Moda u službi ekološke osviještenosti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Moda u službi ekološke osviještenosti

Tekst:

Bonjour.ba

EVENT
2.10.2012.

Green fashion show by Milan Senić   Green fashion show by Milan Senić je prva suradnja između modnog dizajnera i Sarajevo Green Design Festivala kroz već četiri godine njegova postojanja. Cilj ove modne revije je bio probuditi ekološku svijest kao i kroz modu promovirati  vrijednosti 'green' filozofije, a u skladu s tim revija se po svemu može opisati kao neobična. Umjesto profesionalnih manekenki reviju su nosili 'stvarni ljudi' kojima je to bilo prvo scensko iskustvo. Na ovaj korak dizajner se, kako kaže, odlučio jer je često dobivao pitanja, odnosno komentare da odjeća koja se prikazuje na revijama nije upotrebljiva za ljude 'stvarnih' dimenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moda ne treba biti nešto nedostižno i elitistički, ona treba da bude igra, umjetnost, kreativnost i treba da bude dostupna svima koje interesuje, prokomentirao nam je Milan.

Kolekcija prikazana na Green Design festivalu predstavlja dizajnerski odgovor na green filozofiju kroz modu kao medij izražavanja kreativnosti. Namijenjena je za narednu sezonu proljeće/ljeto 2013., a karakteristična je po tome što, u odnosu na prethodne kolekcije, u ovoj dominiraju boje poput zelene, bež, plave i sive. U realizaciji iste, korišteni su različiti pristupi dizajniranju modela kao što su spajanje različitih materijala različitih struktura i tekstura te pokušaj iskoristivosti materijala koji prvobitno nisu materijali namijenjeni za izradu odjeće. Svi materijali koji su upotrijebljeni u izradi ove kolekcije su od prirodnih sirovina poput pamuka, lana, svile kao i njihove kombinacije. Kao i u dosadašnjim kolekcijama, modele karakterizira skulpturalnost i geometrizam. 

Za hair style je bio zadužen tim Elvira Bajrića, make-up je radila Maja Koristović -Talović, vizuale kao i poster eventa uradila je Edita Gazibara (Edit), dok je glazba na reviji bila zaduženje Damira Bašića (Duka) koji je svirao na perkusijama i DJ Likjay.

PreviousNext

MODAMO.info
Foto: Damir Šehović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno