4 ostvariva trika kako preuzeti kontrolu nad vašim financijama - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 ostvariva trika kako preuzeti kontrolu nad vašim financijama

Tekst:

Bonjour.ba

POSLOVNI SAVJETI
5.9.2017.

Način na koji već danas upravljate vašim novcem uvelike će utjecati na kvalitetu vašeg života, zbog čega je itekako važno da što ranije steknete pozitivne financijske navike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako, prva lekcija koju trebate znati jeste da uvijek trebate pratiti koliko zapravo mjesečno trošite na različite stvari. Nakon toga, važan je plan akcije i metode provođenja za ostvarenje svih ciljeva. O tome više info donosimo u nastavku.

#Imajte određeni budžet
Za gotovo sve – kupovinu namirnica, kupovinu odjeće, beauty potrepština, ručka na poslu.
Kako biste znali koliki je financijski prag unutar kojeg se možete kretati svaki mjesec kako se na kraju tjedna ne biste pitali gdje su vam nestali novci ili ponovno preskočili izdvajanje djela novca za štednju, napravite si tjedni ili mjesečni budžet. Jedan mjesec zapisujte na što trošite novac (u bilježnicu, u mobilne aplikacije) i na osnovu vaših svakodnevnih troškova i primanja, odredite si budžet. Budite realni s brojkama, ali ne i prestrogi.

#Pripremajte sami sebi ručak za posao
Ok, znamo da se ovo čini kao najmanje zabavna stvar na svijetu i puno je lakše jednostavno kupiti ili naručiti sebi nešto, no, priprema ručka doma ne samo da je isplativije za vas, nego i na taj način znate sto posto porijeklo namirnica koje jedete i kako su pripremljene. Pripremite si nedjeljom tjedni plan, potražite par recepata online i pripremite si jela za cijeli tjedan unaprijed.

#Budite realistični
Dakle, sasvim je uredu da si želite kupiti haljinu, novi komad namještaja ili preurediti dom.
No, prije nego to napravite budite sigurni da u ovom trenutku uistinu i imate novac za to. Radije strpljivo radite na još jednom projektu, zaradite još nešto novca i onda bezbrižno uživajte u vašem shopping ulovu.

#Budite oprezni u odnosu s bankom
Posebice ovdje mislimo na kreditne kartice i kredite.
Prije nego donesete bilo kakvu odluku, istražite koliko će vas taj potez koštati na dugoročne staze.
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno