Otvorena izložba „Moda pod opsadom“ - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Otvorena izložba „Moda pod opsadom“

Tekst:

Bonjour.ba

EVENT
17.4.2012.

Modna fotografija pod opkoljenim Sarajevom 1993.   Sinoć je u okviru programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u Sarajevu u Sarajevskom ratnom teatru- SATRU, otvorena izložba pod nazivom Moda pod opsadom. Ova izložba predstavlja modne kreacije dizajnerice Amne Kunovac- Zekić, iz njene osobne arhive, koje su nastale u periodu između 1994.-1995. godine, kao i iz arhive Dejana Vekića, jednog od autora fotografija. Na izložbi smo vidjeli i fotografije Aćifa Hodovića i Wolfganga Bellwinkela.Amna Kunovac- Zekić je u ratnom Sarajevu kreirala i proizvodila unutar branda Fashion made in Sarajevo, a djevojke na fotografijama su bivši modeli agencije Front, koje odlučno i bez rizika poziraju u razrušenom i pustom Sarajevu, s osmjehom na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na vrijeme u kojem su nastale, ove fotografije imaju posebnu pozitivnu  energiju, jer spajaju nespojive stvari : modu i rat, užas i ljepotu, kreaciju i razaranje, život i smrt. Posebno inspirirajuće djeluje i Amnina upornost, kao i ogromna želja za kreiranjem, a njen poduhvat podržali su  brojni posjetitelji, kao i mediji.
Nakon otvorenja izložbe, upriličena je i projekcija filma Miss Sarajevo, Billa Cartera, koji  je 1993. godine u ratnom Sarajevu  zabilježio izbor ljepote, na kojem je tada pobijedila sedamnaestogodišnja Inela Nogić, u inat kolektivnom užasu, koji se događao tih godina.
Ovo je jedan od kulturnih događaja, koje vrijedi posjetiti i bar na kratko vratiti se u prošlost bez negativnih  misli.

Kako je bilo na otvorenju, pogledajte u galeriji:

PreviousNext


Tekst i foto: Monika Šimunac

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno