TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 6.4.2012.
Collegium Artisticum Grand Prix za dizajnericu Sinoć je u Sarajevu u gradskoj Galeriji Collegium Artisticum otvorena tradicionalna godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH). Vrijednost izložbe možda najbolje opisuje činjenica da je svoje radove izl
Ovi izvanredni bh. umjetnici šalju poruku o Sarajevu, gradu koji opstaje, koji je neuništiv u svom duhu, kojeg je nemoguće razoriti i pokoriti, koji je kao i sam život vječan i, sa svojim umjetnicima, još bolji i ljepši, rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.
Kada smo prije par mjeseci Ljiljanu pitali koliko se njezin kreativni izražaj promijenio u odnosu na devedesete od kada je prisutna na bh. modnoj sceni, rekla nam je - Umjetnost, kao i ljudi, je podložna promjenama. Svakako da su promjene u našim životima uvijek potrebne... Modni dizajn je profesija koja zahtjeva stalna istraživanja, u materijalu i ideji, jer je cilj dostići nešto novo. Mada je neophodno i zadržati neki svoj pečat, originalnost, karakter, nekada stil, ali i stalno iste razvijati.
Činjenica je upravo Ljiljana za svoju kolekciju Cinque Terre osvojila prestižnu nagradu - Collegium Artisticum Grand Prix, govori o njenom razvoju kao dizajnerice.
Iako Ljiljana nije mogla osobno primiti nagradu, svim svojim prijateljima je poručila da je presretna. Iako ste nagrađenu kolekciju već imali priliku vidjeti na Modamo.info u kolumni naše fotografkinje Vanje Lisac, ponovno vam donosimo galeriju fotografija. Uživajte!
{gallery}veljaca_dvanaest/ljiljana{/gallery}
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Koliko ste puta razmišljali šta pripremiti za iftar, a da nije nešto već viđeno? Kad ponestane inspiracije, piletina nam prva pada na pamet jer je siguran izbor, provjeren i ukusan.
Hajde da budemo iskreni, standardni načini pripreme često nam postanu predvidivi. Pohovana? Prečesto. Grilovana? Već smo radili jučer. Pečena u sosu? Klasično, ali nije nas baš oborilo s nogu.
Zato ovaj put idemo korak dalje i spajamo sočne komade piletine s kremastim umakom od šampinjona i umotavamo ih u lisnato tijesto koje, kada se zapeče, postane savršeno hrskavo. Rezultat? Jelo koje donosi poznati okus u novom, uzbudljivijem izdanju.
Postoji i jedan mali trik koji ovo jelo čini posebnim i shvatite ga kao tajni sastojak o kojem će biti riječi odmah u nastavku.
Šta daje ovom jelu onu 'ne mogu stati na jednom komadu' notu?
Svaki dobar recept ima onu jednu ključnu stavku koja pravi razliku ili nešto zbog čega zalogaj nije samo ukusan, nego neodoljiv. Ovdje je to piletina koja ostaje savršeno mekana, sočna i upija svaki sloj okusa iz fila. Tajna je u pravom izboru mesa, a to je da budu ne fileti, ne bataci već Perutnina Ptuj Natur pileći medaljoni koji pružaju idealan balans teksture i punog okusa, bez suhoće ili gubitka sočnosti za vrijeme pečenja.
Sastojci
Priprema
Priprema fila: Na umjerenoj vatri zagrijte ulje u širokoj tavi i dodajte sitno sjeckani luk. Pržite ga dok ne omekša i postane blago zlatast. Ubacite glavni sastojak: isjeckane Perutnina Ptuj Natur pileće medaljone. Pržite ih dok ne dobiju lijepu, zlatno - smeđu boju. Ovo će im dati onu bogatu aromu koja se osjeti u svakom zalogaju.
Vrijeme je za šampinjone. Dodajte prvo njih i protisnuti bijeli luk, miješajući dok ne omekšaju i višak tečnosti ne ispari.
Finale: Umiješajte pavlaku za kuhanje, dodajte peršun, so i biber. Ostavite da se sve zajedno lagano krčka dok se umak ne zgusne i fino ne sjedini s mesom.
Pustite da se ohladi. Ostavite smjesu sa strane kako bi se malo prohladila prije nego što je stavite u tijesto.
Priprema tijesta: Razvaljajte lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini do debljine od 3 mm, a zatim isijecite tijesto na kvadrate veličine 10x10 cm.
Na sredinu svakog kvadrata stavite po kašiku fila, vodeći računa da ne pretjerate jer želite da tijesto ostane lagano i vazdušasto. Preklopite tijesto po dijagonali kako biste dobili trokut. Lagano pritisnite ivice viljuškom da ih zalijepite i spriječite isticanje fila tokom pečenja.
Pečenje: Zagrijte rernu na 200°C. Trokutiće složite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Premažite ih umućenim jajetom za onaj sjajni, zlatni finiš i, po želji, pospite ih susamom ili makom.
Pecite 20 - 25 minuta, dok ne poprime bogatu zlatnu boju i ne postanu hrskavi.
Kako ih poslužiti?
Ovi hrskavi zalogaji su puni okusa sami po sebi, ali ako želite dodatnu dimenziju, poslužite ih uz umak od pavlake i bijelog luka. Njegova kremasta tekstura i blaga kiselost savršeno se slažu s bogatim punjenjem.
Uz to, lagana salata od rukole i cherry paradajza ili nekoliko kriški svježeg krastavca mogu donijeti svježinu i osvježiti nepce između zalogaja.
Kad se piletina pretvori u nešto novo...
Postoje jela koja pravimo iz navike i jela koja nas iznenade na prvi zalogaj. Ovi lisnati trokutići spadaju u onu drugu kategoriju... nešto poznato, ali u potpuno novom izdanju. Savršeni su za iftarske večeri kada želimo izbjeći uobičajene kombinacije i unijeti malo kreativnosti u kuhinju.
Hrskavo, sočno, kremasto... sve u jednom zalogaju, a najbolji dio? Ovaj recept je dovoljno jednostavan da ga možete pripremiti i nakon dugog dana, a dovoljno poseban da ga nećete zaboraviti tako lako.
Ako ste tražili način da piletina ponovo oduševi upravo ste ga pronašli.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!