INTERVJU: Dinka Džubur, glumica i manekenka - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

INTERVJU: Dinka Džubur, glumica i manekenka

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
20.6.2013.

Tko joj je omiljeni bh. dizajner?   Dinka je dvadesetsedmogodišnja djevojka, rođena u Slavonskom Brodu koja iza sebe već sada ima zavidne uspjehe na polju mode i filma. Naime, uz modne angažmane u editorijalima Dinka je uspjela školovati se na Akademiji scenskih umjetnosti u Australiji i nakon toga posvetiti se filmu kroz uloge glumice, scenaristice i producentice. Nakon Akademije je dobila i naslovnicz za Divulge MagazineDinka je snimila i jedan kratki film u Mostaru, a zašto se u Bosni i Hercegovini osjeća kao doma saznajte u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinka, rođeni ste u Hrvatskoj, a živjeli ste i školovali se u Australiji, no imate jaku poveznicu i s Bosnom i Hercegovinom. Na koji način?

Bosna i Hercegovina je mjesto gdje su moji korjeni i ja insistiram na svom identitetu. Hercegovina će biti uvijek dio mene. Volim Hercegovinu, osjećam zadovoljstvo da svoju zemlju predstavljam gdje god odem. Volim da razmišljam da ću na kraju, gdje god bila, da se vratim tamo ili na neku obalu u Hrvatskoj. Los Angeles, Pariz, Berlin ili Sydney je zaljubljenost na drugi način. Uvijek se osjećam kao da sam 'u prolazu' u tim gradovima. Moram priznati, nisam nikad prihvatila ni jednu državu kao svoju kao sto smatram Bosnu i Hercegovinu. Moje stalno putovanje svijetom, poslovnim angažmanima i saradnjama s mnogim ljudima koje jako volim definitivno oblikuje i definira moj doživljaj svijeta, ali ipak moje vrijednosti su jako tradicionalne i to mi odgovara. Ne želim da zaboravim ko sam.  Iskreno, to mi i daje snagu da se izborim u svijetu.

Na kojem ste projektu sada angažirani?

Trenutno sam u fazi pred-produkcije jednog Italijanskog filma u kojem igram jednu od glavnih uloga tako da se i spremam za dolazak u Italiju uskoro, te se veselim ljetovanju u Hrvatskoj s prijateljima. Posjetiti ću i Sarajevo.  Sada završavam i četvrti scenarij sa svojim kolegama iz produkcijske kuće Chandelier Films koju sam osnovala prije tri godine. Sada smo u fazi pred-produkcije prvog dugometražnog filma 'Melodija', ljubavni mjuzikl koji će obilježiti moj dugometražni privijenac kao scenaristicu, producenticu i glumicu. Jako se veselim tome jer je priča jedna snažna romansa u kojoj se radi o junacima iz malog mjesta, otoka, nevini, čiste duše i neiskvarenih pogleda na svijet. Htjela sam napisati ljubavnu priču dovoljno jaku i fatalnu da žena i muškarac čekaju zauvijek. Teme koje se pojavljuju u filmu već dugo su me opčinile i opsjele. Na ovom projektu radim s puno ljubavi i to više od dvije godine s Vedranom Jerbić.  Pisanje je disciplina sama po sebi.

Trenutno se i pripremam da izdam svoju prvu knjigu poezije i kratkih intimnih priča o životu urbane žene koja želi sve, sada i odmah, bez tužnih kompromisa, otkrivajući vjeru u univerzalno žensko pravo na ljepotu. Romantičar sam i zauvijek zaljubljena u život.

dinka_cannes1

Cannes Film Festival, crveni tepih

Aktivni ste u modnom i filmskom svijetu. Što je došlo prvo?

Film je moja prva ljubav jer sam odrasla s filmom i kao mala curica, znala sam ponekad cijelu noć gledati filmove, no u životu je moda došla prva. Kad sam napunila 16 godina, pobijedila sam na natječaju za modele u Australiji nakon čega me moja starija sestra odvela na casting za Elite Models u Australiji, agencija koja me poslala na test i primila me. Ulazak u svijet mode mi se činio jako interesantnim, a s fotografima obožavam raditi. Za mene je i modna fotografija jedna vrsta  nijemog filma i uživam u vizualnoj simbolici i fuziji. Kada sam primljena na Akademiju Scenskih Umjetnosti onda sam bila više posvećena glumi i usavršavanju discipline koja mnogo zahtjeva. Živjela sam u teatru i na filmskim setovima.

