TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 9.2.2017.

Svi znaju da je čaj nevjerojatno ukusan i koristan za organizam - može regulirati razinu šećera u krvi, uravnotežiti hormone i pomoći da čvrsto spavate noću. Međutim, jeste li znali da je čaj drugi najpopularniji napitak na svijetu, a ispred njega je samo voda?

Ljubitelja čaja je jako mnogo, od najmlađih do najstarijih. Čaj ne treba biti asocijacija na prehlade, ali ga treba puno konzumirati tokom zime i boravka na otvorenom, posebno dobro dođe prilikom skijanja, sankanja i šetnje na planini. Jeste li znali da isti čaj nema svaki put isti okus?
Pravljenje ukusnog čaja nije toliko jednostavno koliko se čini, potrebno je pratiti neka pravila.

  • Držite čaj u zatvorenom čajniku. Tako možete biti sigurni da čaj neće izgubiti svoj okus.
  • Što je veći čajnik/šoljica/lončić u kojem spremate čaj u listićima, bit će više mjesta da se listići rašire i na kraju će čaj biti bolji.
  • Za crni i zeleni čaj koristite jednu čajnu žlicu na 2,5-3 dcl vode, ovo može varirati ovisno o čaju i vlastitom ukusu.
  • Za crni čaj voda bi trebala biti na temperaturi od 100 °C. Ne dajte da vode vrije predugo jer će to smanjiti količinu kisika u vodi, a kisik naglašava okus čaja. Isto tako na temperaturama ispod 90 °C crni čaj neće biti dobar (dovoljno intenzivan). Za zelene čajeve potrebna je temperatura vode od 70 °C do 80 °C. Na višim temperaturama čaj ima gorak okus.
  • Vrijeme držanja listića čaja ili filter vrećica u vodi varira od čaja do čaja, ali sve vrste čaja moraju biti u vodi barem 30 sekundi. Svaki čaj ima određeno vrijeme u okviru kojeg se sprema, a ako čaj držite duže u vodi obično postane gorak/trpkog okusa.


Plantago i MODAMO.info vas nagrađuju!

Svi ljubitelji čaja, pozor! Plantago 10 najsretnijih čitateljica nagrađuje poklon paketima!

zeleni sa limunom

Kako do nagrade?

  • Ispod ove objave na našoj službenoj Facebook stranici nam otkrijte koji je vaš omiljeni okus Plantago čajeva i tagirajte osobu u čijem društvu najčešće uživate u ukusnim aromama čaja.
  • Igramo se do subote, 11.02.u podne. Sretno! 




Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!