TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 7.7.2016.

Globalni brendovi u različitim kulturama, digitalizacija radija i revolucionarni potencijal blockchain tehnologije - to je tek mali dio intrigantnih tema koje regionalnoj komunikacijskoj industriji donosi 9. Weekend Media Festival. U prostorima stare tvornice duhana u Rovinju, pod pokroviteljstvom Adris grupe, Weekend od 22. do 25. rujna dovodi više od 120 govornika i oko 4000 medijskih, marketi

„Zacrtali smo sebi ambiciozan cilj, a to je da deveti Weekend bude toliko dobar da će svi htjeti doći na deseti jubilarni. Ponovno smo iskoračili u neke nove teme i ponovno prvi otvaramo priče o sasvim novim tehnologijama o kojima će za nekoliko godina svi govoriti. Ne zaboravljamo, naravno, ni dobru zabavu, a toga će ove godine biti još više i još bolje“, obećava Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

weekend-media-festival

Popis predavača predvode Shawn Pecas Costner, koji je 18 godina radio u glazbenoj industriji i vodio promociju glazbenika kao što su Rihanna, Young Jeezy, Rick Ross, Ludacris, Big Sean i mnogi drugi, te je izvršni direktor u Roc Nation Sportsu, kompaniji za sportski menadžment čiji je vlasnik slavni hip hop mogul Jay Z. Lazar Džamić, direktor strateškog planiranja u nekoliko londonskih kreativnih agencija i jedan od prvih digitalnih stratega u Velikoj Britaniji, ponudit će recept za gotovo savršeno oglašavanje kreiranjem uspješnih poruka u svijetu lakog ignoriranja. Gosti Weekenda bit će i Jarno Vanhatapio i Magnus Emilson, dvojac koji stoji iza NA-KD.com, švedskog modnog webshopa koji dostavlja robu vodećih svjetskih brendova u više od 100 zemalja svijeta. „One on one talk“ ove je godine rezerviran za Zorana Šprajca i predsjednika Uprave Hrvatskog Telekoma Davora Tomaškovića.

„Predavači koje već sada imamo u programu jamče da ćemo i ove godine u Rovinju kolegama iz regije moći ponuditi informacije o najnovijim trendovima u svijetu. Na panel raspravama također ćemo okupiti ljude koji na kreativan i inovativan način povezuju Hrvatsku i regiju s cijelim svijetom, ali uspijevaju napraviti i iskorake po kojima možemo reći da smo u svjetskom vrhu“, istaknuo je Nikola Vrdoljak, direktor programa Weekenda.

Radio se vraća na velika vrata pa ćemo na Weekend panelu pokušati objasniti zašto na mediju za koji se tvrdilo da nema budućnosti rastu oglašivački budžeti i koje su inovacije omogućile novi uspon radija. O inovacijama će se govoriti i na panelu o blockchain tehnologiji, na kojoj se temelji i najpoznatija virtualna valuta Bitcoin, ali koja pruža neograničene mogućnosti u bankarstvu, kao i u javnim uslugama poput sklapanja ugovora. Sudionici panela o globalnim brendovima razgovarat će o tome kako stvoriti globalni brend i kako njime upravljati u različitim kulturama i okruženjima.

„Rovinj je na najboljem putu da postane globalni brend, a Weekend Media Festival događaj je koji tome pridonosi okupljajući kreativne i inovativne ljude iz cijelog svijeta. Upravo su to vrijednosti na kojima je izgrađena i Adris grupa i koje ćemo i dalje promicati, između ostaloga i potporom ovakvim okupljanjima“, rekla je Kristina Miljavac iz korporativnih komunikacija Adris grupe.

U okviru 9. Weekend Media Festivala ponovno će se održati regionalna revija BalCannes i dodjela nagrada SoMo Borac. BalCannes se održava peti put, a ove godine oglašivači imaju još važniju ulogu, jer će odabrati 25 najboljih projekata iz šest zemalja regije te dodijelit nagrade, među ostalima i za najbolju agenciju i projekt BalCannesa. Prijava radova za BalCannes otvorena je za sve zainteresirane agencije sve do 1. rujna. Digitalna nagrada SoMo Borac ima novu kategoriju, SoMoRitanac, namijenjenu najboljoj digitalnoj kampanji koja je pridonijela nekoj višoj svrsi. Prijave na SoMo Borac su besplatne, a više možete doznati na Somoborac.com.

Glazbeni program uvijek je bio jedan od najjačih aduta Weekend Media Festivala. Tako će biti i ove godine, jer je već poznato da će festivalski program biti otvoren velikim koncertom Hladnog piva u četvrtak 22. rujna.

Prijave za 9. Weekend Media Festival u punom su jeku, a broj mjesta je ograničen. Više na 2016.weekendmediafestival.com.

Foto: advertiser-serbia.com


Bonjour

Znamo šta o vama kaže kafa koju pijete. Evo kako smo to saznali.

TEKST: Bonjour.ba

Znamo šta o vama kaže kafa koju pijete. Evo kako smo to saznali. Znamo šta o vama kaže kafa koju pijete. Evo kako smo to saznali.

Da li ste ikada primijetili kako se ljudi izmijene kada pričaju o kafi? Odjednom postanu otvoreniji, topliji, kao da svako od njih nosi mali ritual koji čuva godinama.
 

grand-kafa-iskustvo-event-1-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-506-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-5-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-556-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-557-bonjour-ba


I tu se zapravo krije prva zanimljivost: većina nas pije kafu svaki dan, ali rijetko zaista razmisli šta ta kafa govori o nama. Zašto biramo baš tu jačinu? Tu aromu? Taj trenutak dana? I koliko zapravo poznajemo napitak koji nam obilježava jutra, pauze i povratke sebi?
 

grand-kafa-iskustvo-event-2-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-7-bonjour-ba


Upravo je to bilo polazište eventa uz Grand kafu. Ne samo da pijemo kafu, nego da je razumijemo. Da se prisjetimo šta volimo, kada to volimo i zašto. Da otkrijemo male nijanse svojih rituala koje svakodnevica lako sakrije.


grand-kafa-iskustvo-27-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-10-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-15-bonjour-ba


A onda se desilo nešto pomalo neočekivano: dok su se gosti smjenjivali pred kamerom, odgovarali na pitanja i zastajali tek sekund prije odgovora, shvatili smo da svako ima svoju priču o kafi, čak i ako toga nije bio/-la svjestan/-na.
 

grand-kafa-iskustvo-event-110-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-3-bonjour-ba
 


Tu počinje ova priča, priča o onome što kafa otkriva o nama, a što je Grand kafa uspjela nježno izvući na površinu.


Aroma ili čista klasika?


Zanimljivo je posmatrati kako se ljudima promijeni izraz lica kad ih pitate o aromama. Neko odmah zna odgovor, neko zastane kao da u glavi miriše sve kafe koje je ikada probao, a neko jednostavno kaže ono što je oduvijek znao.

Ena Dujmović, bez sekunde pauze: “Čista klasika.” Onaj tip osobe koji zna šta voli i ne mijenja recept bez razloga.
 

grand-kafa-iskustvo-526-bonjour-ba
 

“Trebaju mi dvije kafe prije nego se razbudim”, otkrio nam je Hajrudin Šišić (Harry Cooper) i to, čista klasika.
 

grand-kafa-iskustvo-520-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-534-bonjour-ba


Haris Saljević jednako odlučno bira klasiku, a ton glasa kao da dodaje da ni ne pokušavamo ga nagovoriti na drugo.
 

grand-kafa-iskustvo-540-bonjour-ba

Možda niste znali: Ako birate čistu klasiku, vi ste najčešće tip osobe koja cijeni stabilnost i prepoznatljivost. Ako ste pak tim aroma, obično ste otvoreniji za isprobavanje novih stvari i imate jači senzorni fokus. 

Bilo da volite aromu ili klasiku, pravi razlog zbog kojeg prepoznajete “onu svoju” kafu krije se i u svježini. Grand kafa svoje proizvode pakuje tako da maksimalno zadrže miris i okus do trenutka otvaranja jer je ambalaža osmišljena da smanji oksidaciju, pa svaka šoljica ima upravo onaj karakter koji ste izabrali.


Brzo ispijanje ili sporo uživanje?


Prvo što smo primijetili: tempo ispijanja kafe gotovo uvijek otkriva tempo života. Oni koji biraju sporo uživanje često to kažu uz osmijeh. Oni drugi uz smijeh, jer znaju da bi voljeli usporiti.

Lejla Ramović sa smiješkom kaže: „Sporo uživanje… ako imamo priliku.“ Rečenica koja je, realno, horoskop cijele generacije.
 

grand-kafa-iskustvo-537-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-12-bonjour-ba


I zaista, Šejla Ramović i Amina Efendić složile su se bez puno razmišljanja: sporo je ideal, kad god to dan dopusti.
 

grand-kafa-iskustvo-516-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-511-bonjour-ba-1


A u nastavku priče, Dejana Rosuljaš i Maja Miralem daju verziju koja savršeno opisuje život u BiH ritmu: “Polako vikendom, a na dnevnoj bazi… nedovoljno sporo.”

Ako je ikada postojala rečenica koja opisuje moderni tempo života, onda je to ta.
 

grand-kafa-iskustvo-522-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-524-bonjour-ba


Možda niste znali: Ako kafu pijete sporo, pripadate grupi ritualista tj. ljudi kojima je šoljica mala pauza, mentalni predah i trenutak odmaka. Ovakvi profili najčešće povezuju kafu s emocionalnim navikama.

Ako ste brza kafa tip obično ste osoba koja voli efikasnost i jasnu strukturu u danu. Kafa vam je gorivo, ne ceremonija i to je potpuno validan tip coffee personalityja.


Kafa uz posao ili uz knjigu?


Ovdje se dešavala mala magija, ljudi su se dijelili na “fokus” tipove i “bijeg u mir” tipove. I svako je imao svoju malu priču uz to.

Na ovo pitanje ljudi obično odgovore kao da biraju između dva raspoloženja. Jedno je fokus, drugo je bijeg. I oba imaju svoje savršene trenutke.

Magdalena Paradžik nije imala dilemu ni sekunde i odgovor je došao gotovo refleksno, uz onaj osmijeh koji se pojavi kad neko govori o stvarima koje ga stvarno raduju: “Kafa uz knjigu… uz Grand Gold.”
 

grand-kafa-iskustvo-500-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-513-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-514-bonjour-ba


Zvuči kao mali trailer za idealno popodne: tiho okretanje stranica, miris kafe koji se miješa sa pričom koju čitaš, i osjećaj da ti ništa drugo tog trenutka ne treba.

S druge strane, Amina Efendić, Šejla i Lejla Ramović gotovo istovremeno su klimnule glavom na stranu posla. Za njih je kafa radni ritual, mala mentalna priprema prije dnevnih zadataka i trenutak koji fokusira, umiri i vrati energiju tamo gdje treba.
 

grand-kafa-iskustvo-544-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-509-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-24-bonjour-ba


Možda niste znali: Ako birate kafu uz posao, vi ste najčešće funkcionalni ritualista. Kafa vam pomaže da se fokusirate i da klikne početak radnog moda.

Ako birate kafu uz knjigu, onda ste senzitivni hedonista: kafa vam nije alat nego ambijent. Volite da stvara atmosferu, a ne samo energiju.


Omiljena kafa?


Pitanje koje skoro uvijek izvuče lični detalj, jutarnju naviku, ritual s partnerom, način na koji dan počinje. Od Grand Gold do nježne Grand Arome, izbori su bili šareni koliko i karakteri gostiju.

Dejana Rosuljaš je vrlo sigurno stala na stranu aroma profila, dok je Maja Miralem odmah rekla Grand Gold, bez ijedne sekunde razmišljanja.
 

grand-kafa-iskustvo-17-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-112-bonjour-ba


Lejla Durmo je bila najiskrenija u praktičnosti: “Black'n'Easy My Way… brže, efikasnije, kafa u ruke i spremna za sve.” To je ona kategorija ljudi koji dan vole početi u pokretu, bez komplikacija, ali s jasnim očekivanjem da ih kafa pokrene.
 

grand-kafa-iskustvo-553-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-50-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-551-bonjour-ba
 

Možda niste znali: Ako birate Grand Aromu, najčešće ste osoba koja voli toplinu, mekoću i pitkost. To su ljudi koji vole ugodu i stabilnost, a ako birate Grand Gold, često ste odlučni, direktni i volite jačinu u svemu što radite pa i u kafi.

Ako birate Black’n’Easy My Way najčešće ste osoba koja voli da omiljene stvari pa tako i ukusi bude uz vas gdje god da ste. Ova kafa je mnogima omogućila da uživaju u poznatom, bogatom profilu domaće kafe i kad su daleko od kuće, u pokretu ili usred dana punog obaveza. My Way je zapravo izbor ljudi koji žele kontinuitet okusa, bez obzira na to gdje ih dan odvede.


Ujutro ili poslije posla?


Kod ovog pitanja najviše se vidi koliko je kafa lična stvar, gotovo kao mali kompas dana. Neko je treba da ga probudi, neko da ga smiri, a neko da mu napravi pauzu.

Zerina Suyabatmaz je to opisala najnježnije: “U sredini dana. Oko podne… jedan simpatičan ritual, trenutak samo za mene.”
Rekla je to kao neko ko tačno zna gdje u danu stane njen mali predah, ne prerano, ne prekasno, nego taman kad joj treba osvježenje i malo mira.
 

grand-kafa-iskustvo-532-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-558-bonjour-ba


A onda Ena Dujmović, potpuno druga energija, potpuno logičan nastavak: “Kafa ujutro, uvijek. Imam samo jednu dnevno i ona mora biti dobra.”

To je onaj tip osobe kod koje jutarnja šoljica ima status malog zakona i ništa je ne može zamijeniti, ništa je ne može poremetiti. Prva stvar koja mora “sjesti” da bi dan mogao početi.
 

grand-kafa-bonjour-ba_120
 

Možda niste znali: Ako ste jutarnji tip, obično imate čvrst ritam, jasne navike i volite da dan počne na vaš način. To je početni impuls, mala komanda koja kaže “Ok, sad sve može.”

Ako birate kafu poslije posla ili oko podne, najčešće ste osoba koja traži balans i mali mentalni bijeg usred dana. Kafa vam je granica između dvije faze dana i mali ritual vraćanja sebi.


Favorit nakon cuppinga?


Nakon što su prošli kroz šotove i upoznali nijanse jačine, tijela i aroma, pitali smo goste koja kafa im je iznenađujuće “sjela” najviše?

Emir Fejzić je imao vrlo jasan odgovor, skoro pa profesionalnu strategiju: “Kolumbija. To će mi biti baza, a ostale ću dodati samo pomalo.”
 

grand-kafa-iskustvo-504-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-502-bonjour-ba

grand-kafa-bonjour-ba-6-


U jednoj rečenici opisao je ono što su stručnjaci cijelu večer željeli pokazati, da se lični blendovi ne rađaju iz slučaja, nego iz instinkta. 

Još zanimljivih priča i ko je izdvojio Santos kao svoj favorit otkrijte na Instagram profilu.

Na kraju eventa, shvatili smo da svako od nas ima svoju malu kafu-priču. Kad smo krenuli postavljati pitanja, mislili smo da ćemo dobiti odgovore, a zapravo smo dobili male životne fragmente. Ritual jutra. Bijeg od buke. Podsjetnik na nekoga. Smijeh. Naviku. Naviku koja ima okus, miris i ritam. 
 

grand-kafa-iskustvo-event-104-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-518-bonjour-ba


Sve te priče stale su u Grand kafe koju su gosti držali u rukama i u nijanse koje su otkrivali, čak i sami sebi, možda po prvi put. 

Ostaje pitanje koji tip Grand kafe ste vi?

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Bonjour.ba produkcija 
Organizacija eventa: Bonjour.ba    
Kreativni koncept eventa: Dijana Ćavar    
Asistentica: Inka Šehić    
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović    
Grafičko oblikovanje: Marija Perić    
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić    
Video: Marko Jovančić  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!