Do sada, drago mi je iskustvo bilo dobitak uloge u serijalu TRUE BLOOD dva tjedna nakon dolaska u Los Angeles. Film MALE RUKE koji je snimljen u Mostaru mi je iznimno drag jer sam bila u poziciji autora i kreativne producentice.U trenutnom angažmanu dugometražnog filma MELODIJA, dobila sam podršku od redateljice Jane Campion koja me usmjerila ka kreativnom procesu. Takvi izlasci u susret mi daju mogućnost za napredovanje. Na kraju dana, za mene je uspjeh saznati da li je publika uživala u filmu kojeg sam napravila, da li I kako su ga osjetili. Jer ja kao autor, radim film za publiku.

A da morate birati između mode i filma, što biste odabrali?

Film.

Jeste li radili s nekim od bh. umjetnika – bilo da se radi o fotografima, producentima, redateljima, glumcima...? Kakva iskustva nosite iz te suradnje?

Radila sam sa Mirajem Grbić na filmu  MALE RUKE i to iskustvo je bilo divno. Miraj je jako talentovan, profesionalan i jako duhovit.

dinka_male_ruke

Na setu filma 'MALE RUKE'

Znamo da i aktivno pratite našu modnu i filmsku scenu. Što smatrate da nam nedostaje da bi naša scena bila razvijenija?

Samoinicijativa i samoorganizacija je jako važna za pozicioniranje statusa u bilo kojoj profesionalnoj oblasti. Sto više praktičnog iskustva, truda, pozitivnosti I ideja, saradnje. Formalno obrazovanje se podrazumijeva, ali zaista smatram da iskustvo pomaže da budete konkurentniji.

Na setovima vas nerijetko odijevaju stilisti, no kakav je vaš osobni stil? Što ćete odjenuti na dnevnu kavu, a što za promociju filma?

Imam, u zavisnosti od momenta, faze od rock izričaja do vintage te svedene klasike. Zavisi i gdje sam. Za promocije filma, postala sam ambasador brenda Rebecce Thompson, jedna jako talentovana dizajnerica u Australiji  tako da volim da nosim njene kreacije kad sam tamo. Moda je za mene jedna velika strast i primijenjena umjetnost. Kao najdraže dizajnere navodim Nicolasa Ghesquièra, Oliviera Theyskensa, Christophera Kanea, Jasona Wua, Phillipa Lima i Narcisa Rodrigueza. Strašno volim Christian Louboutin cipele, Marchesu i Toni Maticevski. Obožavam detalje, kapice, šešire, rukavice i šalove. Ipak, u detaljima je trik.

Imate li omiljenog bh. dizajnera? A redatelja?

Pratim Eminu Hadžić, njezine kolekcije su iznimno sofisticirane i mnogo mi se sviđaju, a sama Emina mi je preporučena još dok sam bila u Los Angelesu. Od redatelja, izdvajam Aidu Begić, Jasmilu Zbanjić i Harisa Pašovića.

Što smatrate presudnim za vaš uspjeh i imate li možda neki savjet za sve buduće glumice i modele koji čitaju ovaj intervju?

Živite jednostavno i razigrano. Kada se odlučite raditi nešto, dajte sve od sebe i više, budite spremni za rad, pogotovo u svijetu mode i filma. Nemojte odrasti prebrzo i volite sve oko sebe srdačno i iskreno. Bavite se sportom i živite zdravo. Vjerujte u sebe, poštujte druge, živite s maštom djeteta. Budite prijatelj jer sve što iskreno darujete drugima čini i vaš život ljepšim. Čuvajte se brzih uspjeha, jer kultura je čuvanje vremena.

PreviousNext

Razgovarala: A.P.
Foto: Dinka Džubur private

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno