TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.4.2021.
Adana Čelik je dama čiji radovi, ali i objave koje dijeli na svojim mrežama uistinu razvesele svakog ljubitelja cvijeća, foto dnevnika iz vrta i priča koje vas vode u najljepša mjesta diljem BiH.
Adana svoje cvjetne čarolije, ali i kadrove iz vlastitog vrta gdje i bere svo cvijeće za izradu buketa, dijeli upravo na svom Instagram profilu @forestnative koji će svojom estetikom odmah ukrasti vaše simpatije.

Adana Čelik
Adresa je to i na kojoj ćete moći naručiti buket za sebe ili svoje najmilije, a Adana će svojom estetikom, ali i vještinama sigurno kreirati dekoraciju koja će vas osvojiti na prvu.
Mi smo ju pitali da za Bonjour.čitatelje otkrije kako od proljetnica kreirati neodoljiv buket za dom. Kroz fotke i upute vas vodi u proces kreiranja najljepših proljetnih cvjetnih priča.
***
"Baštovani imaju svoj kalendar. Nije u pitanju nikakva pobuna, posebnost ili hir, već naprosto redoslijed.
Dok bitni događaji padaju uvijek u iste dane, svako proljeće i jesen počinju samo onda kada se to desi, a ljeta i zime traju sve dok ne završe.
Ni dana prije, niti časa kasnije.
Stoga, umjesto datuma bitne su boje i mirisi, umjesto brojanja imena i rasporeda mjeseci, dočekujete i ispraćate vjetrove i kiše, drhtite nad beharom i pupoljcima koji se, opet, ne plaše ničega, njegujete, osluškujete, strepite i radujete se.
Uz sav trud i vrijedan rad, možete samo zahvalno prihvatiti ono što vam se nudi, a zatim se prepustiti i usuditi da baš vi složite tu simfoniju boja, oblika i mirisa upravo onako kako je osjećate.
Jednom kada zakoračite u taj vrt, jasno vam je da nikada ne mogu izrasti dva ista cvijeta, da niko ne može ponoviti isti buket, da vi nikada niste dva puta isti.
Za ovaj buket prošetala sam vrtom i ubrala samo ono cvijeće koje je trenutno u cvatu: behar jabuke, grane cvijeta orlovi nokti (Lonicera), narcise, kukurijek (Helleborus), bijelu šumaricu (Anemone Nemorosa) i tulipane. Premda još uvijek dominiraju zeleni i bijeli tonovi, narcisi su u ovaj buket dodali dašak sunca i obojili ga proljećem.
Iako je svaki buket poseban i izraz individualnosti onoga ili one koja ga kreira, postoje okvirna pravila koja nam olakšavaju da aranžiranje podijelimo u zasebne korake kako bismo pouzdanije došli do željenog rezultata. Počinjemo s organizacijom strukturnog, nosećeg dijela aranžmana.

On se sastoji od slaganja lišća i grana (u ovom slučaju behara i orlovog nokta) u svojevrstan oblik trougla nejednakih stranica.
U pozadini su na suprotnim stranama položene najveća i srednja grana, dok je najmanja naprijed.
Ovakav položaj također osigurava stabilnost samog aranžmana, te određuje njegov oblik i visinu.
Naredni korak podrazumijeva dodavanje sastojaka koji prate strukturu aranžmana ali joj daju i raskošan, lisnat izgled.

U ovom slučaju tu ulogu su preuzeli cvjetovi kukurijeka. Kako bismo istaknuli teksturu aranžmana, u sljedećem koraku dodajemo sastojke koji simuliraju pokret i unose boju.

Ovdje su to euforbija sa svojim blago šiljastim vrhovima, te sitni cvjetovi Erlicheer narcisa. Pri ovom koraku počinjemo dodavati i bijele tulipane koji svojim širokim laticama balansiraju zelenu boju i pripremaju prostor za dominirajuće cvijeće te šumaricu koja unosi dozu lakoće i prirodnosti u aranžman.

Na samom kraju dodajemo glavne zvijezde aranžmana, cvjetove narcisa s bogato obojenim koronama koje nas podsjećaju da je ono najbolje od proljeća upravo iza ugla. Po potrebi dodajte još sastojaka dok ne budete zadovoljni rezultatom. Ipak je ovo vaš aranžman.

Napomene: Preporučuje se rezati stabljike cvijeća pod uglom od 45 stepeni kako bi povećali površinu za upijanje vode.
Drvenaste biljke poput grana behara teže upijaju i zadržavaju vodu, pa ih je korisno narezati pri samom dnu kako bi se olakšalo kretanje vode.
Nahranite svoje cvijeće prirodnim pripravkom ili pak kockom šećera, te mu redovno mijenjajte vodu nikada ne držeći listove potopljene ispod vode, kako biste mu produžili vijek.
U našoj kulturi kukurijek nije uobičajeno zastupljen u cvjetnim aranžmanima primarno zbog toga što su svi njegovi dijelovi otrovni i ne bi se smjeli konzumirati.
Međutim, pravilnim rukovanjem možete dobiti prekrasan dodatak buketima, što je i praksa diljem svijeta.
Na našim prostorima kukurijek je prisutan u prirodnim staništima i kao takav se ne bi trebao brati jer se smatra endemskom vrstom.
Za vlastitu upotrebu ga je moguće uzgojiti ili posaditi sadnice koje se prodaju u rasadnicima.
Euforbija luči mliječnu tekućinu koja može iritirati kožu ili oči ako ih dotaknete prstima, pa je poželjno nositi rukavice pri rukovanju s njom.
Narcise je potrebno pripremiti prije dodavanja u aranžman jer neposredno nakon branja ili rezanja luče posebnu vrstu tekućine koja drugom cvijeću otežava upijanje vode. Narcis bi trebao odstajati sam u vazi s vodom 3 do 4 sata prije dodavanja u vazu s ostalim cvijećem kako bi se umanjio njegov utjecaj na ostalo cvijeće i ne bi ga trebalo nanovo rezati.
Za kraj, najvažnije, izmaknite se korak ili dva, suzite zjenice pospremajući latice u uspomene, udahnite svu tu ljepotu i pošaljite kroz uzdah molitvu za sve koji vam nedostaju.
Radujte se proljeću i novom buđenju."
***
Foto: Adana Čelik
Tekst: Adana Čelik
TEKST: Ada Ćeremida
Sa manjim kuhinjama često moramo biti posebno kreativni kada je u pitanju dodatni prostor za odlaganje, a da pritom zadržimo estetiku.
Svaki centimetar je važan, a radna ploča često prva strada pod šoljama, začinima i sitnicama koje želimo imati pri ruci. Upravo zato volimo rješenja koja ne zauzimaju puno prostora, ali rješavaju konkretan problem.
Nakon što smo nedavno pisali o Pepco polici koja je osvojila coffee cornere, nastavili smo tražiti slično rješenje za one koji vole jednostavan, ali malo profinjeniji izgled.
Tako smo u H&M Home ponudi pronašli zidnu policu koja, iako diskretnijih dimenzija, rješava jedan od najčešćih problema u malim kuhinjama: stalni nered na radnoj ploči.
Ova zidna polica je dobar primjer kako i manji komad može unijeti red bez narušavanja vizuelnog sklada. Posebno u kuhinjama gdje otvoreni elementi igraju veliku ulogu u atmosferi.
Iako nije velika, ova polica može riješiti iznenađujuće mnogo haosa radne ploče. Vertikalna konstrukcija omogućava da šolje, čaše ili manji tanjiri dobiju svoje mjesto, bez da opterećuju prostor oko sudopera ili aparata. Sve ostaje vidljivo i lako dostupno, što jutarnje rituale čini jednostavnijim i bržim.
Upravo ta kombinacija funkcionalnosti i prozračnosti čini je idealnom za male kuhinje. Nema glomaznosti, nema osjećaja zagušenosti.
Još jedna prednost ovakve police je njena fleksibilnost. Možete je koristiti kao mini coffee corner, ali i kao mjesto za začine, male biljke ili dekorativne detalje.
Drveni ton i jednostavna forma lako se uklapaju u različite stilove, od modernih do toplijih, prirodnih interijera. Umjesto da šolje skrivamo u ormarićima, ovdje ih pretvaramo u dio kuhinjske estetike. Mali pomak koji prostoru daje više reda i karaktera.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!