TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 30.6.2020.
Priprema slastica uvijek opušta, potiče dobro raspoloženje i potiče na eksperimentiranje s dobro poznatim aromama i okusima.
U ljetnom periodu, posebice volimo one koje uz minimalan broj sastojaka i malo vremena daju maksimalan užitak.
Osim što dolaze u porcijama koje se mogu lako dijeliti, jako su ukusni i spremni unutar dvadesetak minuta. I ono najvažnije, za njihovu pripremu ne trebate paliti pećnicu.
KEKSI S KIKIRIKI MASLACEM I ČOKOLADOM
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 Celzijusa. Promiješajte maslac od kikirikija i šećer dok ne dobijete prozračnu smjesu.
Umutite jaje i vaniliju te dodajte u smjesu. Od dobivenog tijesta formirajte kugle širine dva-tri centimetra i rasporedite na lim za pečenje.
Pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pekare i odmah utisnite jedan komadić čokolade u sredinu svakog kolačića. Ostavite da se hlade desetak minuta prije nego ih sklonite s lima za pečenje.
Foto: simplyrecipes.com
SLANO SLATKI KEKSI S ČOKOLADOM I ORASIMA
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 120 Celzijusa. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje na koji ćete poredati perec. Na njih dodajte čokoladne bombone punjene karamelom.
Pecite do 4 minute, odnosno dok ne omekšaju čokoladni bomboni. Zatim ih izvadite iz pećnice i dodajte na vrh orah, pritiskujući bombone da se razmažu po perecima. Ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
Foto: tasteofhome.com
RAW FERRERO ROCHER OKRUGLICE
Sastojci:
Priprema:
Izmiješajte krem sir, čokoladu i namaz od lješnjaka. Dodajte krušne mrvice i stavite u hladnjak trideset minuta.
Oblikujte smjesu u okruglice veličine 2-3 cm i uvaljajte u nasjeckane lješnjake. U svaku okruglicu dodajte jedan lješnjak. Čuvajte u hladnjaku.
Foto: tasteofhome.com
OKRUGLICE S KOKOSOM I ORASIMA
Sastojci:
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte kokos, šećer i maslac. Oblikujte loptice veličine 2-3 cm.
Sa završetkom drvene kuhače napravite rupice u okruglicama i dodajte čokoladu te pospite orasima po vrhu. Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne. Čuvajte u hladnjaku.
Foto: tasteofhome.com
TIRAMISU U ČAŠICAMA
Sastojci:
Priprema:
Pomiješajte kavu sa 2 jušne žlice kipuće vode. Zatim dodajte 75 ml hladne vode, prelijte u plitku posudu i ostavite sa strane.
Napravite kremu od tučenog mascarponea i kondenziranog mlijeka uz pomoć miksera dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Prepolovite piškote na dva ili tri dijela te ih umočite u kavu na nekoliko sekundi. Zatim piškote stavite sa strane ili na dno zdjelica ili širokih čaša te ih prelijte sa kremom.
Pospite ih kakaom i ostavite da se hladi 1h prije posluživanja.
Foto: theboywhobakes.co.uk
***
Naslovna fotografija: dinnerthendessert.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!