TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 30.6.2020.
Priprema slastica uvijek opušta, potiče dobro raspoloženje i potiče na eksperimentiranje s dobro poznatim aromama i okusima.
U ljetnom periodu, posebice volimo one koje uz minimalan broj sastojaka i malo vremena daju maksimalan užitak.
Osim što dolaze u porcijama koje se mogu lako dijeliti, jako su ukusni i spremni unutar dvadesetak minuta. I ono najvažnije, za njihovu pripremu ne trebate paliti pećnicu.
KEKSI S KIKIRIKI MASLACEM I ČOKOLADOM
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 Celzijusa. Promiješajte maslac od kikirikija i šećer dok ne dobijete prozračnu smjesu.
Umutite jaje i vaniliju te dodajte u smjesu. Od dobivenog tijesta formirajte kugle širine dva-tri centimetra i rasporedite na lim za pečenje.
Pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pekare i odmah utisnite jedan komadić čokolade u sredinu svakog kolačića. Ostavite da se hlade desetak minuta prije nego ih sklonite s lima za pečenje.

Foto: simplyrecipes.com
SLANO SLATKI KEKSI S ČOKOLADOM I ORASIMA
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 120 Celzijusa. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje na koji ćete poredati perec. Na njih dodajte čokoladne bombone punjene karamelom.
Pecite do 4 minute, odnosno dok ne omekšaju čokoladni bomboni. Zatim ih izvadite iz pećnice i dodajte na vrh orah, pritiskujući bombone da se razmažu po perecima. Ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.

Foto: tasteofhome.com
RAW FERRERO ROCHER OKRUGLICE
Sastojci:
Priprema:
Izmiješajte krem sir, čokoladu i namaz od lješnjaka. Dodajte krušne mrvice i stavite u hladnjak trideset minuta.
Oblikujte smjesu u okruglice veličine 2-3 cm i uvaljajte u nasjeckane lješnjake. U svaku okruglicu dodajte jedan lješnjak. Čuvajte u hladnjaku.

Foto: tasteofhome.com
OKRUGLICE S KOKOSOM I ORASIMA
Sastojci:
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte kokos, šećer i maslac. Oblikujte loptice veličine 2-3 cm.
Sa završetkom drvene kuhače napravite rupice u okruglicama i dodajte čokoladu te pospite orasima po vrhu. Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne. Čuvajte u hladnjaku.

Foto: tasteofhome.com
TIRAMISU U ČAŠICAMA
Sastojci:
Priprema:
Pomiješajte kavu sa 2 jušne žlice kipuće vode. Zatim dodajte 75 ml hladne vode, prelijte u plitku posudu i ostavite sa strane.
Napravite kremu od tučenog mascarponea i kondenziranog mlijeka uz pomoć miksera dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Prepolovite piškote na dva ili tri dijela te ih umočite u kavu na nekoliko sekundi. Zatim piškote stavite sa strane ili na dno zdjelica ili širokih čaša te ih prelijte sa kremom.
Pospite ih kakaom i ostavite da se hladi 1h prije posluživanja.

Foto: theboywhobakes.co.uk
***
Naslovna fotografija: dinnerthendessert.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!