5 razloga zbog kojih ćete svaki dan pojesti jedan šipak - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

5 razloga zbog kojih ćete svaki dan pojesti jedan šipak

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
2.11.2014.

Jeste li znali da je šipak, koji slovi za simbol Hercegovine, jedna od najzdravijih voćki na svijetu? Donosimo pet razloga zbog kojih ćete još više uživati u ovom sočnom jesenskom plodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 #1 ANTITUMORSKO DJELOVANJE

Jeste li znali da šipak sadrži dragocjene sastojke koji inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te onemogućuju promjene koje potiču rast tumora?

 

#2 OČUVANJE ZDRAVLJA KRVNIH ŽILA

Izraelski tim istraživača dokazao je da samo jedna čaša soka od šipka svaki dan smanjuje rizik za oboljenje od bolesti srca i krvnih žila, na način da smanjuje oksidaciju LDL kolesterola, jednog od glavnih uzroka ateroskleroze.

 

#3 KOŽA BEZ BORA

Jedan od osnovnih sastojaka skupocjenih krema za lice koje obećavaju da će ispeglati vaše bore jest ulje nara. Zbog njegove visoke razine antioksidansa, šipak koži vraća elastičnost. Osim toga, briše i posljedice ekcema, psorijaze i drugih promjena na koži izazvanih vanjskim učincima.

 

#4 IZVOR SREĆE

Šipak sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje "hormona sreće" serotonina. Osim toga, žene u (pred)menopauzi će ga obožavati jer olakšava njene simptome poput promjena raspoloženja, valunga i znojenja.

 

#5 IZVOR VITAMINA I ANTIOKSIDANSA

Vitamini C i B5 dio su razloga zbog kojih se šipku pripisuju pozitivni učinci na imunološki sustav. Drugi dio čini činjenica da jedna čaša soka od šipka sadrži tri puta više antioksidansa od šalice zelenog čaja ili čaše crnog vina.

Znate što vam je činiti. Šipak u ruke!

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno