TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 9.3.2016.

Kuhanje je vještina o kojoj iz godine u godinu možemo naučiti nešto novo. Upotreba novih začina, nove, poboljšane metode pripreme namirnica, kreativne kombinacije na prvi pogled nespojivih okusa... svaka nova kuharica ili kulinarska emisija pred nas stavlja nove kulinarske izazove kad je u pitanju svijet kuhanja, prženja, pečenja ili roštiljanja. 

Ukoliko uskoro slavite trideseti rođendan, ovo su neke od vještina koje biste trebali usavršiti, kako biste poboljšali vaše osnove i sebi otvorili nova vrata svijeta ukusnih recepata.

#Kako pripremiti odrezak s roštilja
Vještina kojom ćete impresionirati i sebe i ostale. Važno je naučiti kako pravilno koristiti začine (sol i papar), ali i vrijeme pečenja mesa. Termometar za meso će biti itekako koristan alat.

#Kako pripremiti domaći umak od rajčica
Zato što je velika razlika u onom pripremljenom doma i kupljenom u marketu. A vrijeme provedeno za štednjakom se isplati kad pastu ili povrće začinite aromatiziranim sosom od rajčica. Bit će pravo blago vaše smočnice, a možete ga napraviti od svega tri sastojka – maslinovo ulje, rajčice i sol. Po želji, dodajte začinsko bilje ili drugo povrće.

Foto: unsplash.com

#Kako pripremiti pečenu kokoš
Rado viđeno jelo na meniju svakog obiteljskog ručka. Jelo koje je jednostavno za pripremu, a razveselit će i najesti cijelu obitelj.

Foto: unsplash.com

#Kako pripremiti ribu
Riba je jako zdrava namirnica koja se može pripremati na mnoštvo načina, a vi biste trebali znati barem jedan. Najpoznatiji način jeste kuhanje u paketima od folije ili papiru za pečenje, koji daju vlagu ribi i prožimaju ju začinima koji su također dio paketa.

#Kako pripremiti frittatu
Ukoliko imate maslac i jaja, imate osnovu za ovo jelo. Jelo koje je savršena užina, može se pripremati na razne načine. Dovoljan je jedan pogled u hladnjak, izabrete svježe namirnice, uzmete ostatke od ručka, usitinite i ispržite u smjesi od jaja. Volila!

#Kako pripremiti expresso kavu
Napravite u svom domu pravi mali Starbucks i ispunite prostor mirisom aromatične kave uz pomoć ovog aparata.

Foto: unsplash.com

#Kako pripremiti juhu
Zdravo okrjepljujuće jelo prepuno okusa. Laka je za pripremu, a možete koristiti sve povrće koje imate u smočnicu za njenu pripremu.

#Kako pripremiti zapečeno povrće
Brzo, ukusno i jednostavno jelo koje je savršen prijedlog za večeru kroz cijeli tjedan.


***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Otkrili smo restoran s adresom 'Na moru' kraj Dubrovnika i porodični recept za uspjeh

TEKST: Ada Ćeremida

Otkrili smo restoran s adresom 'Na moru' kraj Dubrovnika i porodični recept za uspjeh Otkrili smo restoran s adresom 'Na moru' kraj Dubrovnika i porodični recept za uspjeh

Na pola puta između mora i domaće trpeze, Veranda je mjesto koje će vas osvojiti svim osjetilima.

U malom mjestu Orašac, na presimpatičnoj adresi Na moru 1, svega 15ak minuta vožnje od Dubrovnika, smjestio se restoran Veranda, porodični biser koji svojom kuhinjom i toplinom svakodnevno osvaja goste iz cijelog svijeta.

Ovo nije još jedno mjesto s pogledom na more, već prostor u kojem se kulinarska tradicija regije pretače u tanjire s dušom, a gosti u prijatelje. 

 



Iza Verande stoji obitelj koja je gastronomiju pretvorila u životnu filozofiju: Maja u kuhinji, Mirko u sali, brat Luka u podršci, a svi zajedno u misiji da slavlje domaće kuhinje podignu na novu razinu. 

 



Razgovarali smo s njima o počecima, o tome kako se raštika pretvara u juhu s karakterom i zašto baš deserti, kako kažu, zaokružuju iskustvo koje u Verandi nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_01

bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_02


Kako je nastala Veranda? Šta vas je inspirisalo da otvorite ovaj restoran i da ga vodite zajedno kao obitelj?

Veranda je oduvijek živjela kao tihi san, jedna želja koju nosiš ispod srca u nadi da će jednog dana oživjeti i ostvariti se. To se nama dogodilo.

Suprug Mirko je oduvijek u ugostiteljstvu te je sanjao o svom mjestu ispod sunca, mjesto gdje će ljudi dolaziti kao gosti, a odlaziti kao prijatelji. Oboje smo jako povezani sa svojim obiteljima pa je nekako prirodno bilo otvoriti „mali obiteljski restoran“.


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_016


Obitelj smatramo temeljem svega. Obitelj je naš početak i kraj. Radne navike naših roditelja, odnos prema poslu, zaposlenicima, iskustvo koje su nam prenijeli, sve nas je to obilježilo da danas vodimo obiteljski posao u kojem radi obitelj uz podršku obitelji, za obitelj.

