ta odluka bila pun pogodak jer smo svaki grad uspjeli baš lijepo doživjeti.


Približite nam malo svaki od njih opisujući ga jednom do dvije rečenice. Po čemu je svaki od njih autentičan, postoji li nešto što ih povezuje u harmoniju? 

Kako kažu “Andaluzija, oku čarobna, a riječima neopisiva”... i baš je tako. Svaki grad je poseban i poput muzeja na otvorenom, a ono što svaki od njih povezuje je svakako drvo narandže, ima ih na svakom koraku u svakom gradu (nisu baš jestive, jer su dosta gorke).
Malaga

Malaga je sunčana, vesela i prepuna expata i turista. Ovaj rodni grad Picassa, nudi pregršt muzeja te dobrih internacionalnih i lokalnih restorana. Poznat po staroj Atarazanas tržnici, živahnoj marini i uistinu šarmantnom centru grada te prekrasnom pogledu s Alcazaba i Castillo de Gibralfara.

U zimskom periodu Malaga ima najljepše okićenu glavnu ulicu Larios.
Ronda

Ronda je sagrađena na liticama kanjona, poznata po nestvarnom krajoliku te borbi bikova, koje su tamo još uvijek zakonom zaštićene. U Rondi je jedan period svog života boravio pisac Ernest Hemingway te se spominje u njegovom romanu “Kome zvono zvoni”.
Cordoba 

Cordoba nekad glavni grad islamskog hilafeta, poznata po fascinantnoj Mezquiti koja je nekad bila džamija, a sada katedrala, rimskom mostu, nestvarnim vrtovima te ulicama koje me zaista podsjećaju na Tunis, Alžir i Maroko koje sam ranije imala priliku posjetiti.
Granada

Granada je naziv dobila po voćki nar, a poznata po veličanstvenoj Alhambri koja je jedinstven primjer prelijepe arapske arhitekture u vrijeme maurske vladavine. Nasrid palača koja se nalazi unutar Alhambre je mjesto koje je teško dočarati riječima i fotografijama, zaista se mora doživjeti.

Marbella

Marbella u prijevodu “predivno more”, poznato ljetovalište koje podsjeća dosta na Makarsku. Oduševio me stari dio grada, uske kaldrmisane ulice i Narandžasti trg okružen kafićima i tapas barovima.
Estepona

Estepona je gradić na moru koji je zadržao svoj provincijski šarm i ulice starog grada ukrašene ljupkim šarenim loncima/saksijama cvijeća po zidovima, stepenicama i terasama.
Kada pomislimo na Španiju odmah je povezujemo s vedrim bojama, odličnim vremenskim uslovima i vedrim, strastvenim ljudima. Kakvi su vaši dojmovi kada je riječ o susretu s kulturom i lokalcima?

Kako kažu “…i samo sunce nad Andaluzijom ostaje duže, kako bi uživalo u njenoj ljepoti." Lahko se zaljubiti u ovaj dio Španije, jer su ljudi toliko srdačni, otvoreni, susretljivi i topli. Njihova gostoprimljivost i dobronamjernost vidljiva je na svakom koraku, sjajna usluga u restoranima i izuzetna ljubaznost na prodajnim mjestima.

Sporazumijevali smo se na engleskom, ali mi je uistinu žao što ne govorim španski jezik jer bi vjerujem iskustvo s lokalnim ljudima bilo još ljepše.
Vjerujemo da ste istražujući jug Španije mjesec dana, uspjeli zaviriti i u srž gradova na način na koji to rade i lokalni građani. Podijelite s nama svoj doživljaj duše te zemlje. 

Putovala sam punih 6 godina po cijelom svijetu i vrlo je mali broj gradova koji su me ostavili potpuno bez daha kao što su ovdje u Andaluziji. Dušu jednog grada volim upoznati kroz njegove pijace/tržnice, to je za mene najbolji način da upoznam lokalce i da osjetim kako cijeli grad diše.

