7 kulinarskih trikova koje svaki foodie treba naučiti do tridesete godine - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

7 kulinarskih trikova koje svaki foodie treba naučiti do tridesete godine

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
13.10.2020.

Svako desetljeće života nosi nove izazove, avanture i znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjamo naše stilske favorite, beauty rituali postaju važan dio naše jutarnje i večernje rutine, a sve smo svjesniji i važnosti zdravih navika poput unosa dovoljne količine vode i balansirane prehrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tridesetima već smo upoznati s važnosti pripreme ukusnih i kvalitetnih homemade jela, kao i opuštajućeg efekta usitnjavanja namirnica za recepture za koje se traže tanjur više, a kulinarske emisije jedan su omiljenih načina kako provesti slobodno poslijepodne.

Priprema jela doma sjajan je povod za angažiranost cijele obitelji u kuhinji, razgovor, smijeh, kušanje novih aroma, kombinacija okusa i tekstura, kao i kreiranje nezaboravnih uspomena.
Strast prema kuhanju pomiješana s vještinama koje smo naučili od mame i novim saznanjima, pretvara vas u masterchefa u vlastitoj kuhinji.



Kako biste dodatno obogatili znanje i napravili korak naprijed, pročitali smo preporuke vrhunskih kuhara i izdvojili još par kulinarskih trikova koje vrijedi znati. 

TRIKOVI KOJE TREBATE ZNATI PRIJE PRIPREME JELA 

  • Osmislite tjedni meni. Nedjeljom navečer rezervirajte 15 minuta kako biste isplanirali jela koja ćete pripremati za svoje najmilije u narednim danima.  Kako biste potaknuli maštovitost u kuhinji, pripazite da jedan dan u tjednu rezervirate za nabavku namirnica. Napravite listu namirnica koje vam nedostaju i osigurajte si sedam dana pauze od čekanja u redovima i gužvama u prometu. 
  • Ispod daske za rezanje uvijek stavite mokru krpu kako se ona ne bi micala dok režete.

TRIKOVI KOJI ĆE VAS PRETVORITI U JOŠ ISKUSNIJEG KUHARA

Investirajte u mjerice za začine

Praktične su, jednostavne za korištenje, ne zauzimaju puno prostora i ono najvažnije, više ne morate vaditi vagu za pripremu slanih i slatkih recepata. 

Pecite meso i ribu u tavi, a zatim u pećnici

U brojnim restoranima, kako bi dobili savršeno isprženo i hrskavo meso te ribu, prvo u tavi od inoksa ili lijevanog željeza dodaju malo maslinovog ulja i peku ove namirnice oko 3 minute. Zatim okrenu meso/ribu i stave u zagrijanu pećnicu na 200 Celzijusa dok se ne ispeče do kraja. 

Dodatno obogatite svoja jela hranjivim namirnicama

Prilikom osmišljavanja namirnica koje će biti dio vašeg doručka ili večere, pokušajte klasike u kuhinji dodatno naglasiti hranjivim namirnicama i začinima koji će obogatiti okus jela. 
Tako u omlet s jajima možete dodati sezonsko svježe povrće poput špinata (bogato proteinima, željezom, magnezijem, fosforom) te prstohvat začina poput Vegete (za 250g Vegete Orginal potrebno je 382 g svježeg povrća). Budući da je Vegeta mješavina bogatih začina, najbolje ju je dodati pred sam kraj kuhanja. Tako će sačuvati sve arome i jelo učiniti svježim i ukusnim.  Rezultat? Hranjiv doručak vrhunskih okusa. 

Volite pastu? Ovo je ključ savršene al dente tjestenine

Prilikom kuhanja tjestenine, na pakiranju provjerite upute i vrijeme pripreme. Kuhajte ju minutu kraće, procijedite i vratite u lonac. Preko nje prespite umak – još će se kratko kuhati u njemu i dobit ćete savršeno jelo! 

Dijelite svoje male kulinarske tajne i s drugim foodijima 

Kroz inspirativni hashtag na društvenim mrežama, fotografije koje ćete objaviti na Pinterestu, ali i sudjelujete u kreativnim natječajima. Tako stvarate riznicu imena koja će vas potaknuti da izađete iz zone komfora, uživati u posebnosti drugih svjetskih kuhinja, stvarati mrežu strastvenih kuhara, ali i imate mogućnost osvojiti nagrade. 
Tako na službenoj web stranici Vegete možete podijeliti svoj originalni recept sa samo 4 sastojka i osvojiti vrijedne nagrade. Ovaj natječaj je sjajan pokazatelj da je kuhanje zabavno, ali i da uz tek par namirnica možemo kreirati kulinarske čarolije. Više detalja saznajte ovdje

Povezani članci

Najpopularniji članci