5 sastojaka koje trebate izbjegavati u vašoj beauty rutini

ZDRAVLJE I NJEGA
5.9.2020.

Koža je najveći i ujedno jedan od najvažnijih organa u našem tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga bismo trebali biti izuzetno svjesni što koristimo za njenu njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @juliaberolzheimer

Točnije, do 60% sastojaka koji stavimo na kožu se i apsorbiraju. To znači da proizvodi koje stavljamo na kožu mogu negativno ili pozitivno djelovati na naše cjelokupno zdravlje. Uzimajući sve navedeno u obzir, pri sljedećoj kupnji proizvoda za njegu kože, zaista je važno temeljito pročitati popis sastojaka i ne prelaziti preko riječi, posebno onih koje malo teže izgovoramo. Vaši proizvodi za njegu kože trebaju biti izrađeni od čistih, organskih sastojaka i ne bi trebali sadržavati toksine koji bi mogli utjecati na vaše zdravlje.

Foto: @ashleyrobertson

U današnjem članku donosimo vam vodič kroz štetne sastojke u beauty proizvodima na koje vrijedi obratiti dodatnu pozornost.

ALUMINIJ

Otrovni metal koji može imati estrogenske učinke može narušiti funkcioniranje endokrinog sustava. Obično se može pronaći u proizvodima za osobnu njegu, posebno dezodoransima protiv znojenja.

DEA (DIETANOLAMIN), MEA (MONOETANOLAMIN) I TEA (TRIETANOLAMIN)

Prozirne, bezbojne, viskozne tekućine sa mirisima sličnim amonijaku. Obično se nalazi u proizvodima koji se pjenušaju poput sredstava za čišćenje lica i sapuna. Također se nalaze u makeupu za oči, mirisima, proizvodima za kosu i kremama za sunčanje.

PARABENI (METIL, BUTIL, ETIL, PROPIL)

Nisu uvijek naznačeni na beauty proizvodima, a koristi se kao konzervansi i mogu pridonijeti disbalansu hormona. Često se nalaze u proizvodima za njegu kože poput hidratantne kreme i dezodoransima. Također, parabeni mogu uzrokovati crvenilo i alergijske reakcije, posebice jer mogu ući u krvotok. Oni mogu oponašati estrogen, pa imajte na umu da ovaj sastojak remeti endokrini sustav.

Foto: @laurmcbrideblog

NATRIJEV LAURIL SULFAT (SLS) / NATRIJEV LAURET SULFAT (SLES)

Ako među sastojcima uočite slova SLS ili SLES (ili njihova duža imena), obratite dodatnu pažnju na kupovinu. Radi se o kemikaliji koja se koristi za produljenje roka trajanja proizvoda za njegu i uljepšavanje kože. Istraživanja pokazuju da ovaj sastojak nadražuje kožu, oči i pluća te može dijelovati toksično na organe. 

TRIKLOSAN

Obično se nalazi u sapunima, vodicama za usta, kremi za brijanje, dezodoransima, pastama za zube, a može loše djelovati na rad štitnjače.

ZDRAVLJE I NJEGA , 5.9.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@jesskeys_

Podijeli:

Posljednje objavljeno