TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 22.5.2014.

Deset razloga zašto trebate jesti trešnje    Živite li u Hercegovini, jedan od razloga zbog kojih se radujete proljeću zasigurno je i činjenica da je to sezona trešanja, jednog od omiljenog nam sezonskog voća. Mnoge za trešnje vežu i uspomene na prvo penjanje uz stablo i oguljena koljena zarađena pri silasku ili na prvu krađu koja podrazumijeva preskakanje susjedove ograde, a sve to s c

1. Trešnje su snažan antioksidans
Trešnje se, zajedno s višnjama, borovnicama, ribizlama, kupinama i jagodama, smatraju za voće s najvećom dozom antioksidansa. Razlog tomu su spojevi fenola pronađeni u ovom bobičastom voću. Redovnim konzumiranjem zato dokazano sprječavaju stvaranje raka i nastanak kardiovaskularnih bolesti, usporavaju razvoj već nastalih kancerogenih stanica i općenito utjecaje slobodnih radikala.

2. Niskokalorične su
Energetska vrijednost 100 g svježih trešanja iznosi 32 kcal.

3. Povoljno djeluju na izlučivanje vode iz organizma i umanjuju bolove
Trešnje su bogate kalijem, stoga potiču izlučivanje vode iz organizma. Na taj način rasterećuju srce i krvotok.
Antocijanini, kojima su trešnje bogate, smanjuju bolove i blokiraju upalne enzime. Znanstvenici kažu da je 20 trešanja 10 puta učinkovitije od aspirina, te pozitivno utječe na giht i bolove od artritisa.

4. Smanjuju loši kolesterol
Trešnje su na trećem mjestu kada je u pitanu voće koje smanjuje LDL kolesterol, koji doprinosi stvaranju arteroskleroze i često dovodi do srčanog i moždanog udara. Sok od trešanja jača srce i krvne žile.

5. Imaju nizak glikemijski indeks
Glikemijski indeks pokazuje kako namirnica, nakon konzumiranja, djeluje na razinu glukoze u krvi i utječe na lučenje inzulina. Hrana s visokim glikemijskim indeksom uzrokuje jače lučenje inzulina i nagli pad razine glukoze u krvi, dolazi do hipoglikemije i pojačanog osjećaja gladi, posebice za slatkim. Trešnje neće naškoditi ni dijabetičarima jer je najveći dio šećera iz trešanja u obliku koji im ne škodi.

6. Sprječavaju nastanak zubnih naslaga
Antibakterijske susptance iz trešanja sprječavaju nastanak zubnih naslaga i karijesa, te ublažavaju probleme s desnima.

7. Smanjuju nastanak bora i jačaju proizvodnju kolagena
Biljni pigmenti antocijanini i bakar, kojima trešnje obiluju, jačaju vezivno tkivo i sprječavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine naboranom i starom. Usto, djeluju i na otklanjanje celulita.
Osim što ćete ih konzumirati, trešnje možete koristiti i kao tretman za ljepotu. Dovoljno je da izvadite koštice iz nekoliko trešanja, propasirate ih i smjesu stavite na lice dvadesetak minuta. Nakon što isperete masku mlakom vodom, koža će biti hidrirana i zategnuta, a pore smanjene.

8. Izvor vitamina
Trešnje su izvor vitamina C koji ima antioksidativna svojstva, štiti od infekcija, pospješuje apsorpciju željeza, ubrzava zacjeljivanje rana i bitan je za zdravlje zubi i kostiju. Osim toga sadrže vitamine A i B.

9. Potiču probavu
Trešnje olakšavaju tegobe kod čira na želucu, sprječavaju stvaranje plinova u crijevima, potiču njihov rad i umanjuju nadutost.

10. Njihove peteljke povoljno djeluju na mokraćni sustav
Osim samog ploda, i peteljke sadrže tvari koje pozitivno utječu na naše zdravlje. Čaj od sušenih peteljki potiče izlučivanje mokraće, te izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

A.S.
Foto: sjemenarna.com



Bonjour

Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo! Iftar s piletinom, ali ne onako kako ste dosad pravili – hrskavo, kremasto i neodoljivo!

Koliko ste puta razmišljali šta pripremiti za iftar, a da nije nešto već viđeno? Kad ponestane inspiracije, piletina nam prva pada na pamet jer je siguran izbor, provjeren i ukusan.

 

Hajde da budemo iskreni, standardni načini pripreme često nam postanu predvidivi. Pohovana? Prečesto. Grilovana? Već smo radili jučer. Pečena u sosu? Klasično, ali nije nas baš oborilo s nogu.

