TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 15.12.2016.

Humus, tj mješavina mljevene leblebije, suzamove paste, bijelog luka i limunovog soka, o kojem smo vam već pisali, zovu i najzdravijim namazom na svijetu. I kod nas je sve popularniji i domaćice ga sve češće uključuju u svoj meni. Ako imate dileme oko sastava i porijekla ove namirnice, evo top 7 zabluda i istina o humusu koje će vam pomoći:

# 1.ZABLUDA Humus je vrsta zemljišta  

ISTINA Humus jeste naziv za vrstu zemljišta, ali je i naziv za vrlo ukusnu i zdravu namirnicu porijeklom sa Bliskog Istoka.

# 2.ZABLUDA Nijedan namaz ne može biti zdrav, pa ni humus

ISTINA Humus je spoj četiri zdrave, nutritivno bogate namirnice. Prema istraživanju koje su proveli New York Times i Morning Consult devet od deset nutricionista smatra da je humus veoma zdrav. Humus je bogat proteinima zbog čega pomaže u regulaciji težine, smanjuje kolesterol i rizik od raka.

ribella humus modamo 2

 

# 3.ZABLUDA Humus jedu samo vegetarijanci i oni koji drže dijete

ISTINA Zahvaljujući tome što je bogat proteinima humus je odlična zamjena za meso i odličan suborac u dijetama. S druge strane, neodoljiv ukus ovog namaza osvojio je mnoge holivudske zvijezde poput Lady Gage, Natali Portman  i Anne Hathaway i kuhare širom sveta.

# 4.ZABLUDA Ukus humusa je skroz drugačiji od jela na koje smo navikli

ISTINA Humus je ujedno blagog i egzotičnog ukusa, a bijeli luk i limun mu daju aromu koja ga potpuno uklapa u sklop ukusa na koje smo navikli.

ribella humus modamo 6

# 5.ZABLUDA Humus je skup i može se kupiti samo u pojedinim trgovinama zdrave hrane

ISTINA U gotovo svim supermarketima možete kupiti Ribella hummus po vrlo prihvatljivim cijenama,  u čak 3 različita ukusa – natural, sa sjemenkama bundeve i pikant.

ribella humus modamo 3

# 6.ZABLUDA Humus je namirnica novijeg porekla, zbog toga je i popularna

ISTINA Humus je u ishrani korišten vjekovima unazad. Pojedina istraživanja pokazuju da je humus bio dio jelovnika Starih Grka, a pronađen je kao sastojak u receptima još u 13. vijeku.

# 7.ZABLUDA Humus je namaz idealan za doručak

ISTINA Humus se može konzumirati kao namaz, ali možete od njega praviti i preljev za salatu ili pastu, jesti ga kao prilog uz meso ili ribu. Uz tortilja čips i štapiće sa kimom, sirovu šargarepu i šparglu poslužite humus i dobit ćete interesantno predjelo. Pogledajte kako sve možete konzumirati humus.

Za recepte i vijesti o Ribella Hummusu posjetite: njihovu službenu Facebook i Instagram stranicu.  
Smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan vašim prijateljicama ili kolegicama? Podijelite ga sa njima!


Bonjour

Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće?

TEKST: Adelisa Mašić

Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće? Kako servirati hranu na drvenoj dasci i stvoriti cozy jesenju atmosferu kod kuće?

Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.

Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.

 



1. Počni s bazom  

Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.

 



2. Pronađi ravnotežu  

Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.

 



3. Igraj se slojevima i detaljima  

Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.

 



4. Dodaj jesenski pečat  

Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.

 



U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.

Foto: @the_loverosie_


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!