TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 18.9.2023.
Svi imamo taj jedan lokal koji najčešće posjećujemo i u kojem se rado okupljamo s prijateljima, ali novo mjesto s lijepim interijerom i promjena su uvijek dobrodošli.
Svaki od lokala koji će se naći na listi u nastavku smo odabrali jer imaju nešto zajedničko, njihovi interijeri su uređeni tako da mogu biti uvezani u jednu istu priču. Odišu nostalgijom, toplotom i ispunjeni su retro namještajem i dekorativnim dodacima.
Za neke od njih sigurno ste već čuli bar nekad u prolazu i među omiljenim su turistima koji posjećuju Sarajevo.
Mr. Elephant
Popularni Slon, kako ga zovu ljudi koji žive u blizini i tu najradije piju prvu kafu, postoji već nekoliko godina i jedan je od šarmantnijih lokala. U ljetnom periodu u bašti kafića često možete uživati u zvucima saksofona, jazz i blues muzike.
Uređen je tako da se osjećate kao kod kuće, a interijer je ispunjen neobičnim ukrasima poput pisaće i mašine za šivenje. Ovo je lokal koji će posebno privući pažnju ljubitelja umjetnosti i izložbi koji se nerijetko održavaju u istom.
Adresa: Hilandarska 28.
Shane Lounge Bar
Ovo je lokal u kojem ćete nakon posla uživati u ukusnoj hrani, piću i opet - neobičnom interijeru. Pažnju će vam sigurno privući mnoštvo knjiga, namještaj retro dizajna i muzički instrumenti. Adresa je: Akademika Petra Mandića 17.
Aroma
Aroma je jedan od najintimnijih lokala koje ćete posjetiti. Ono što će ovdje privući pažnju su restaurirani komadi starog namještaja, umjetnine na zidovima i lijepa, topla energija kojom je ispunjen.
Adresa je: Trg Vilijema Šekspira.
Zlatna ribica
Sigurno je jedan od najpoznatijih lokala u Sarajevu i teško da postoji osoba koja već nije čula za ovaj sarajevski grumen zlata.
U slučaju da još uvijek postoji neko ko bar jednom nije posjetio ovo magično mjesto - nalazi se na adresi: Kaptol 5.
* * *
Naslovna fotografija: @inelazekovic
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!