5 slatkih recepata sa 5 sastojaka za čiju vam pripremu treba manje od 20 minuta
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETPriprema slastica uvijek opušta, potiče dobro raspoloženje i potiče na eksperimentiranje s dobro poznatim aromama i okusima.
U ljetnom periodu, posebice volimo one koje uz minimalan broj sastojaka i malo vremena daju maksimalan užitak.
Osim što dolaze u porcijama koje se mogu lako dijeliti, jako su ukusni i spremni unutar dvadesetak minuta. I ono najvažnije, za njihovu pripremu ne trebate paliti pećnicu.
KEKSI S KIKIRIKI MASLACEM I ČOKOLADOM
Sastojci:
- 1 šalica maslaca od kikirikija
- 1 šalica šećera
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 30 sitnih komadića mliječne čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 Celzijusa. Promiješajte maslac od kikirikija i šećer dok ne dobijete prozračnu smjesu.
Umutite jaje i vaniliju te dodajte u smjesu. Od dobivenog tijesta formirajte kugle širine dva-tri centimetra i rasporedite na lim za pečenje.
Pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pekare i odmah utisnite jedan komadić čokolade u sredinu svakog kolačića. Ostavite da se hlade desetak minuta prije nego ih sklonite s lima za pečenje.
Foto: simplyrecipes.com
SLANO SLATKI KEKSI S ČOKOLADOM I ORASIMA
Sastojci:
- 54 pereca
- čokoladni bomboni punjeni karamelom
- 54 polovice (pekan) oraha
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 120 Celzijusa. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje na koji ćete poredati perec. Na njih dodajte čokoladne bombone punjene karamelom.
Pecite do 4 minute, odnosno dok ne omekšaju čokoladni bomboni. Zatim ih izvadite iz pećnice i dodajte na vrh orah, pritiskujući bombone da se razmažu po perecima. Ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
Foto: tasteofhome.com
RAW FERRERO ROCHER OKRUGLICE
Sastojci:
- 220 g krem sira
- 1 šalica čipsa od čokolade
- 1/2 šalice namaza od lješnjaka
- 2 1 / 4 šalice krušnih mrvica
- 1 šalica sitno sjeckanih lješnjaka, tostiranih
- 1 šalica cijelih lješnjaka, tostiranih
Priprema:
Izmiješajte krem sir, čokoladu i namaz od lješnjaka. Dodajte krušne mrvice i stavite u hladnjak trideset minuta.
Oblikujte smjesu u okruglice veličine 2-3 cm i uvaljajte u nasjeckane lješnjake. U svaku okruglicu dodajte jedan lješnjak. Čuvajte u hladnjaku.
Foto: tasteofhome.com
OKRUGLICE S KOKOSOM I ORASIMA
Sastojci:
- 1 1/2 šalice kokos pahuljica/listića
- 1 šalica šećera
- 1/4 šalice maslaca, rastopljenog
- 28 g mliječne čokolade, rastopljene
- 2 žlice nasjeckanih oraha
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte kokos, šećer i maslac. Oblikujte loptice veličine 2-3 cm.
Sa završetkom drvene kuhače napravite rupice u okruglicama i dodajte čokoladu te pospite orasima po vrhu. Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne. Čuvajte u hladnjaku.
Foto: tasteofhome.com
TIRAMISU U ČAŠICAMA
Sastojci:
- 3 čajne žlice mljevene kave ili zrna kave
- 250g mascarponea
- 85g kondenziranog mlijeka
- 4-6 piškota
- 1 jušna žlica kakaa
Priprema:
Pomiješajte kavu sa 2 jušne žlice kipuće vode. Zatim dodajte 75 ml hladne vode, prelijte u plitku posudu i ostavite sa strane.
Napravite kremu od tučenog mascarponea i kondenziranog mlijeka uz pomoć miksera dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Prepolovite piškote na dva ili tri dijela te ih umočite u kavu na nekoliko sekundi. Zatim piškote stavite sa strane ili na dno zdjelica ili širokih čaša te ih prelijte sa kremom.
Pospite ih kakaom i ostavite da se hladi 1h prije posluživanja.
Foto: theboywhobakes.co.uk
***
Naslovna fotografija: dinnerthendessert.com
Tekst: BONJOUR.ba