TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.1.2014.

U slučaju da ste sinoć pretjerali...    Problem kod slavljenja nove godine u velikom društvu jest to što su zdravice jako učestale. Ipak, kako je red da se ispoštuju svačije želje za nadolazeću godinu, zdušno smo nazdravljali dok ekipa nije popadala s nogu.Problem s jutrom poslije proslave nove godine jest to što se zna dogoditi da imate osjećaj da je jedan dio vašeg mozga odlučio demon

1. Pijte puno vode
Vjerojatno ste upoznati s time da je nakon konzumiranja alkohola jako bitno hidrirati organizam i dati mu priliku da izbaci van sve to čime ste ga opili večer prije. Čim se probudite obvezno popijte bar dvije čaše vode!

2. Spavajte
Ne morate na posao danas? Divno. Vratite se u krevet, ugasite telefon i pustite da san odradi svoje.

3. Pijte gazirana pića
Prema istraživanju kineskog univerziteta Sun Yat-Sen, gazirana pića poput Spritea pomažu u rastvaranju štetnih spojeva u alkoholu, koji nas čine mamurnima.

4. Pijte kefir
Kefir ima specifičan okus koji ne odgovara svačijim okusnim papilama, ali kada je u pitanju otklanjanje mamurluka, njegove zdrave bakterije i vitamini će vas vratiti u život u trenu. Kefir je tradicionalni lijek za mamurluk u Rusiji. Rekli smo dovoljno :)

5. Pojedite bananu... ili sendvič sa slaninom!
Banana će nadoknaditi izgubljene elektrolite i vitamine, stoga bi bilo pametno pojesti jednu za doručak. Ako biste ipak radije jedan hardcore doručak, napravite si sendvič sa slaninom. Bjelančevine iz slanine opskrbljuju naš organizam aminokiselinama koje mozak treba da obnovi neurotransmitere koje alkohol poremeti, dok će ugljikohidrati iz kruha dati prijeko potrebnu snagu tijelu. Tako kažu znanstvenici!

A.S.


Bonjour

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

TEKST: Ada Ćeremida

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin! Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.

Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.

Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.

 



Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.

 

 



Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.

 



Počnite skromno i sadite pametno  

Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.

 



Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa  

Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.

 



Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat  

Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
 

 

Foto: @ellosofficial


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!