INTERVJU: Igor Lazić, bh.fotograf i umjetnik - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

INTERVJU: Igor Lazić, bh.fotograf i umjetnik

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
24.3.2014.

Devetnaestogodišnjak koji stoji iza 'crnog oblaka'   Kada smo u još jednom pretraživanju omiljenih online adresa naletjeli na postere s porukama 'I deblje su se udale.', 'Kako misliš ujutro se budiš naspavan nasmijan i raspoložen?', i 'Nemoj nikada odrasti to je zamka', nismo mogli, a da se ne zapitamo tko se krije iza ovih duhovitih i neobičnih, ali opet svakidašnjih poruka? Istraživanja su nas dovela do Igora Lazića, mladog, kreativnog, pozitivnog i upornog gimnazijalca koji iza sebe ima i već tri godine staža kao fotograf. Igora smo pitali kako nastaju posteri koji dobivaju sve više simpatija na području BiH i susjednih zemalja, kako se razvila ljubav prema fotografiji i naravno, kakvi su mu planovi za budućnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo sa onim jednim pitanjem koje sve zanima – Tko je crni oblak? Koji ima i Twitter?

Igor Lazić, koji ima i Twitter, je (za 8 dana) devetnaestogodišnji gimnazijalac iz Doboja, koji se već tri godine aktivno bavi fotografijom i koji svoje slobodno vrijeme koristi na kreativan način.

Igor Lazić, kažu umjetnik. Iskreno, naše uredništvo je pretražujući net došla do tvojih postera i među prvima smo podijelili onaj koji kaže:  „Idemo se igrati – Ti praviš palaćinke, ja ih jedem.“, i u roku sat vremena poster je doživio puno lajkova i shareova na našoj službenoj Facebook stranici. Pa reci nam, odkud ideja upravo za takav jedan natpis?

Mislim da lajkovi ne predstavljaju ništa značajno u životu, ali s druge strane, drago mi je da se ljudima dopada kako razmišljam i kako slažem riječi na tabli. Upravo gore navedeni poster je „srušio granice“ sa nekoliko hiljada lajkova za samo nekoliko sati i to mi je bila jasna poruka da nastavim dalje. Također, svakodnevno dobivam poruke podrške na stranici (čak i od nekih poznatih osoba na Balkanu)  i to mi je, također, vjetar u leđa.

Generalno, kako dolaziš do natpisa za postere? Koliko do sada imaš kreiranih postera i možeš li nam opisati proces njihovog nastanka?

Ono što moram reći jeste da ne lupam glavu i previše ne razmišljam o tome šta da napišem, ideje dolaze meni, same od sebe. Ja sam samo ta veza koja će prenijeti riječi na poster i podijeliti to s ljudima. A ideje kao ideje dolaze iz svakodnevnog života, društva koje me okružuje... Mislim da nije teško biti inspirisan u ovakvoj državi.

Od nedavno se tvoji posteri mogu kupiti uokvireni u okvire. Reci nam, kako do njih, koja im je cijena i ima li za njima interesa unutar BiH?

Da, odlučio sam da krenem s prodajom postera, tako što sam na Facebooku objavio album: „dušu dalo za poklona“. Ubrzo mi se javilo mnogo zainteresovanih ljudi, ali većinom iz Srbije, Hrvatske, pa tek onda Bosne i Hercegovine. A pošto nisam još dogovorio dostavu u državama vam granica naše države, morat će da se strpe još malo. Mada, zainteresovanih u Bosni i Hercegovini ima, čak iako je cijena jednog postera 35KM. Inače, dimenzije ramova su  24x30cm i veoma su minimalistički.

08

Svi zainteresovani mogu da naruče poster, tako što pošalju svoje podatke u inbox moje Facebook stranice.

No, crni oblak je već dugo vremena fotograf koji stoji iza mnogih modnih fotografija naših mladih poznatih modela. Kako je došlo do bavljenja modnom fotografijom?

Da, nisam se htio baviti klasičnim aktivnostima poput mojih vršnjaka, htio sam da probam nešto drugačije i kreativnije. I eto, već tri godine se bavim fotografijom, a sve više i više me interesuje modna fotografija, zbog svoje slobode.

PreviousNext

Najdraži posao u modnoj fotografiji koji si do sada odradio?

Ne mogu da izdvojim konkretan posao za koji mogu reći „e, on mi je najdraži“. Svaki zadatak koji sam stavio pred sebe je zanimljiv na svoj način. Zaista uživam u ovom poslu i svakom projektu prilazim sa oduševljenjem i optimizmom.

A za koji bi posao volio da te netko angažira?

Pa, volio bih da sarađujem s našim uspješnim modnim fotografima poput Vanje Lisac, Miše Obradović i modnim dizajnerima, te da zajedno napravimo odlične projekte. Ali, nažalost, malo prilika dobiju mladi i neafirmisani fotografi da se pokažu i dokažu.  

Planovi za budućnost kako s brandom crni oblak, tako i na polju modne fotografije?

Dobivam mnogo ponuda za crnog oblaka, tako da još ne znam u kom smjeru ću se kretati. Nadam se samo da će ta putanja biti uzlazna. A što se tiče fotografije, ove godine planiram upisati Akademiju umetnosti u Beogradu (fotografiju) i primarni cilj mi je da budem primljen. Ne volim da pravim baš neke dugoročne planove za budućnost, tako da ću poslije završenog fakulteta praviti plan „šta dalje?“

PreviousNext
Razgovarala: Ana Ćavar
Foto: Igor Lazić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno