Adana je floristica i dala nam je 'step by step' upute kako doma kreirati prekrasan buket

INTERIJERI
22.4.2021.

Adana Čelik je dama čiji radovi, ali i objave koje dijeli na svojim mrežama uistinu razvesele svakog ljubitelja cvijeća, foto dnevnika iz vrta i priča koje vas vode u najljepša mjesta diljem BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adana svoje cvjetne čarolije, ali i kadrove iz vlastitog vrta gdje i bere svo cvijeće za izradu buketa, dijeli upravo na svom Instagram profilu @forestnative koji će svojom estetikom odmah ukrasti vaše simpatije. 

Adana Čelik

Adresa je to i na kojoj ćete moći naručiti buket za sebe ili svoje najmilije, a Adana će svojom estetikom, ali i vještinama sigurno kreirati dekoraciju koja će vas osvojiti na prvu. 
Mi smo ju pitali da za Bonjour.čitatelje otkrije kako od proljetnica kreirati neodoljiv buket za dom. Kroz fotke i upute vas vodi u proces kreiranja najljepših proljetnih cvjetnih priča. 

***

"Baštovani imaju svoj kalendar. Nije u pitanju nikakva pobuna, posebnost ili hir, već naprosto redoslijed.
Dok bitni događaji padaju uvijek u iste dane, svako proljeće i jesen počinju samo onda kada se to desi, a ljeta i zime traju sve dok ne završe. 
Ni dana prije, niti časa kasnije. 
Stoga, umjesto datuma bitne su boje i mirisi, umjesto brojanja imena i rasporeda mjeseci, dočekujete i ispraćate vjetrove i kiše, drhtite nad beharom i pupoljcima koji se, opet, ne plaše ničega, njegujete, osluškujete, strepite i radujete se. 
Uz sav trud i vrijedan rad, možete samo zahvalno prihvatiti ono što vam se nudi, a zatim se prepustiti i usuditi da baš vi složite tu simfoniju boja, oblika i mirisa upravo onako kako je osjećate. 
Jednom kada zakoračite u taj vrt, jasno vam je da nikada ne mogu izrasti dva ista cvijeta, da niko ne može ponoviti isti buket, da vi nikada niste dva puta isti.

 

Za ovaj buket prošetala sam vrtom i ubrala samo ono cvijeće koje je trenutno u cvatu: behar jabuke, grane cvijeta orlovi nokti (Lonicera), narcise, kukurijek (Helleborus), bijelu šumaricu (Anemone Nemorosa) i tulipane. Premda još uvijek dominiraju zeleni i bijeli tonovi, narcisi su u ovaj buket dodali dašak sunca i obojili ga proljećem.
Iako je svaki buket poseban i izraz individualnosti onoga ili one koja ga kreira, postoje okvirna pravila koja nam olakšavaju da aranžiranje podijelimo u zasebne korake kako bismo pouzdanije došli do željenog rezultata. Počinjemo s organizacijom strukturnog, nosećeg dijela aranžmana.

On se sastoji od slaganja lišća i grana (u ovom slučaju behara i orlovog nokta) u svojevrstan oblik trougla nejednakih stranica. 
U pozadini su na suprotnim stranama položene najveća i srednja grana, dok je najmanja naprijed. 
Ovakav položaj također osigurava stabilnost samog aranžmana, te određuje njegov oblik i visinu. 
Naredni korak podrazumijeva dodavanje sastojaka koji prate strukturu aranžmana ali joj daju i raskošan, lisnat izgled. 


U ovom slučaju tu ulogu su preuzeli cvjetovi kukurijeka. Kako bismo istaknuli teksturu aranžmana, u sljedećem koraku dodajemo sastojke koji simuliraju pokret i unose boju

Ovdje su to euforbija sa svojim blago šiljastim vrhovima, te sitni cvjetovi Erlicheer narcisa. Pri ovom koraku počinjemo dodavati i bijele tulipane koji svojim širokim laticama balansiraju zelenu boju i pripremaju prostor za dominirajuće cvijeće te šumaricu koja unosi dozu lakoće i prirodnosti u aranžman. 

Na samom kraju dodajemo glavne zvijezde aranžmana, cvjetove narcisa s bogato obojenim koronama koje nas podsjećaju da je ono najbolje od proljeća upravo iza ugla. Po potrebi dodajte još sastojaka dok ne budete zadovoljni rezultatom. Ipak je ovo vaš aranžman.

Napomene: Preporučuje se rezati stabljike cvijeća pod uglom od 45 stepeni kako bi povećali površinu za upijanje vode. 
Drvenaste biljke poput grana behara teže upijaju i zadržavaju vodu, pa ih je korisno narezati pri samom dnu kako bi se olakšalo kretanje vode. 
Nahranite svoje cvijeće prirodnim pripravkom ili pak kockom šećera, te mu redovno mijenjajte vodu nikada ne držeći listove potopljene ispod vode, kako biste mu produžili vijek. 
U našoj kulturi kukurijek nije uobičajeno zastupljen u cvjetnim aranžmanima primarno zbog toga što su svi njegovi dijelovi otrovni i ne bi se smjeli konzumirati. 
Međutim, pravilnim rukovanjem možete dobiti prekrasan dodatak buketima, što je i praksa diljem svijeta. 
Na našim prostorima kukurijek je prisutan u prirodnim staništima i kao takav se ne bi trebao brati jer se smatra endemskom vrstom.
Za vlastitu upotrebu ga je moguće uzgojiti ili posaditi sadnice koje se prodaju u rasadnicima. 
Euforbija luči mliječnu tekućinu koja može iritirati kožu ili oči ako ih dotaknete prstima, pa je poželjno nositi rukavice pri rukovanju s njom. 
Narcise je potrebno pripremiti prije dodavanja u aranžman jer neposredno nakon branja ili rezanja luče posebnu vrstu tekućine koja drugom cvijeću otežava upijanje vode. Narcis bi trebao odstajati sam u vazi s vodom 3 do 4 sata prije dodavanja u vazu s ostalim cvijećem kako bi se umanjio njegov utjecaj na ostalo cvijeće i ne bi ga trebalo nanovo rezati.

Za kraj, najvažnije, izmaknite se korak ili dva, suzite zjenice pospremajući latice u uspomene, udahnite svu tu ljepotu i pošaljite kroz uzdah molitvu za sve koji vam nedostaju.
Radujte se proljeću i novom buđenju."***
Foto: Adana Čelik
Tekst: Adana Čelik

INTERIJERI , 22.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

Adana Čelik

Podijeli:

Posljednje objavljeno