Evo kako je stan od 50m2 zablistao kroz estetiku tihog luksuza. Neka vas inspirira. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Evo kako je stan od 50m2 zablistao kroz estetiku tihog luksuza. Neka vas inspirira.

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
27.4.2024.

Tihi luksuz još uvijek je estetika koju većina rado bira za svoj interijer, jer predstavlja bezvremenski stil i pruža ambijent koji odiše mirnoćom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Arhitektica Draženka Đuka, kroz svoje radove u studiju XD3 DESIGN predstavlja svoju kreativnost i razvija prepoznatljiv stil donosi savršen spoj modernizma i minimalizma. Estetiku tihog luksuza u prostor unosi kroz upotrebu kvalitetnih materijala, čistih linija i neutralnih tonova.


Arhitektica Draženka ĐukaS njom smo razgovarali o jednom od njenih posljednjih projekata, u kojem je napravila idejno rješenje za stan od 50m2 u Novom Sadu, koji potvrđuje teoriju kako ovakva estetika uvijek daje profinjen i elegantan prostor koji opušta, ali i daje osjećaj glamura.

Draženka je kroz razgovor s nama ispričala otkud dolazi inspiracija, kako izgleda proces dizajna te kako integrira funkcionalnost u interijer gdje je fokus i na estetici.
Kako biste opisali estetski identitet vašeg studija i kako se to odražava kroz vaše projekte?

Estetski identitet zasniva se na modernizmu i minimalističkom stilu sa primjesama „tihog luksuza“  što se može primijetiti kroz naše projekte. Klijenti sa kojima sarađujemo prepoznali su naš stil, na prvom mjestu nam je funkcionalnost i estetika, a zatim upotreba kvalitetnih prirodnih materijala, namještaj jednostavnih, čistih linija i nenatrpan prostor.
Možete li nam reći više o vašem studiju i samom timu te po čemu se on razlikuje od drugih u industriji interijera?

Studio XD3 DESIGN je specijalizovan za projekte rezidencijalnih i komercijalnih namjena. Osnivač studija je Draženka Đuka, arhitekta. Naš tim dobro razumije i pretvara sve zamisli klijenata u stvarnost. Fokusirani smo ne samo na stvaranje funkcionalnih i estetskih prostora, nego i prostora koji izazivaju određenu emociju kod korisnika. 

Studio karakteriše vanvremenski dizajn i pristup svakom projektu kao novom umjetničkom djelu.
Koja je bila osnovna inspiracija za dizajn ovog interijera? Kako biste opisali taj stil uređenja?

Inspiracija je bila sam prostor, otvoreni koncept dnevne zone kao i klijentov senzibilitet. Ljubav prema vinima, visokoj estetici bile su početne tačke u dizajnu ovog prostora. Svedene linije namještaja, štakure i drveni paneli koji dominiraju zidovima kao i raskošni lusteri koji daju poseban šarm ovom prostoru. Stil uređenja ovog stana je vanvremenski „quiet luxury“.
Kako ste integrirali funkcionalnost i estetiku u ovaj prostor?

Stan je projektovan tako da je ulaz jako mali, odnosno nije ostavljeno dovoljno prostora za odlaganje obuće kao ni garderobe, tako da smo osmislili jedan ugradni plakar koji svojim izgledom se povezuje sa kuhinjom. Kuhinjom dominiraju gornji elementi koji su upotpunjeni sa zastakljenim parsol bronzanim staklom.

Posebnu atmosferu smo postigli ugradnjom led traka, koje daju dodatnu mističnost. Odlaganje posuđa u kuhinji riješili smo dodavanjem šanka koji ujedno i odvaja dnevnu zonu od kuhinje. Obložili smo ga crnim mermerom iz kolekcije pločica „Mirage“.
Tamna keramika na šanku i postolju trpezarijskog stola dominira prostorom, predstavlja jedan snažni akcenat. Trpezarijski stol je rađen po nacrtu našeg studija.  Ugaona sofa je u bež tonu, ravnijih linija, dok na TV zidu dominira vinoteka u drvnom dekoru, koji se proteže kroz panele i na ostalim zidovima.

Vanvremensku estetiku smo postigli upotrebom štakura na zidovima i plafonu i time postigli jednu estetsku cjelinu. U našem enterijerima dominiraju staklene površine, kao i ogledala, to smo primijenili i na ovom projektu. Veliko ogledalo u trpezariji osim osnovne funkcije ima i funkciju da poveća vizuelno prostor.
Plafonska rasvjeta je smirenije, dominira šinska rasvjeta dok je akcenat na raskošnim lusterima. Spavaća soba je također uređena u istom ruhu, s tim što je rasvjeta dosta smirenija.


Možete li nam opisati proces odabira materijala, boja i ostalih elemenata za ovaj interijer? Koliko njegov dizajn prati zahtjeve klijenta?

Osnova stana je pravougaona, tako da je kuhinja dosta manje osvijetljena, tako da smo u početku se odmah odlučili za svijetle tonove zidova i namještaja. Za vinoteku smo odabrali drvni dekor-furnirani medijapan i onda smo taj isti materijal integrirali i na zidove u vidu panela.

Treći element kao akcenat u prostoru je izbor tamne keramike koja je potpuni kontrast smirenoj atmosferi na zidovima i time smo postigli jednu novu emociju u prostoru.
Fokus u izradi ovog enterijera je na kvalitetu, eleganciji i jednostavnosti, stvarajući prostor koji je prefinjen, miran i udoban, a najbitnije – bezvremenski.

* * *
Foto: XD3 DESIGN studio - Draženka Đuka

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno