Evo što trebate znati o AHA i BHA kiselinama i kako ih uvrstiti u svoju skincare rutinu - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Evo što trebate znati o AHA i BHA kiselinama i kako ih uvrstiti u svoju skincare rutinu

Tekst:

Ana Rotim

BEAUTY SAVJETI
21.10.2022.

Ako ste barem malo istraživali o skincare rutini koja će odgovarati vašem tipu kože morali ste se susresti s AHA i BHA kiselinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te dvije skraćenice koje često viđamo na ambalažama beauty  proizvoda ne bismo trebali olako shvaćati jer se radi o kiselinama za različite tipove kože, s različitim funkcijama stoga je vrlo bitno proučiti koja kiselina će najbolje odgovarati upravo vama.

Što su AHA i BHA kiseline?

Riječ je o hidroksi kiselinama koje djeluju na površini naše kože. AHA su alfa-hidroksi kiseline koje nježno ali učinkovito djeluju na površinski sloj kože te uklanjaju mrtve stanica, dok BHA odnosno beta-hidroksi kiseline isto tako djeluju na površini kože no u cilju čišćenja masnoće u porama.

S obzirom da se radi o kiselinama, jako mala koncentracija može imati snažnu funkciju stoga nemojte pretjerivati s količinom proizvoda jer možete izazvati suprotan efekt i oštetiti zaštitnu barijeru kože. AHA i BHA kiseline koriste se za ujednačavanje tena, ljepšu teksturu kože te za samo čišćenje kože i uklanjanje mrtvih stanica.

 Kako znati koje kiseline trebate uvrstiti u svoju rutinu?

Prije nego što se odlučite za investiciju u proizvod s kiselinama potrebno je analizirati svoju kožu. Ovo je korak koji jednostavno ne smijete preskočiti. Naime, AHA kiseline se koriste u slučaju blage hiperpigmentacije, melazme, neujednačene teksture kože kao i za ublažavanje bora te ih u skladu s navedenim možete koristiti za sve tipove kože.

Kod BHA kiselina je nešto drugačiji slučaj. Naime, BHA kiseline se koriste za ujednačavanje kože koja ima oštećenja od sunca ili pak akni, a s obzirom da uklanjaju višak ulja idealne su za mješovitu do masnu kožu.

 Što trebate znati prije nego što počnete koristiti kiseline?

Kao i kod mnogih stvari za učinkovite promjene potrebno je vremena, stoga nemojte pretjerivati sa svakodnevnim korištenjem kiselina. Veoma važno je da čitate uputstva na proizvodu. Koži je potrebno da se navikne na nove proizvode stoga stručnjaci savjetuju iako određene kiseline (BHA) možete koristiti svakodnevno idealno je da ih polako uvrstite u svoju rutinu. 

Isto tako veoma je bitno da ne preskačete korištenje SPF proizvoda prije izlaganja sunčevoj svjetlosti jer sunce može uzrokovati iritacije, te oštetiti kožu na koju smo prethodno nanijeli kiseline. 
 

* * *
Naslovna fotografija: @lucybramani 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno