Donosimo 4 nezaobilazne lokacije u Sarajevu za sve ljubitelje azijske kuhinje - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Donosimo 4 nezaobilazne lokacije u Sarajevu za sve ljubitelje azijske kuhinje

Tekst:

Arijana Bošnjak

GOURMET
12.11.2023.

Azijska kuhinja je vibrantna tapiserija okusa i sastojaka prezentiranih kroz mala kulinarska, umjetnička djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sushi (jelo tradicionalne japanske kuhinje) je stigao na tanjure diljem svijeta i oduševio nepca istinskih food lovera. Ova delikatna i gotovo umjetnička forma koja spaja rižu sa svježom morskom hranom i povrćem, servira se na razne načine kao što su nigiri (kombinacija riže i ribe), sashimi (sushi od mesa ili ribe, bez riže) ili maki rolls (kombinacija nori alge, riže, povrća i mesa ili ribe), a sve to priprema šef kuhinje koji se često naziva itamae.

 Ako ispred sirove ribe i sitnih zalogaja radije birate tjesteninu i rižu preprženu s mnoštvom povrća, piletinom i unikatnim, intenzivnim spojem začina, tu je kineska tradicionalna delicija – wok!

S obzirom na to da se ovo jelo sprema u wok tavi, često s jako malo ulja, ovo je još jedno zdravo jelo koje su ljubitelji egzotičnih okusa diljem svijeta objeručke prihvatili.

 Što god birali od azijske kuhinje, mi vam danas izdvajamo 4 najpopularnije lokacije gdje možete uživati u ovim tradicionalnim receptima.


Arigato Sushi Bar

O ovom restoranu smo već ranije pisali i kroz intervju otkrili više detalja o samoj pripremi jela koja potpisuju Almir Mukača i Kenan Hasković. Ovaj restoran u kojem se spremaju ukusna japanska jela pronaći ćete na adresi Hamdije Kreševljakovića na Čobaniji, a osim sushija predlažemo da kušate i ramen juhu i crispy shrimp koji su dobili odlične recenzije posjetioca.

 Kimono

Druga nezaobilazna destinacija za ljubitelje sushi i wok specijaliteta je svakako Kimono. Pronaći ga možete na 3. spratu shopping centra SCC, ali i van centra, u šarmantnom prostoru koji poseban ugođaj donosi u toplijim danima, gdje ste okruženi mnoštvom zelenila.

 Sushi Station

Na adresi Koševo 17 u Sarajevu, krije se još jedan mali restoran čiji je koncept zasnovan na azijskim jelima, među kojima osim sushija možete kušati i razne verzije poke bowla koji donose miks riže, avokada, lososa i drugih neodoljivih sastojaka, a u ponudi imaju još jednu azijsku deliciju koja jer postala planetarno popularna - gyoze!

 Sushi San

Za velike ljubitelje tradicionalnog sushija, na ovoj lokaciji možete kušati razne kombinacije sastojaka. Ovo je prvi otvoreni sushi bar u Bosni i Hercegovini, a pronaći ga možete na adresi Musa Ćazim Ćatić 33.

 Predlažemo da odvažno uzmete štapiće u ruke i uživate u hranjivim zalogajima ovih restorana. U slast!

* * *
Naslovna fotografija: @wided_chahed

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno