Izdvojili smo 7 kućnih biljaka koje su sigurne za djecu i ljubimce - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Izdvojili smo 7 kućnih biljaka koje su sigurne za djecu i ljubimce

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBIMCI
10.10.2020.

Bez obzira želite li se okušati u trendu urbane džungle u stanu ili želite dodati još malo zelenila svom uređenju doma, možete računati da će ove lijepe biljke biti sigurne za uživanje cijele porodice uključujući i mekane, krznene loptice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko godina, uzgajanje sobnih biljaka u zatvorenom prostoru postalo je popularnije nego ikad i to sa razlogoma jer biljke ne samo da uljepšavaju gotovo svaki prostor, već kao dodatan bonus, mnoge od njih pročišćavaju i zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @eliotparke

U vezi s tim, određene uobičajene sobne biljke su otrovne ako se konzumiraju - same po sebi nisu veliki problem, ali mogu predstavljati rizik ako imate malu djecu ili kućne ljubimce koji vole trčkarati i istraživati okolinu. Bolje je biti na sigurnoj strani i umjesto toga urediti svoj dom ovim netoksičnim biljkama, koje su također idealne za početnike u svijetu kreiranja male zelene oaze u domu.

Foto: @flora_fed

BOŽIĆNI KAKTUS ILI BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Ova primorska biljka ime je dobila po tome što cvjeta (obično crveni ili ružičasti cvjetovi) jednom godišnje oko praznika. Najbolje je uzgajati u bogatom tlu, koje bi trebalo ostati relativno vlažno, ali omogućiti djelomično isušivanje između zalijevanja. Preferira umjerenu svjetlost i izravno sunce, pa je prozor okrenut prema istoku idealan za nju.

ECHEVERIA 'BLUE ATOLL'

Ovi sukulenti pastelne boje rastu u rozetama, a povremeno čak i daju cvijeće. Sadite ih u dobro dreniranu mješavinu i osigurajte da se potpuno isušuje zemlja između zalijevanja - zapravo, mogu proći tjedni ili čak mjeseci prije zalijevanja, posebno zimi. Imajte na umu da echeveria preferira puno sunca pa je postavite negdje gdje će imati najviše osvjetljena tokom dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kayla & Oscar (@uniquesucculentdesigns) on

ASPIDISTRA ILI UKRASNI KUKURUZ

Ovo tamno, zimzeleno lišće može narasti do tri metra i u slabo osvijetljenim prostorima. Posadite ih u dobro dreniranu smjesu i održavajte zemlju vlažnom, ne dopuštajući da se potpuno osuši, niti da postane previše nakvašena. Ove biljke dobro djeluju u sjeni i polusjeni i mogu podnijeti neko indirektno svjetlo, ali neće dobro reagovati na izravno sunce.

Foto: @happy_houseplants

SLONOVA NOGA ILI PONYTAIL PALM

Ove šarmantne biljke usko su povezane sa ljiljanima. Njihova briga je, međutim, slična brizi o sukulentima: sadite ih u dobro dreniranu zemlju i pustite da se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Jaka, indirektna svjetlost i povremeno puno sunca dobro funkcioniraju. Nije im potrebna mnogo vode, ali izbjegavajte da ih stavite preblizu otvorenih vrata ili prozora kako lišće ne bi presušilo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Sill (@thesill) on

PEPEROMIJA

Ove biljka sa naizgled voštanim listovima ima najrazličitije oblike i veličine, od tamnozelenih listova, šarenih, do listova sa prugama poput lubenice. Peperomiji je potrebno dobro drenirano zemljište s malo dodatne cirkulacije zraka, pa koristite mješavinu koja sadrži perlit ili pijesak. Oni zadržavaju vodu u lišću, pa pustite da se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Idealni svjetlosni uvjeti uključuju umjereno svjetlo ili polusjenu.

Foto: @sugdensill

PAUK BILJKA ILI ZELENI LJILJAN

Idealan je izbor ako ste početnik u svijetu biljaka jer su neke od najlakših biljaka za uzgajanje. Treba ih obilno zalijevati, uz povremenu premještanje u tamniji prostor ako ste u mogućnosti. Pauk biljke dobro uspijevaju na jakom i indirektnom svjetlu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @playswithplantsallday on

MARANTA ILI BILJKA MOLITVA

Popularan su izbor zbog svojih prekrasnih tonova dragulja i bogatih uzoraka lišća. Treba ih uzgajati u dobro dreniranom tlu, ali im je također potrebna i velika vlažnost da bi uspijevale. Osim što ćete dobiti ovlaživač zraka (što je vjerojatno dobra ideja za zimske mjesece), biljku možete povremeno postaviti među ostale dobro zalijevane sobne biljke kako biste stvorili idealne uvjete. Što se sunčeve svjetlosti tiče, biljka za molitvu razumno tolerira loše uvjete osvjetljenja, ali najbolje se snalazi na jakoj, neizravnoj sunčevoj svjetlosti.

Foto: @608interiors_

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno