TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 7.11.2023.

Azijska kuhinja je vibrantna tapiserija okusa i sastojaka prezentiranih kroz mala kulinarska, umjetnička djela.


Sushi (jelo tradicionalne japanske kuhinje) je stigao na tanjure diljem svijeta i oduševio nepca istinskih food lovera. Ova delikatna i gotovo umjetnička forma koja spaja rižu sa svježom morskom hranom i povrćem, servira se na razne načine kao što su nigiri (kombinacija riže i ribe), sashimi (sushi od mesa ili ribe, bez riže) ili maki rolls (kombinacija nori alge, riže, povrća i mesa ili ribe), a sve to priprema šef kuhinje koji se često naziva itamae.

 



Ako ispred sirove ribe i sitnih zalogaja radije birate tjesteninu i rižu preprženu s mnoštvom povrća, piletinom i unikatnim, intenzivnim spojem začina, tu je kineska tradicionalna delicija – wok!

S obzirom na to da se ovo jelo sprema u wok tavi, često s jako malo ulja, ovo je još jedno zdravo jelo koje su ljubitelji egzotičnih okusa diljem svijeta objeručke prihvatili.

 



Što god birali od azijske kuhinje, mi vam danas izdvajamo 4 najpopularnije lokacije gdje možete uživati u ovim tradicionalnim receptima.


Arigato Sushi Bar

O ovom restoranu smo već ranije pisali i kroz intervju otkrili više detalja o samoj pripremi jela koja potpisuju Almir Mukača i Kenan Hasković. Ovaj restoran u kojem se spremaju ukusna japanska jela pronaći ćete na adresi Hamdije Kreševljakovića na Čobaniji, a osim sushija predlažemo da kušate i ramen juhu i crispy shrimp koji su dobili odlične recenzije posjetioca.

 



Kimono

Druga nezaobilazna destinacija za ljubitelje sushi i wok specijaliteta je svakako Kimono. Pronaći ga možete na 3. spratu shopping centra SCC, ali i van centra, u šarmantnom prostoru koji poseban ugođaj donosi u toplijim danima, gdje ste okruženi mnoštvom zelenila.

 



Sushi Station

Na adresi Koševo 17 u Sarajevu, krije se još jedan mali restoran čiji je koncept zasnovan na azijskim jelima, među kojima osim sushija možete kušati i razne verzije poke bowla koji donose miks riže, avokada, lososa i drugih neodoljivih sastojaka, a u ponudi imaju još jednu azijsku deliciju koja jer postala planetarno popularna - gyoze!

 



Sushi San

Za velike ljubitelje tradicionalnog sushija, na ovoj lokaciji možete kušati razne kombinacije sastojaka. Ovo je prvi otvoreni sushi bar u Bosni i Hercegovini, a pronaći ga možete na adresi Musa Ćazim Ćatić 33.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @sushisansarajevo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @sushisansarajevo



Predlažemo da odvažno uzmete štapiće u ruke i uživate u hranjivim zalogajima ovih restorana. U slast!

* * *
Naslovna fotografija: @wided_chahed


Bonjour

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

TEKST: Adelisa Mašić

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.

U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.

 



Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.

 



Croissant: simbol francuskog jutra  

Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.

 



Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.

 



Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja  

Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.

 



Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.

 



Tarte Tatin: čarolija od jabuka  

Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.

 



Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.

 



Éclair: desert koji se jede pogledom  

Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.

 



Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.

 



Macarons – francuski klasik s modernim twistom  

Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti. 

 



Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.

 

 


Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.

 



Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.

Foto: @lise_frt


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!