4 savjeta kako se riješiti proširenih i začepljenih pora

BEAUTY SAVJETI
17.1.2021.

Svaki dan naša se koža bori sa mnogim preparatima, vanjskim utjecajima, kao i makeup-om koji začepljuje pore. Ako uz to imate probleme sa kožom ili kožu sklonu aknama, održavanje njege lica može biti izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, pora ili folikul je kanal u koži koji je pričvršćen za lojne žlijezde koje proizvode sebum, te kao i mnogi drugi rezultati na licu, one su uglavnom rezultat genetike. Masni tipovi kože skloniji su začepljenu u porama što uzrokuje napredovanje bakterija, što zatim dovodi do pojave bijelih točkica i mitesera.

Cilj je, naravno, očistiti pore, omogućavajući kiseoniku da slobodno prolazi kroz njih, tako da bakterije ne mogu stvarati probleme. Upravo zbog toga smo odlučili kreirati listu jednostavnih, učinkovitih načina kako očistiti i tretirati začepljene pore.

PILING SA MLIJEČNOM KISELINOM/ LACTIC ACID

Što se tiče pilinga, imate dvije glavne mogućnosti: fizički piling (o kojem ćemo u nastavku) ili hemijsku vrstu pilinga. Mliječna kiselina je alfa-hidroksi kiselina (AHA) koja može biti nježnija od drugih sredstava za piling budući da djeluje tako što otapa ostatke iz pora. No, važno je napomenuti da prije korištenja AHA kiselina i pilinga, svakako porazgovarate sa svojim dermatologom kako biste bili sigurni da ste birali idealan proizvod i koncetraciju za vašu kožu.
Npr. maske od grčkog jogurta sadrže prirodno enzime mliječne kiseline i veoma su korisne za poboljšanje začepljenih pora bez visokog rizika iritacije. Pomiješajte četvrtinu sadržaja jogurta sa malo vode, nanesite na lici, a naknadno isperite kožu.

DUBINSKO ČIŠĆENJE SA TRAKAMA ZA PORE

Nekada su se trake koristile za sve, od uklanjanje mitesera do tretiranja pora. Danas postoje nježniji i učinkovitiji načini za odčepljivanje pora oko nosnica, ali ako ste uspjeh postigli sa ovim trakicama i bez iritacija, nastavite koristiti. Nakon što temeljito očistite i parite lice 10-20 minuta spremni ste za trakice. Slijedite upute na pakovanju za uklanjanje pora za najbolje rezultate i svakako ih izbjegavajte koristiti ako imate super osjetljivu ili već nadraženu kožu.

ISPROBAJTE MEHANIČKI PILING 

Mehanički piling je jedan od najjednostavnijih i najosnovnijih načina za odčepljivanje pora i održavanje takvih. Ipak, ponavljamo narušavanje pH vrijednosti kože može pogoršati sve probleme koje imate. Obavezno radite piling samo nekoliko puta tjedno kako biste svojoj koži dali vremena da se rebalansira. Za dame s osjetljivom kožom, preskočite ovu vrstu pilinga jer mogu djelovati jače na licu i držite se nježnijeg hemijskog pilinga, prema preporuci vašeg dermatologa. 

ISPROBAJTE RETINOID

Ovaj moćni sastojak dame vole zbog njegove sposobnosti da se bori protiv znakova starenja. Retinoidi pomažu u stimuliranju proizvodnje kolagena, što zauzvrat također zateže kožu i minimizira izgled pora, ali kao i svi moćni sastojci za njegu kože, budite oprezni kada koristite retinoide. Naime, ako se prekomjerno koriste retinoidi, aktivnost žlijezda može se previše smanjiti, a koža može postati presuha. Nakon nekoliko tjedana upotrebe miteseri će obično iskočiti laganim pritiskom. Također, budući da retinoidi mogu vašu kožu učiniti osjetljivijom, budite marljivi prilikom nošenja kreme za sunčanje tokom dana. Razgovarajte sa svojim dermatologom o isprobavanju retinoida kako biste provjerili je li to pravi izbor za vašu kožu.

***

Naslovna fotografija: @charlinesas
Tekst: Ilda Lihić-Isović

BEAUTY SAVJETI , 17.1.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@charlinesas

Podijeli:

Posljednje objavljeno