Krenuli smo kao dvojac, Mirko I Maja. A prije tri godine nam se kao partner pridružio i Luka. Moj brat. Obitelj ponovo. 


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_015

 

Mnogo pažnje posvećujete regijama i tradiciji. Kako birate koja će regija „gostovati” na vašem meniju i kako istražujete te recepte?

Sve ono prije nas, je razlog zbog kojeg smo mi danas kakvi jesmo. Tradicija je poštivanje samog sebe, svoje prošlosti, svoga porijekla, uspomena, priča koje ste slušali od bake, pradjeda, sve naše iz prošlosti smo mi u današnjici.

Zato poštujemo gastronomsku tradiciju Hercegovine i Hrvatske. Iz Hercegovine nosimo svoje uspomene, život, rođenje, prve ljubavi, a u Hrvatskoj smo našli svoj dom, zasnovali obitelj i ostvarujemo se kao poslovni ljudi.


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_017

bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_g


Zato smo izabrali Hrvatsku i Hercegovinu. Zbog svoje prošlosti i sadašnjosti. Recepte i inspiraciju pronalazimo u svojim putovanjima kroz Hrvatsku, Hercegovinu ali i kroz ostatak svijeta.

Treba vidjeti ponekad gdje su drugi, kako bi sebe mogao postaviti na pravo mjesto. Majka i baka su uvijek broj jedan. Ali savjeti koje dobijemo na našim putovanjima su neprocjenjivi. 


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_020

bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_019

 

Vaša raštika juha za regiju Hercegovinu posebno nas je zaintrigirala. Možete li nam reći nešto više o tom jelu i kako ste ga osmislili?

Raštiku obožavamo. Sadimo je sami. Odajemo počast biljci koja je tolike ljude othranila, koja može preživjeti visoke i niske temperature, suše i led.

Baš kao naši ljudi s kamena. A ujedno je jelo oko kojeg se toliki svađaju za stolom. Ponajviše djeca i roditelji. Iskreno kao djetetu i nije ti neki favorit, a što si stariji više je cijeniš.


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_012

 

A juha je neki kompromis. Između novog i starog. Htjeli smo predstaviti tri elementa Hercegovine. Orah kao gordog Hercegovca, čvrstog i jakog, pa koristimo ulje od oraha i radimo okruglice od oraha, kajmak kao nešto najukusnije na svijetu te samu raštiku. To je naš ponos kuće. 

 

Kad bismo vas pitali što biste nam preporučili za desert, koji su to vaši slatkiši koji goste uvijek razvesele?

Ovisi koga pitate, ako pitate Luku to je ImoCka torta i kolač od jabuke, ako pitate Mirka onda je to smokva, odnosno ravioli punjeni domaćim džemom od smokve u bijeloj čokoladi. 

Ako pitate mene kao šefa kuhinje to je čokoladna torta s džemom od naranče, arancinima i bobičastim voćem, a tu je još i kolač od sira s medom i tartufima. Koji kod odaberete nećete pogriješiti. 

 

bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_07

bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_08



Koliko su vam važna vina u kreiranju doživljaja i imate li neka vina koja rado preporučujete gostima?

Cijela vinska karte se bazira na lokalnim vinima. Odnosno kako karta hrane tako i karta vina prati regije Hrvatske i Hercegovine. Vina su nam jako važna. Hrana i vino se moraju ljubiti, pratiti. Ne ide jedno bez drugoga.

Pokušavamo pronaći male vinare, česti smo gosti vinskih prezentacija i sajmova. Čovjek uči dok je živ. A vino je živo biće koje traži dozrijevanje, njegovanje, ljubav, pažnju i na kraju i samo uživanje u njemu. Divno je biti u mogućnosti probati toliki broj vina, susreti se s vinarima i slušati njihove priče o nastanku ove plemenite tekućine koja prati čovjeka otkada je svijet i nastao.


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_010


To su lokalne sorte poput Dingača, Postupa, Malvasije dubrovačke. Ili Blatine i Žilavke. Crljenka iz Dalmacije ili divne Graševine iz Kontinentalne Hrvatske. Vino je radost. A u radosti treba što češće uživati. 


 

 

Kako ste željeli da se gosti osjećaju kada prvi put uđu u Verandu i kojim ste elementima to postigli?

Kao da su dio nas. Naše obitelji. Da se osjećaju dobrodošlo i sigurno. Kao da su za obiteljskim stolom u nedjelju popodne. Tada je sve u redu i ništa se ne može loše dogoditi.

Dobra hrana, otvara se najbolja butelja vina, priče su sve glasnije i smješnije, uživa se u životu. To je naša nit vodilja i vječna inspiracija. Obiteljski stol. Kada bi svi malo više vremena tome posvetili. Razgovoru za obiteljskim stolom.


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_03

bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_05


Kada bi se život vratimo krojenima i rastao u mnogim smjerovima. Preko cijeloga svijeta da ideš, ali da se obitelji uvijek vratiš. Tako i naši gosti. Da nam se vrate po još ukusnih zalogaja i nove uspomene da im poslužimo. 


bonjour_ba_konoba_veranda_dubrovnik_g_2

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: Fabian Drnas 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!