TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 9.5.2022.
Čak i one najblaže zrake sunca mnoge od nas privlače da svoje minute i sate provodimo na terasi.
Osim što posluže da uživamo u toplim danima, uz knjigu i omiljeni topli napitak terase su apsolutna oaza mira i stoga se brojni tijekom proljetne sezone odluče na preuređenje kako bi ostvarili istinski užitak u svom domu. Naime, spomenuto preuređenje ne treba se pretvoriti u veliki pothvat jer pomoću cvijeća u veselim bojama veoma lako možete stvoriti svoj šarmantni kutak. Upravo zbog toga, istražili smo koje cvijeće je idealno kako biste obogatili i osvježili vaše terasu.
Cinije
Prekrasne latice u širokom rasponu jarkih i nježnih boja ukrasiti će svaku terasu, a ono što će mnoge oduševiti je činjenica da je ovo cvijeće veoma lako uzgojiti. Naime, cvjetovi ove biljke idealni su za sunčano i toplo podneblje, a za rast potrebna im je samo dovoljna količina vode.
Prkos
Jednogodišnja ljetna zeljasta biljka koja oduševljava gracioznim krupnim cvjetovima raznih boja. Cvate od početka ljeta pa sve do početka jeseni, tako da mnogima idealno posluži kao prekrasan dekor tijekom sunčanih ljetnih dana.
Neven
Prepoznatljivi cvijet žute ili narančaste boje i ugodnog mirisa idealan je za terase okupane suncem, te ne zahtjeva velike količine vode. Radi se o jednogodišnjoj biljci koja se sadi tijekom proljetnih i ljetnih dana, a procvasti može samo u par tjedana.
Kadifica
Očaravajuće lijepi cvjetovi ove biljke čine ju jednom od popularnijih tijekom proljetnog preuređenja vrta i terase. Sadi se tijekom proljetnih mjeseci, a da bi procvala potrebna joj je veća količina vode čak par puta tjedno.
* * *
Naslovna fotografija: @_allezeitderwelt_
TEKST: Ada Ćeremida
Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.
Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.
Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.
Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe.
Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.
Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.
Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma
Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“.
Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.
Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
1–2 narandže
1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica
2–3 štapića cimeta
2–3 zvjezdasta anisa
1 kašika cijelih klinčića
1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra
voda
Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.
Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.
Mali trik da miris traje duže
Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.
A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.
Za sve koji su dio ovog rituala
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.
A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.
Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!