TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 28.10.2015.

  „Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti .“- jedna je od citiranijih izjava o ovom aromantičnom čarobnom napitku.

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka, čije je ispijanje u određenim kulturama postalo stvar umjetnosti i simbol za užitak. Kultura ispijanja čaja potječe iz Kine, no, već u 13.stoljeći brojni Europljani su bili oduševljeni ovim zdravim, aromatičnim i ukusnim pripravkom. Budući da su nam jesenski dani nezamislivi bez ovog toplog napitka, donosimo vam par važnih činjenica o podrijetlu, pripremi i čuvanju čaja.

#Čajevi su različitog porijekla

Većina čajeva poput crnog, zelenog i bijelog čaja, dolaze iz porodice Camellia sinensis i imaju prirodno kofein u sebi. Biljni čajevi nastaju od sušenih biljaka, plodova ili cvijeća, poput kamilice i mente. Tu su i crveni čajevi, porijeklom iz Afrike.

#Temperatura kipuće vode za pripremu čaja varira od vrste do vrste

Zeleni i bijeli čajevi zahtijevaju za pripremu vodu proključalu na najmanje 150 stupnjeva Celzijusa, a najjača sorta, crni čaj zahtjeva kipuću vodu zagrijanu i do 212 stupnjeva Celzijusa. Prije pripreme čaja zato svakako provjerite koja je temperatura vode preporučena za čaj koji pijete.

#Priprema čaja također ovisi od vrste do vrste

Zeleni čajevi imaju tendenciju bržeg kuhanja, dakle vrećicu biste u čaši za čaj trebali držati od 1 do 3 minute, dok je za biljne čajeve prosjek od 4 do 6 minuta.

Foto: unsplash.com

#Prirodni čajevi su zdraviji od čajeva kupljenih u supermarketu

Dokazano je da su prirodni čajevi puno zdraviji, budući da proizvođači često, kako bi uklonil gorčinu čaja i tako ga prilagodili globalnoj kupovini,  prilikom proizvodnje vrećica čaja uklone i zdrave antioksidanse iz čaja.

#Mrlje od čaja na zubima spriječite uz pomoć mlijeka

Ukoliko želite spriječiti čaj da mijenja nijansu vaših biserno bijelih zubi, idući put u čaj dodajte par kapi mlijeka. Brzo i djelotvorno rješenje koji mnogi rado koriste.

#Pravilno skladištenje čaja

Vaše domaće čajeve uvijek čuvajte u nepropusnim kutijama na hladnom i suhom mjestu, daleko od svjetlosti, topline i vlage.

#Čaj se odlično slaže i sa vašim doručkom ili ručkom

Ovisno o vrsti, čajevi se također mogu odlično složiti s vašim jelovnikom.
Zeleni čaj će se odlično složiti sa suptilnim okusima kao što su salata od piletine i sendvič od potočarke sendviča, dok će aroma crnog čaja nadopuniti namirnice poput čokolade i crvenog mesa.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!