Detalji predstavljanja bh. couture kreacija u dizajnerskoj vili u Katru - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Detalji predstavljanja bh. couture kreacija u dizajnerskoj vili u Katru

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
14.3.2014.

Kaftan studio otkriva ekskluzivno za MODAMO.info   Prošli tjedan je kroz naše uredništvo poput strijele prozujala vijest kako su dizajnerice Kaftan studija dobile poziv za postavljanje njihovog showrooma u Dohi, u Katru. I kao da vijest nije sama po sebi fantastična a bh. dizajn, predstavljanje je k tomu organizirano u vili u kojoj se inače prezentiraju samo dizajnerske kreacije, a posjetitelji mogu doći samo na poziv organizatora ili uz prethodnu najavu.Priču smo shvatili kao izazov i našu obvezu da vama, dragi čitatelji, prenesemo dojmove naših dizajnerica s jednog važnog događaja za našu modnu scenu. Naravno izazov i obveza su ispunjeni i u nastavku pročitajte kako je izgledala ova couture avantura dragog nam Kaftan studija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan ste bili u Dohi, gdje je Kaftan studio imao organiziran Couture showroom. Otkrile ste nam da je showroom bio u vili u kojoj se inače predstavljaju couture kreacije,a pozvale su vas dame koje su posjetile vaš studio za vrijeme Sarajevo Film Festivala. Za početak - kako izgleda takva jedna vila i tko su posjetitelji takvog mjesta u jednom dalekom Katru?

Vila u kojoj smo izlagale je poluotvorenog tipa u koju se dolazi isključivo na poziv i prethodnu najavu. Organizirana je tako da svaki od izlagača ima svoj prostor za prezentaciju i mjesto gdje može uz bogati catering u opuštenoj atmosferi razgovarati s klijenticama te se svakoj od njih posebno posvetiti s dovoljno pažnje.

02_pripreme1

Pripreme za showroom

Dakle, otišli ste sa svojom couture kolekcijom. Recite nam više o kolekciji - kakvi su modeli, od čega ste kolekciju izradili te što je bila vaša nit vodilja u njenom stvaranju?

Radi se o haute couture kolekciji koja se sastoji od dvadeset ekskluzivnih haljina izrađenih od vrhunskih materijala. Prilikom rada na kolekciji bilo nam je bitno da predstavimo našu preporuku za proljeće/ljeto 2014. Činjenica je da u Dohi najpoznatiji svjetski dizajneri imaju svoje trgovine i da je damama Katra dostupno apsolutno sve sto se tiče svjetske mode, tako da nismo željeli praviti nikakve kompromise u dizajnu. Bili smo svjesni da se moramo držati našeg vlastitog autorskog izraza.

S kakvim očekivanjima ste otišli na showroom?

Naša očekivanje i želja je bila da u što boljem svjetlu predstavimo rad Kaftan studia i da predstavimo BiH proizvod kao kvalitetan i originalan. Vjerujemo da kvaliteta i profesionalizam otvaraju vrata uspjeha što nam se na kraju i potvrdilo.

03_detalji_kolekcije

Detalji Kaftan Couture kolekcije

Recite nam, kada ste došli na mjesto gdje su vaše kreacije izložene, što vas je dalje čekalo? Kakav je nivo organizacije takvih eventata u Dohi, jer ipak, kako ste rekli, klijentela za takav jedan event dolazi s veoma istančanim ukusom?

Kao što imaju istančan ukus u odijevanju tako i samu organizaciju ne prepuštaju slučaju. Vodi se računa o najsitnijim detaljima. Iznenadila nas je činjenica da se osim dizajnerskih komada koji će biti izloženi podjednako vodi računa i o cateringu što doprinosi sveukupnoj atmosferi. Vrlo je živo, u toku dana se upoznajete i družite sa klijenticama, termini su unaprijed zakazani jer tu su i neizbježna isprobavanja haljina i stilsko savjetovanje. Konstantno tu imate razne poslastice koje stalno kruže sve do ručka te iako ste siti opet se ruča s novom ekipom, a sve to u vrlo opuštenoj atmosferi… i cijeli scenario se ponavlja do večernje zakuske. 

05_chill

Chill out zona na plaži, gdje su dizajnerice rado naprvile predah

Naravno zanima nas i kakav je modni ukus takve klijentele?

Ekstravagantan uglavnom. Poznato je da je abaya (crna duga haljina koju nose preko odjeće) street fashion, međutim kada se nađu u privatnom okruženju to je prava mala prezentacija svih modnih trendova i stilova. Od pročišćenih linija, jednostavne elegancije do čistog glamura, sjaja, raznih tekstura i unikatnih komada naručenih u nekom od svjetskih modnih studija.

U Katru fotoaparat ispred dama nije dobrodošao, no jeste li uspjeli s tamošnjim klijentima ostvariti suradnju i prezentirati svoj rad?

Jako puno drže do privatnosti i ne žele da se fotografišu. Na to smo bile pripremljene prije samog odlaska na showroom, tako da iako imaju profile na društvenim mrežama vrlo rijetko ćete vidjeti njihov lik ili neki selfie. Međutim vrlo su otvorene za saradnju i nove ideje. Uživaju u ljepoti izrade dizajnerskih komada, tkaninama, detaljima, razgovorima o modi uopšte. Samim tim lako je uspostavljena saradnja, tako da našu posjetu generalno smatramo uspješnom.

04_david_webb_ny

U društvu predstavnika kompanije David Webb

Kako su klijenti reagirali na činjenicu da tako raskošne kreacije dolaze iz jedne 'male' Bosne i Hrcegovine?

To je bio prvi susret dama iz Dohe sa modnom scenom BiH. Oni na BiH gledaju kao na Evropu tako da su naš rad stilski okarakterisale kao Evropski. Bez obzira na tu činjenicu i način na koji oni gledaju na BiH mi smo stalno potencirale da su haljine proizvod dizajnera iz Bosne i Hercegovine, tako da smo sigurne da će prilikom posjete našoj zemlji, umjesto komercijalnih brendova tražiti mjesta gdje mogu kupiti dizajnerski odjevni predmeti MADE IN BIH.

Gledajući s poslovne strane, jeste li zadovoljni učinjenim i biste li rekli da je ovakav vid promocije na stranom tržištu dobar za jedan brend?

Svaka prilika za promociju svog rada na novom tržištu je dobra prilika za razvoj i analizu brenda. S poslovne strane smo zadovoljne učinjenim. Idemo dalje i već užurbano radimo na novim projektima. 

Razgovarala: Ana Ćavar
Foto: Kaftan studio private

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno