Što uraditi kada jednostavno ne možete zaspati? Donosimo vam 5 efikasnih ideja za brži san

POSAO & ŽIVOT
17.9.2020.

Čak i ako marljivo izbjegavate kofein kasno tijekom dana i zaustavite pregledavanje društvenih mreža sat vremena prije spavanja, može se desiti da jednostavno ne možete zaspati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U biti ako vaš um ne može spavati, vašem je tijelu doista teško slijediti taj put. Upravo zbog toga smo istražili trikove koji nam mogu olakšati prebacivanje uma i tijela u #sleep mode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Doehl (@lisadoehl) on

U današnjem užurbanom tempu življenja mnogi ljudi vjeruju da dobri spavači su oni koji instant zaspe. No, ovaj stav može pokrenuti anksioznost kada nastup sna ne dolazi tako brzo, što dodatno odgađa uspavljivanje. Stručnjaci navode da je sasvim normalno ležati u krevetu deset ili dvadeset minuta prije nego što utonete u san. Ukoliko redovito instant zaspite kad spustite glavu na jastuk, to nije znak da se dobro spava. Zapravo, to može biti simptom pretjerane pospanosti i osnovni poremećaj spavanja.

Imajući tu perspektivu na umu, istražili smo još savjeta stručnjaka za spavanja koji drže tajne ključeve zemlje snova.

Foto: @billierose

SAGLEDAJTE SITUACIJU POZITIVNO

Kada imamo problema sa spavanjem, to je obično zato što razmišljamo o stresu na poslu ili drugim aspektima života koji djeluju na nas. Što je najvažnije, pokušajte izbjegavati uzrujavati se zbog budnosti, točnije fokusirajte se na to na pozitivan način. Na zaista ste ugodnom mjestu, tiho je, nitko vam ne šalje poruke, niti vas stalno doziva, nema svađe, nema popisa za rješavanje problema, samo se opuštate u mraku sa svojim mislima. Ako se čini da je spavanje pomalo neuhvatljivo, iskoristite to vrijeme da smislite zabavna mjesta za odlazak na odmor ili planove za rođendan nekoj dragoj osobi.

ODVRATITE POZORNOST OPUŠTAJUĆIM MISLIMA

Kada primjetite da nakon sat vremena još uvijek niste zaspali, pokušavajte odvratiti pažnju opuštajućim mislima i slikama – npr. razmišljajte o najdražem odmoru ili zamišljajte da ste na plaži, na ljulji, čujete morske valove... i samo buđenje ujutru će vam biti opuštajuće.

Foto: @viktoria.dahlberg

POKUŠAJTE SA VJEŽBAMA DISANJA

Jednostavna tehnika ​​opuštanja koja se naziva dijafragmatično disanje se pokazala kao odličan način za brže uspavljivanje. Naime, ova vježba disanja obično se izvodi ležeći gdje polako i duboko udišete brojeći jedan, dva, tri, četiri, a zatim polako izdahnete brojeći pet, šest, sedam, osam. Ova vježba vam može pomoći da se opustite i spriječite sprint misli koje ometaju vaš san. Također, još jedna efikasna vježba jeste opuštanja i duboko disanje, poput tehnike 4-7-8. Udahnite kroz nos i u sebi brojite do četiri, zadržite dah u trajanju od sedam sekundi, a zatim polako izdišite kroz usta osam sekundi. Ako ste početnik i teško vam je petnaest sekundi izdržati bez udisanja, pokušajte skratiti trajanje. Na primjer, započnite s formulom 3-3-6.

USTANITE IZ KREVETA

Najbolja praksa uključuje odlazak u krevet samo kada se osjeća pospanost i ustajanje iz kreveta ako san ne stigne za više od trideset minuta.  Ustanite iz kreveta i otiđite u drugu sobu. Čitajte knjigu ili neki časopis, ali nemojte gledati televiziju i provjeravati mobitel. Ako vam je mnogo toga na pameti, možete zapisati neke misli kako bi vam bile podsjetnik ujutro. Kad se ponovno osjetite umornim, vratite se u svoju spavaću sobu i pokušajte spavati.

ISPROBAJTE APLIKACIJE

Probajte aplikacije za meditaciju koje uključuju kratke programe opuštanja i disanja od tri do devet minuta ili aplikacije sa bijelim zvukom (white sound) koje djeluju super umirujuće.

POSAO & ŽIVOT , 17.9.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@merricksart

Podijeli:

Posljednje objavljeno