TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 28.5.2020.
Ukusan doručak bogat hranjivim namirnicama donosi benefite za cijeli organizam. Hrana je prilično važan faktor za našu energičnosti, ali i produktivnosti tokom dana.
Četiri su vrste hrane koje bi bilo poželjno jesti svako jutro: bjelančevine, integralne žitarice, zdrave masti i voće/povrće.

Foto: unsplash.com
Kombinacija ovih vrsta hrane pomaže vam da se osjećate sito, a u isto vrijeme vam daje općeniti boost cijelog organizma.

Foto: unsplash.com
U nastavku vam donosimo devet ukusnih, jednostavnih i zdravih ideja za doručak koji će vam osigurati lagan početak jutra i dati vam dovoljno energije za ostatak dana.
PRIJEDLOG BROJ 1
Na tost od cijelog zrna namažite bademov ili kikiriki puter, a zatim dodajte banane i chia sjemenke ili cimet.

Foto: @spinmeaneatclean
PRIJEDLOG BROJ 2
Servirajte avokado, tost, dodajte rajčicu, prženo jaje i imate idealno jelo za početak dana.

Foto: @symmetrybreakfast
PRIJEDLOG BROJ 3
Pomiješajte mlijeko, jogurt, zobene pahuljice, bananu, kikiriki puter, chia sjemenke i kakao prah za brzi proteinski smoothie.

Foto: @herbs_and_roots
PRIJEDLOG BROJ 4
Skuhajte zobene pahuljice prema uputama. Zatim dodajte zamrznuto voća po vašem izboru, meda, kikiriki putera i cimeta po želji. Zob ima savršenu ravnotežu vlakana, proteina i zdravih masti koje će vam pomoći da se osjećate puni energije.

Foto: @_dayontheplate
PRIJEDLOG BROJ 5
U zdjelu dodajte obični ili grčki jogurt s aromom vanilije. Pospite sa malo granole, voćem po želji i dodajte malo meda (po ukusu).

Foto: @mai.ng
PRIJEDLOG BROJ 6
Krumpir nasjeckajte na male kocke i pržite na malo ulja dok ne omekša. Dodajte umućena jaja krumpiru i miješajte dok ne budu pečena. Po želji preko dodajte malo nasjeckanog sira da se rastopi. Servirajte sa hljebom, maslinama, rajčicom, krastavcima i sirom.

Foto: @healthywithzeynep
PRIJEDLOG BROJ 7
U zdjelu dodajte sjeckanu salatu, luk, rajčice, sir i suncokretove sjemenke. Narezanu piletinu ispržite i dodajte u salatu. Preljev za salatu birajte po vašem izboru - med i senf preljev su dobar izbor. Također, možete sebi napraviti vlastiti preljev od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, bosiljka i origana.

Foto: @maissacooks
PRIJEDLOG BROJ 8
Energetske kuglice možete pripremiti doma za samo deset minuta, a mi vam donosimo recept OVDJE.

Foto: @doctorbowl
PRIJEDLOG BROJ 9
Izvadite košpice iz datula tako da napravite prorez duž svake datule, a zatim stavite žličicu maslaca od kikirikija ili tahina unutra. Svaku datulu pospite prstohvatom nasjeckane čokolade i malim prstohvatom morske soli.

Foto: @evrowellbeauty
Nadamo se da ste dobili ideju za brz i hranjiv doručak koji će zasigurno poboljšati kvalitetu vašeg dana, a svakako vas pozivamo da fotografije vaših recepata podijelite s nama uz hashtag #DoYouBONJOUR.
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!