 



Zato ovaj put idemo korak dalje i spajamo sočne komade piletine s kremastim umakom od šampinjona i umotavamo ih u lisnato tijesto koje, kada se zapeče, postane savršeno hrskavo. Rezultat? Jelo koje donosi poznati okus u novom, uzbudljivijem izdanju.

 




Postoji i jedan mali trik koji ovo jelo čini posebnim i shvatite ga kao tajni sastojak o kojem će biti riječi odmah u nastavku.


Šta daje ovom jelu onu 'ne mogu stati na jednom komadu' notu?  

Svaki dobar recept ima onu jednu ključnu stavku koja pravi razliku ili nešto zbog čega zalogaj nije samo ukusan, nego neodoljiv. Ovdje je to piletina koja ostaje savršeno mekana, sočna i upija svaki sloj okusa iz fila. Tajna je u pravom izboru mesa, a to je da budu ne fileti, ne bataci već Perutnina Ptuj Natur pileći medaljoni koji pružaju idealan balans teksture i punog okusa, bez suhoće ili gubitka sočnosti za vrijeme pečenja.

 




Sastojci

 

  • 400 g Perutnina Ptuj Natur pilećih medaljona
  • 400 g lisnatog tijesta (svježe ili zamrznuto, odmrznuto prema uputama)
  • 200 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
  • 1 manji luk, sitno sjeckan
  • 2 režnja bijelog luka, protisnuta
  • 2 kašike ulja
  • 100 ml pavlake za kuhanje
  • 1 kašika svježeg peršuna, sitno sjeckanog (ili pola kašike suhog)
  • So i biber po ukusu
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam ili mak za posipanje (po želji)

     




Priprema  

Priprema fila: Na umjerenoj vatri zagrijte ulje u širokoj tavi i dodajte sitno sjeckani luk. Pržite ga dok ne omekša i postane blago zlatast. Ubacite glavni sastojak: isjeckane Perutnina Ptuj Natur pileće medaljone. Pržite ih dok ne dobiju lijepu, zlatno - smeđu boju. Ovo će im dati onu bogatu aromu koja se osjeti u svakom zalogaju.

Vrijeme je za šampinjone. Dodajte prvo njih i protisnuti bijeli luk, miješajući dok ne omekšaju i višak tečnosti ne ispari. 

Finale: Umiješajte pavlaku za kuhanje, dodajte peršun, so i biber. Ostavite da se sve zajedno lagano krčka dok se umak ne zgusne i fino ne sjedini s mesom.

Pustite da se ohladi. Ostavite smjesu sa strane kako bi se malo prohladila prije nego što je stavite u tijesto.

 



Priprema tijesta: Razvaljajte lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini do debljine od 3 mm, a zatim isijecite tijesto na kvadrate veličine 10x10 cm.

Na sredinu svakog kvadrata stavite po kašiku fila, vodeći računa da ne pretjerate jer želite da tijesto ostane lagano i vazdušasto. Preklopite tijesto po dijagonali kako biste dobili trokut. Lagano pritisnite ivice viljuškom da ih zalijepite i spriječite isticanje fila tokom pečenja.


 



Pečenje: Zagrijte rernu na 200°C. Trokutiće složite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Premažite ih umućenim jajetom za onaj sjajni, zlatni finiš i, po želji, pospite ih susamom ili makom.

 



Pecite 20 - 25 minuta, dok ne poprime bogatu zlatnu boju i ne postanu hrskavi.


Kako ih poslužiti?  

Ovi hrskavi zalogaji su puni okusa sami po sebi, ali ako želite dodatnu dimenziju, poslužite ih uz umak od pavlake i bijelog luka. Njegova kremasta tekstura i blaga kiselost savršeno se slažu s bogatim punjenjem.





Uz to, lagana salata od rukole i cherry paradajza ili nekoliko kriški svježeg krastavca mogu donijeti svježinu i osvježiti nepce između zalogaja.


Kad se piletina pretvori u nešto novo...  

Postoje jela koja pravimo iz navike i jela koja nas iznenade na prvi zalogaj. Ovi lisnati trokutići spadaju u onu drugu kategoriju... nešto poznato, ali u potpuno novom izdanju. Savršeni su za iftarske večeri kada želimo izbjeći uobičajene kombinacije i unijeti malo kreativnosti u kuhinju.

Hrskavo, sočno, kremasto... sve u jednom zalogaju, a najbolji dio? Ovaj recept je dovoljno jednostavan da ga možete pripremiti i nakon dugog dana, a dovoljno poseban da ga nećete zaboraviti tako lako.

Ako ste tražili način da piletina ponovo oduševi upravo ste ga pronašli.

* * * 
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!