Atarazanas tržnica u Malagi je jedna od najljepših koje sam ikad vidjela.
Ne možemo propustiti razgovarati i o gourmet dojmu koji je pri vrhu interesovanja prilikom putovanja. Jeste li posebno uživali u određenim jelima i kako je izgledao jedan vaš dan kada biste ga trebali opisati kroz svoj jelovnik Španije? 

U prvih sedmicu dana odmora smo uglavnom probali tradicionalna jela i pića, njihove poznate tapase i paelle. Kad smo već stekli rutinu tokom boravka probali smo internacionalne restorane, dan bismo započinjali bosanskom kafom u apartmanu, a zatim bi uslijedio tipičan australski doručak koji ja obožavam i mogu uvijek jesti: avokado na tostu, poširana jaja, granola jogurt i flat white kafa.

U zavisnosti od tempa dana i aktivnosti, ručak smo obično imali kasno: poke bowls, tajlandska jela ili burgeri. Za večeru smo bili spontani, ponekad bi to bilo samo nešto slatko uz kafu ili ipak tapasi.

 Proveli ste mjesec dana daleko od svog doma, da li vam je nešto nedostajalo? 

Nedostajala bi nam jutarnja bosanska kafa, ali srećom smo se u posljednji tren sjetili da ubacimo u kofer džezvu i kilogram kafe.


Putovanja s bebom mogu biti veoma izazovna. Imate li savjet za Bonjour.ba roditelje koji uskoro planiraju nešto slično? 

Često putujemo sa Milom i mislim da je već navikla na letenje. Trikove i sami pokupimo sa društvenih mreža, a najbolji je svakako da ponesete par igračaka koje ranije dijete nije imalo ili neke koje rotirate.

Tokom boravka u Španiji svaki dan smo provodili dosta vremena vani, a Malaga je prepuna aktivnosti za djecu kao što su: plaže, prelijepi parkovi, botanički vrt i muzeji. Na primjer jedan dan nam je padala kiša i otišli smo u Muzej Instrumenata koji ima poseban dio za djecu i bilo je fenomenalno.
Vjerujemo da mjesec dana u drugoj državi sa sobom nosi brojne nepredvidive momente i izazove. Možete li s nama podijeliti neku anegdotu? 

Na putovanju smo bili s prijateljima, pa smo se kroz zajedničku WhatsApp grupu dogovarali za aktivnosti i večere.

Tako smo jednu večer suprug i ja spontano sjeli u restoran, a ja sam pustila poruku u grupu da smo sjeli u restoran “Victoria” uz moj selfie sa nazivom koji je pisao na suncobranu misleći da je to ime restorana, a ustvari to je njihov najpoznatiji brend piva koji je ujedno i sponzor istaknut na suncobranima tog restorana. Stigao je odgovor od prijatelja: Ido, to je kao da si sjela u Sarajevu u restoran i poslala poruku da si sjela u “sarajevsko”!
Kako se oblače fashionisti/ce u Španiji i je li vas posebno oduševilo nešto u njihovom stilu? Na koji način ste se vi organizovali i spakovali za put od mjesec dana, tako da ostanete maksimalno dosljedni svome stilu?

Posebno me oduševila starija gospoda, svi su elegantno obučeni i primijetila sam da uglavnom nose šešire. Pakovanje kofera kod mene izgleda vrlo jednostavno: ubacim haljine i spremna za put. Na ovo putovanje sam ponijela ca. desetak haljina i dva ribbon skirta od omiljene dizajnerice Lene Hoschek. Suknje tog tipa su versatile, te ih kombinujem na više načina uz različite asesoare. 
Da ste u kofer mogli spakovati bilo šta i donijeti doma, šta bi to bilo?

Posljednji dan odmora smo ipak morali kupiti treći kofer (smijeh). Dječji butici su im predivni i toliko slatkih stvarčica sam kupila za Milu, sebi sam kupila jedan kvalitetan panama šešir i da sam bilo šta još mogla nekako donijeti - to bi definitivno bilo još šešira!
Vjerujemo da vas je Aidin doživljaj Andaluzije inspirisao da već danas provjerite letove, karte i pronađete smještaj. U potpunosti vas razumijemo! 

* * * 
Foto: Aida Đapo Muharemović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno