Ljiljana Majkić nam predstavlja svoju kolekciju 'NA FETE' - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ljiljana Majkić nam predstavlja svoju kolekciju 'NA FETE'

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
14.6.2013.

Odjeća koja je inspirirana glazbenim instrumentima  Na nedavno održanom Banja Luka Fashion Fairu jedno dizajnersko ime je ostavilo jak utisak na sve posjetitelje zbog neobične kolekcije koju je predstavila. Radi se o dizajnerici Ljiljani Majkič, ljubiteljici neobičnih formi i spajanja nenosivog s nosivim. Kada smo ju pitali kada je nastala kolekcija naziva NA FETE, Ljiljana nam je odgovoriila – Već nekoliko prošlih godina prikazujem svoju zimsku kolekciju na Banja Luka Fashion Fairu koji se odvija početkom petog mjeseca. No, budući da su u tom periodu svugdje u svijetu već prikazane kolekcije jesen/zima za tekuću i narednu godinu, odlučila sam se da ove godine publici prikažen ljetnu kolekciju čije je idejno riješenje nastalo prošle godine. Dio modela iz kolekcije NA FETE je sarajevska publika mogla vidjeti krajem prošlog ljeta ispred Katedrale u Sarajevu u okviru projekta Black Box u organizaciji Eldina Nuhića. Također, jedan dio te kolekcije je i rad pod nazivom Fashion Band koji je prikazan i izložen na izložbi tekstila u Collegium Artisticumu. Budući da su ovi radovi najneobičniji i najekstravagantniji, njima je i završena moja revija u Banja Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli ste Fashion Band. Dakle pri stvaranju ove kolekcije inspirirali su vas glazbeni instrumenti?

Ova kolekcija nije samo formalistički inspirisana instrumentima. U širem kontekstu ona je inspirisana muzikom, a u formalnom izrazu čak i interpretira instrumente. Formom koja je složena i kompleksna, ona  odudara od standardnih normi i uspješno odgovara na pitanje kako spojiti nosivo s nenosivim. Moje kolekcije imaju zajedničku crtu u težnji da im dam scenski karakter, kombinujući kostimski dizajn i 'ready to wear' koncept, a u formi zelim da bude naglašena skulpturalnost.

10

Forma je možda element koji najviše karakterizira vaš rad. Koliko je potrebno da ovakva kolekcija nastane i kako birate modele od kojih stvarate ovakve kreacije?

Iako bi se po složenosti forme kolekcija mogla svrstati u red vioke mode, ipak je u krojnom rješenju vrlo, reklo bi se, jednostavna. Osnovna ideja je bila spajanjem jednakih dijelova doci do neobičnog kroja, s ciljem stvaranja nosivih modela.  Upravo zato kolekcija nosi naziv NA FETE . Zbog svega navedenog koristila sam materijale koji su prirodni, a neki imaju i sloj impregnacije, čime je omogucen željeni formalni izraz. Često me oblik koji želim postići vodu pri odabiru materijala.  Obzirom na kompleksnost forme izrada je trajala bar tri mjeseca. Moram naglasiti da je head piece potpuno uozbiljio cijeli outfit. Naravno to nisu bile nikakve kape, kao što mediji objavljuju, nego vrlo neobični obodi za šešire, koji su ručno izrađeni.

Kako naši čitatelji mogu doći do tvojih kreacija?

Inače moje kreacije se već nalaze u prodaji u tržnom centru Roses Fashion Outlet, Sv. Kriz Zacretje  (Hrvatska ) u butiku FASHION & ART, koji je na pola puta Zagreb - Maribor ili preko moje fun stranice na Facebooku „LJiljana Majkic clothing“, a uskoro nadam se i u Splitu.

Jako mi je žao sto Vaš portal nije bio na vrijeme obaviješten o dešavanju na Banja Luka Fashion Fair, što je inače bio običaj predhodnih godina, ali zato Vas pozivam da pratite moju izlozbu i reviju u Collegium Artisticumu u avgustu mjesecu. U pitanju je zimska kolekcija i izložba fotografija mojih radova, koja ce trajati i poslije Sarajevo Film Festivala.  Datum nije jos tačno određen, ali mislim da je baš na početku SFF. Ja se već radujem našoj saradnji!

PreviousNext

A.P.
Foto: Dalibor Danilović i Saša HP Savičić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno