TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 28.5.2020.
Ukusan doručak bogat hranjivim namirnicama donosi benefite za cijeli organizam. Hrana je prilično važan faktor za našu energičnosti, ali i produktivnosti tokom dana.
Četiri su vrste hrane koje bi bilo poželjno jesti svako jutro: bjelančevine, integralne žitarice, zdrave masti i voće/povrće.

Foto: unsplash.com
Kombinacija ovih vrsta hrane pomaže vam da se osjećate sito, a u isto vrijeme vam daje općeniti boost cijelog organizma.

Foto: unsplash.com
U nastavku vam donosimo devet ukusnih, jednostavnih i zdravih ideja za doručak koji će vam osigurati lagan početak jutra i dati vam dovoljno energije za ostatak dana.
PRIJEDLOG BROJ 1
Na tost od cijelog zrna namažite bademov ili kikiriki puter, a zatim dodajte banane i chia sjemenke ili cimet.

Foto: @spinmeaneatclean
PRIJEDLOG BROJ 2
Servirajte avokado, tost, dodajte rajčicu, prženo jaje i imate idealno jelo za početak dana.

Foto: @symmetrybreakfast
PRIJEDLOG BROJ 3
Pomiješajte mlijeko, jogurt, zobene pahuljice, bananu, kikiriki puter, chia sjemenke i kakao prah za brzi proteinski smoothie.

Foto: @herbs_and_roots
PRIJEDLOG BROJ 4
Skuhajte zobene pahuljice prema uputama. Zatim dodajte zamrznuto voća po vašem izboru, meda, kikiriki putera i cimeta po želji. Zob ima savršenu ravnotežu vlakana, proteina i zdravih masti koje će vam pomoći da se osjećate puni energije.

Foto: @_dayontheplate
PRIJEDLOG BROJ 5
U zdjelu dodajte obični ili grčki jogurt s aromom vanilije. Pospite sa malo granole, voćem po želji i dodajte malo meda (po ukusu).

Foto: @mai.ng
PRIJEDLOG BROJ 6
Krumpir nasjeckajte na male kocke i pržite na malo ulja dok ne omekša. Dodajte umućena jaja krumpiru i miješajte dok ne budu pečena. Po želji preko dodajte malo nasjeckanog sira da se rastopi. Servirajte sa hljebom, maslinama, rajčicom, krastavcima i sirom.

Foto: @healthywithzeynep
PRIJEDLOG BROJ 7
U zdjelu dodajte sjeckanu salatu, luk, rajčice, sir i suncokretove sjemenke. Narezanu piletinu ispržite i dodajte u salatu. Preljev za salatu birajte po vašem izboru - med i senf preljev su dobar izbor. Također, možete sebi napraviti vlastiti preljev od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, bosiljka i origana.

Foto: @maissacooks
PRIJEDLOG BROJ 8
Energetske kuglice možete pripremiti doma za samo deset minuta, a mi vam donosimo recept OVDJE.

Foto: @doctorbowl
PRIJEDLOG BROJ 9
Izvadite košpice iz datula tako da napravite prorez duž svake datule, a zatim stavite žličicu maslaca od kikirikija ili tahina unutra. Svaku datulu pospite prstohvatom nasjeckane čokolade i malim prstohvatom morske soli.

Foto: @evrowellbeauty
Nadamo se da ste dobili ideju za brz i hranjiv doručak koji će zasigurno poboljšati kvalitetu vašeg dana, a svakako vas pozivamo da fotografije vaših recepata podijelite s nama uz hashtag #DoYouBONJOUR.
TEKST: Adelisa Mašić
Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.
Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.
A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.
Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?
Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca.
Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.
Trik uz koji nar gulimo bez fleka
Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.
Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.
Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:
– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste
Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.
Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.
Foto: @pomwonderfuluk
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!