TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 22.4.2021.

Adana Čelik je dama čiji radovi, ali i objave koje dijeli na svojim mrežama uistinu razvesele svakog ljubitelja cvijeća, foto dnevnika iz vrta i priča koje vas vode u najljepša mjesta diljem BiH.

Adana svoje cvjetne čarolije, ali i kadrove iz vlastitog vrta gdje i bere svo cvijeće za izradu buketa, dijeli upravo na svom Instagram profilu @forestnative koji će svojom estetikom odmah ukrasti vaše simpatije. 

Adana Čelik

Adresa je to i na kojoj ćete moći naručiti buket za sebe ili svoje najmilije, a Adana će svojom estetikom, ali i vještinama sigurno kreirati dekoraciju koja će vas osvojiti na prvu. 
Mi smo ju pitali da za Bonjour.čitatelje otkrije kako od proljetnica kreirati neodoljiv buket za dom. Kroz fotke i upute vas vodi u proces kreiranja najljepših proljetnih cvjetnih priča. 

***

"Baštovani imaju svoj kalendar. Nije u pitanju nikakva pobuna, posebnost ili hir, već naprosto redoslijed.
Dok bitni događaji padaju uvijek u iste dane, svako proljeće i jesen počinju samo onda kada se to desi, a ljeta i zime traju sve dok ne završe. 
Ni dana prije, niti časa kasnije. 
Stoga, umjesto datuma bitne su boje i mirisi, umjesto brojanja imena i rasporeda mjeseci, dočekujete i ispraćate vjetrove i kiše, drhtite nad beharom i pupoljcima koji se, opet, ne plaše ničega, njegujete, osluškujete, strepite i radujete se. 
Uz sav trud i vrijedan rad, možete samo zahvalno prihvatiti ono što vam se nudi, a zatim se prepustiti i usuditi da baš vi složite tu simfoniju boja, oblika i mirisa upravo onako kako je osjećate. 
Jednom kada zakoračite u taj vrt, jasno vam je da nikada ne mogu izrasti dva ista cvijeta, da niko ne može ponoviti isti buket, da vi nikada niste dva puta isti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adana (@forestnative)

 

Za ovaj buket prošetala sam vrtom i ubrala samo ono cvijeće koje je trenutno u cvatu: behar jabuke, grane cvijeta orlovi nokti (Lonicera), narcise, kukurijek (Helleborus), bijelu šumaricu (Anemone Nemorosa) i tulipane. Premda još uvijek dominiraju zeleni i bijeli tonovi, narcisi su u ovaj buket dodali dašak sunca i obojili ga proljećem.
Iako je svaki buket poseban i izraz individualnosti onoga ili one koja ga kreira, postoje okvirna pravila koja nam olakšavaju da aranžiranje podijelimo u zasebne korake kako bismo pouzdanije došli do željenog rezultata. Počinjemo s organizacijom strukturnog, nosećeg dijela aranžmana.

On se sastoji od slaganja lišća i grana (u ovom slučaju behara i orlovog nokta) u svojevrstan oblik trougla nejednakih stranica. 
U pozadini su na suprotnim stranama položene najveća i srednja grana, dok je najmanja naprijed. 
Ovakav položaj također osigurava stabilnost samog aranžmana, te određuje njegov oblik i visinu. 
Naredni korak podrazumijeva dodavanje sastojaka koji prate strukturu aranžmana ali joj daju i raskošan, lisnat izgled. 


U ovom slučaju tu ulogu su preuzeli cvjetovi kukurijeka. Kako bismo istaknuli teksturu aranžmana, u sljedećem koraku dodajemo sastojke koji simuliraju pokret i unose boju

Ovdje su to euforbija sa svojim blago šiljastim vrhovima, te sitni cvjetovi Erlicheer narcisa. Pri ovom koraku počinjemo dodavati i bijele tulipane koji svojim širokim laticama balansiraju zelenu boju i pripremaju prostor za dominirajuće cvijeće te šumaricu koja unosi dozu lakoće i prirodnosti u aranžman. 

Na samom kraju dodajemo glavne zvijezde aranžmana, cvjetove narcisa s bogato obojenim koronama koje nas podsjećaju da je ono najbolje od proljeća upravo iza ugla. Po potrebi dodajte još sastojaka dok ne budete zadovoljni rezultatom. Ipak je ovo vaš aranžman.

Napomene: Preporučuje se rezati stabljike cvijeća pod uglom od 45 stepeni kako bi povećali površinu za upijanje vode. 
Drvenaste biljke poput grana behara teže upijaju i zadržavaju vodu, pa ih je korisno narezati pri samom dnu kako bi se olakšalo kretanje vode. 
Nahranite svoje cvijeće prirodnim pripravkom ili pak kockom šećera, te mu redovno mijenjajte vodu nikada ne držeći listove potopljene ispod vode, kako biste mu produžili vijek. 
U našoj kulturi kukurijek nije uobičajeno zastupljen u cvjetnim aranžmanima primarno zbog toga što su svi njegovi dijelovi otrovni i ne bi se smjeli konzumirati. 
Međutim, pravilnim rukovanjem možete dobiti prekrasan dodatak buketima, što je i praksa diljem svijeta. 
Na našim prostorima kukurijek je prisutan u prirodnim staništima i kao takav se ne bi trebao brati jer se smatra endemskom vrstom.
Za vlastitu upotrebu ga je moguće uzgojiti ili posaditi sadnice koje se prodaju u rasadnicima. 
Euforbija luči mliječnu tekućinu koja može iritirati kožu ili oči ako ih dotaknete prstima, pa je poželjno nositi rukavice pri rukovanju s njom. 
Narcise je potrebno pripremiti prije dodavanja u aranžman jer neposredno nakon branja ili rezanja luče posebnu vrstu tekućine koja drugom cvijeću otežava upijanje vode. Narcis bi trebao odstajati sam u vazi s vodom 3 do 4 sata prije dodavanja u vazu s ostalim cvijećem kako bi se umanjio njegov utjecaj na ostalo cvijeće i ne bi ga trebalo nanovo rezati.

Za kraj, najvažnije, izmaknite se korak ili dva, suzite zjenice pospremajući latice u uspomene, udahnite svu tu ljepotu i pošaljite kroz uzdah molitvu za sve koji vam nedostaju.
Radujte se proljeću i novom buđenju."



***
Foto: Adana Čelik
Tekst: Adana Čelik


Bonjour

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa. Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.

Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.

Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.

Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe. 

Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.

Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.

 



Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma  

Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“

Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.

 



Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
 

Sastojci:

  • 1–2 narandže

  • 1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica

  • 2–3 štapića cimeta

  • 2–3 zvjezdasta anisa

  • 1 kašika cijelih klinčića

  • 1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra

  • voda


Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.

Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.

 

 

Mali trik da miris traje duže  

Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.

A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.

 

 

Za sve koji su dio ovog rituala  
 
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

 

Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.


 miris_dom_bonjour_ba_1

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @tezzabarton


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!