TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 7.11.2023.
Azijska kuhinja je vibrantna tapiserija okusa i sastojaka prezentiranih kroz mala kulinarska, umjetnička djela.
Sushi (jelo tradicionalne japanske kuhinje) je stigao na tanjure diljem svijeta i oduševio nepca istinskih food lovera. Ova delikatna i gotovo umjetnička forma koja spaja rižu sa svježom morskom hranom i povrćem, servira se na razne načine kao što su nigiri (kombinacija riže i ribe), sashimi (sushi od mesa ili ribe, bez riže) ili maki rolls (kombinacija nori alge, riže, povrća i mesa ili ribe), a sve to priprema šef kuhinje koji se često naziva itamae.
Ako ispred sirove ribe i sitnih zalogaja radije birate tjesteninu i rižu preprženu s mnoštvom povrća, piletinom i unikatnim, intenzivnim spojem začina, tu je kineska tradicionalna delicija – wok!
S obzirom na to da se ovo jelo sprema u wok tavi, često s jako malo ulja, ovo je još jedno zdravo jelo koje su ljubitelji egzotičnih okusa diljem svijeta objeručke prihvatili.
Što god birali od azijske kuhinje, mi vam danas izdvajamo 4 najpopularnije lokacije gdje možete uživati u ovim tradicionalnim receptima.
Arigato Sushi Bar
O ovom restoranu smo već ranije pisali i kroz intervju otkrili više detalja o samoj pripremi jela koja potpisuju Almir Mukača i Kenan Hasković. Ovaj restoran u kojem se spremaju ukusna japanska jela pronaći ćete na adresi Hamdije Kreševljakovića na Čobaniji, a osim sushija predlažemo da kušate i ramen juhu i crispy shrimp koji su dobili odlične recenzije posjetioca.
Kimono
Druga nezaobilazna destinacija za ljubitelje sushi i wok specijaliteta je svakako Kimono. Pronaći ga možete na 3. spratu shopping centra SCC, ali i van centra, u šarmantnom prostoru koji poseban ugođaj donosi u toplijim danima, gdje ste okruženi mnoštvom zelenila.
Sushi Station
Na adresi Koševo 17 u Sarajevu, krije se još jedan mali restoran čiji je koncept zasnovan na azijskim jelima, među kojima osim sushija možete kušati i razne verzije poke bowla koji donose miks riže, avokada, lososa i drugih neodoljivih sastojaka, a u ponudi imaju još jednu azijsku deliciju koja jer postala planetarno popularna - gyoze!
Sushi San
Za velike ljubitelje tradicionalnog sushija, na ovoj lokaciji možete kušati razne kombinacije sastojaka. Ovo je prvi otvoreni sushi bar u Bosni i Hercegovini, a pronaći ga možete na adresi Musa Ćazim Ćatić 33.
Predlažemo da odvažno uzmete štapiće u ruke i uživate u hranjivim zalogajima ovih restorana. U slast!
* * *
Naslovna fotografija: @wided_chahed
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!